Mikko Rönnholm

Naantalin valtuuston tahtotila on olematon

Naantali Sähkölaitos Eneria 20200824

Naantalin Energia on Naantalin päättäjien lempilapsi. Itsellänikin on varsin voimakas tunneside entiseen Naantalin Sähkölaitokseen, jonka palveluksessa äitini oli vuosikymmeniä. Tuttuja oli Sähkölaitoksen koko henkilökunta, joista vielä silloin tällöin tapaa Paavo Sipolan kävelyllä, Rannan Penan aamupyöräilyllä tai Läikeen Antin istumassa kahvilassa.

Naantalin Sähkölaitos harjoitti urakointia ja myi sähkötarvikkeita. Siitä eivät yksityisyrittäjät  ymmärrettävästi tykänneet ja niinpä siitä vähitellen luovuttiin.

Sähkömarkkinoiden vapauduttua alkoi energiamyynnin kilpailu ja se on ollut hurjaa ja monelle kurjaa. Naantalin Energia oli innokas ja kilpaili hinnalla ja huonoilla seurauksialla. Niinpä Naantalissa selvitettiin laitoksen vaihtoehtoisia mahdollisuuksia:
Myydä koko laitos, myydä osia tai jatkaa itsenäisenä.

Jatkaa vaihtoehto voitti ennen muuta oman laitoksen säilyttämisen halusta.
Selvitykset kuitenkin osoittivat, että energian myyntiliiketoiminta ei ollut kunnossa ja että siirtoliiketoiminnan hintojen pitäisi olla kohtuullisemmat. Niinpä  sitten yhdessä päätettiin asettaa tavoitteet siis konserniohje näiden tavoitteiden saavuttamiseksi.
Niistä on annettu sittemmin periksi jo pari kertaa ja taas on ehdotettu oikeuttaa Naantali Energia nostamaan siirtohintoja.

Rannikkoseutu uutisoi: Naantalin valtuusto ei hyväksynyt yksimielisesti Naantalin Energian uutta konserniohjetta – ”Tämä on piiloverotusta”

Aiemman ohjeen mukaan siirtohinnan pitää olla kohtuullisesti alempana kuin viranomaisen hyväksymä ylin taso. Uusi, äänestyksen jälkeen hyväksytty ohje linjaa, että hinnoittelu on vakaata ja ennakoitavaa.
Päätös konserniohjeen muuttamisesta hyväksyttiin äänin 27–15.
Sosiaalidemokraattien Mikko Rönnholm sanoi, ettei ryhmä hyväksy muutosta. Hän muistutti, että ohjeistus on peräisin ajalta, jolloin Turku Energia tavoitteli Naantalin Energian ostamista.
– Sillon yhtiö lupasi rempseästi, että he pystyvät pitämään siirtohinnan samalla tasolla kuin mitä on Turussa. Tätä lupausta ei ole pystytty täyttämään.
Rönnholm arveli, että siirtohinnan korotuksen taustalla on se, että sähkön myyntiliiketoiminta on kannattanut heikosti ja tuonut miljoonatappiot ja siirtohinnan korottamisella paikataan tätä tappiota. Hän luonnehti siirtohinnan korottamista piiloverotukseksi.
– Naantalin Energialla täytyy olla mahdollisuus vanhan konserniohjeen puitteissa hoitaa sähkönsiirtoliiketoimintaa.
Jarkko Kanerva (vihr) piti ristiriitaisena, että yhtiö meni mukaan Fennovoiman ydinvoimalahankkeen.
– Siitähän tulee välttämättä kustannuksia jatkossa, kun Fennovoima rakentaa velkarahalla ydinvoimalaa, jonka valmistumisesta ei ole tässä vaiheessa mitään tietoa. Tämä on yksi riskitekijä, joka pakottaa väljentämään Naantalin Energian hallituksen liekanarua, Kanerva tuumasi.

Sosialidemokraatit eivät olleet hyväksymässä Fennovoimaan menoa, mutta silloinkaan ei sosialidemokraattien ehdotusta kuultu. Halu näytellä suurta voitti maltillisen harkinnan:
Sanoin sillioin, kuten useasti aikaisemmin:
Ydinvoima ei ole ole ympäristön kannalta niin vaarallista kuin pelotellaan eikä taloudellisesti niin kannattavaa kuin toivotaan.

Mutta sanoja oli väärä silloinkin,; ei Kanerva eikä muutkaan ole siitä mitään oppineet. Pitää vaan marssia muiden komennossa.

Tahdoton valtuusto

Ikävintä tässäkin asiassa on, että Naantali valtuusto on kaupungin johdon kovassa komennossa. Ei mitään omaa tahtoa, ei minkäänlaisia merkkejä itsenäisyydestä. Sen sijaan ymmärrystä sille, että kantanaantalilaisten pitää maksaa energiayhtiön suurempia siirtomaksuja sai ymmärrystä Kokoomus -Keskustalta erityisesti saaristoalueilla asuvilta: Näitä ovat Kokoomuslaiset kaupunginhallituksen puheenjohtajat entinen Markku Tuuna, Rymättylä ja nykyinen Jan Lindström, Merimasku sekä Energian hallituksen puheenjohtaja Juha Haapakoski, Merimasku. Keskustan Jari-Antti Hörkkö, Rymättylä ja Lasse Valtonen, Velkua ihmettelivät ja muistuttivat, että Naantali Energia ei toimi kaikkialla Naantalissa.

 

Siis se, että yllämainitut saaristossa asuvat toimivat näin, on ymmärrettävää ja totta kai sallittua. Mutta se, että kaikki muut – valtuutettujen suure enemmistö- kritiikittömästi ja vaieten antaa tämän tapahtua on surullista.

Mikko Rönnholm

Säätiön puheenjohtaja

1 Vastaus artikkeliin

  1. Naantalin Energian nykyinen laskutus on täysin perseestä. Asiakkaille ei ilmoiteta eräpäivän muutoksista. Pitää yrittää pysyä kaukana ko. yhtiöstä. Yhtiön toiminta on aivan ala-arvoista asiakkaitaan kohtaan. Ostakaa sähkönne muualta, jos vain voitte.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Blogi

Seuraa somessa