Mikko Rönnholm

Suurituloisten pienvenesatama

Pienvenesatama 20200801

Me kuten monet tuttavamme ja vieraat käymme  toiset ihastelemassa ja toiset kauhistelemassa Naantalin vierasveneiden komeutta.

Yksi kaveri tokaisi, ettei taida olla soutajalle mitään mielenkiintoista. Sokratesta lainaten vastasin, että on ihan kiva katsoa, mitä kaikkea ilman voi tulla toimeen.

Hyvä ystäväpariskunta oli omilla venematkoillaan huomannut vieläkin suurempia veneitä löytyy eikä ihan vähäisiä määriä mentäessä pääkaupungin suuntaan. Rouva totesi, että kyllä rahaan on!

Itse totesin, että niin on, sillä suurituloisten nettovarallisuus on kasvanut viimeisen 30 vuoden aikana reippaasti.
Oheinen SP:n julkaisuta kuvakaapattu  taulukko sen kertto0 että varakkaan kymmenyksen  keskivarallisuus oli  700.000 euroa vuonna  2016. Kotitalouksien kokonaisvarallisuudesta se heidän osuus lähentee 50 prosenttia ja rikkaimman prosentin siis sadannen osan osuus on lähellä 15 prosenttia.
Jos Naantalissa oli 50 komeaa paattia, niin paikalla oli vain yksi prosentti  Suomen ylimpään sadanteen osaan kuuluvista.

Pienvene, vene, huvivene, huvialus

Kiusalllan pistin kuvatekstiksi Pienvenesatama, sillä eivät veneet piniltä näyttäneet ja toiseksi mieleeni tuli tapaus, kun Naantalin matkailuesitteessä kerrottiin aikoinaan Naantalin hienosta ”pienvenesatamasta”. Ärhäkäs kielenhuoltaja  P. Hjelt kritisoi ilmaisua: Vene on jo määritelmän  mukaan pieni:  Vene on vedessä liikkuva alus, joka on laivaa pienempi.
Suurta vahinkoa ei tullut pienveneilmaisusta -oikeastaan se oli siihen aikaan sopiva.

Mutta nyt peli on selvää, kun kesäkuun alussa voimaan tulleen Vesiliikennelain 3 § määrittelee:

2) huviveneellä urheiluun tai vapaa-ajan viettoon tarkoitettua vesikulkuneuvoa, jonka rungon pituus on vähintään 2,5 ja enintään 24 metriä tyypistä ja käyttö- tai työntövoimasta riippumatta, ei kuitenkaan vesiskootteria;

3) huvialuksella urheiluun tai vapaa-ajan viettoon käytettävää alusta, jonka rungon pituus sovellettavien yhdenmukaistettujen standardien mukaan mitattuna on yli 24 metriä ja jonka bruttovetoisuus on alle 500;

Eli Naantalin vahankaupungin satama on huvivene- ja huvialussatama. Pienvene soveltuu huonosti nykyaikaan, kun niin paljon on niin suuria ja kalliita kapineita nytkin rannassa.

Mikko Rönnholm

Säätiön puheenjohtaja

1 Vastaus artikkeliin

  1. ’Kauppaopiston naiset’ ne todella kääntää mun pään….. Kari Peitsamoa siteerakseni.
    Nykyään tuon liikkeen tekeekin entisen euroedustajan vedellä / jätteellä täytetty soutuvenhe.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Blogi

Seuraa somessa