Mikko Rönnholm

Saarikko ja Ihaa samoilla rannoilla

Ihaa viestintää Marko Junkkari 20211205

 

Marko Junkkari Hs 5.12.2021

KESKIVIIKKONA 1. joulukuuta kello 14.03 sähköpostiin kilahti häkellyttävä tiedote. Valtiovarainministeriö kertoi siinä, että Suomi ottaakin tänä vuonna huomattavasti ennakoitua vähemmän velkaa.

Eikä ihan vähän vähemmän.

Valtion tämän vuoden budjettiin oli alun perin kirjattu 11,7 miljardin euron nettolainanottotarve. Keskiviikkona valtiovarainministeriö kertoi, että uutta velkaa otetaankin vuonna 2021 vain noin 3,7 miljardia.
Onhan sekin paljon. Mutta huomattavasti vähemmän kuin aiemmin arvioitiin – tarkkaan ottaen kahdeksan miljardia euroa vähemmän.

Vau!

HÄKELLYTTÄVINTÄ tiedotteessa ei kuitenkaan ollut itse uutinen, vaan tapa, jolla se oli tiedotteeseen muotoiltu.

Tiedotteen otsikossa kerrottiin, että valtion velanoton tarve vuonna 2021 ennakoitua pienempi. Sen jälkeen tiedotteessa ruvettiin kuitenkin heti toppuuttelemaan iloista uutista.

Pienentynyt velanoton tarve ei muuta talouden isoa kuvaa tai julkisen talouden pidemmän aikavälin haasteita, kuului tiedotteen ensimmäinen virke.

Valtiovarainministeriön viestintä onkin ihan täyttä Ihaata.

IHAA on Nalle Puh -kirjojen pessimistinen aasi, joka löytää asiasta kun asiasta synkän puolen. Kun Puolen hehtaarin metsässä paistaa aurinko, Ihaa toteaa: ”En ihmettelisi, vaikka huomenna sataisi rakeita.”

”Sydäntäsärkevää”, Ihaa sanoi katsellessaan kuvaansa joen pinnasta. Sitten hän asteli joen yli toiselle puolelle ja katsoi taas kuvaansa vedessä. ”Kuten arvelinkin”, hän sanoi. ”Yhtä surkeaa tällä puolelta. Mutta kukaan ei välitä. Kukaan ei huoli. Sydäntäsärkevää, sanalla sanoen.”

Loistava juttu – iskevää ja osuvaa ja erityisen hyvin sopiva  ministeriön emännän  Annikka Saarikon eilisten ykkösaamun jorinoiden selitykseksi.  Mieleeni tuli  assosiaatio eli yhteys sekä asiaan, aasiin että tarinaan kautta suomalaiseen:

Aasinsilta on lainaus Jorma Etton runosta

Suomalainen on sellainen joka vastaa kun ei kysytä,

kysyy kun ei vastata, ei vastaa kun kysytään,

sellainen joka eksyy tieltä, huutaa rannalla,

ja vastarannalla huutaa toinen samanlainen:

Eli arvelen Keksustan puheenjohtajan luulevan, että kun lausuu kielteisen käsityksen inhotusta velka-sanasta, niin hänestä tulee  Mauno Koivisto ja Sauli Niinistö!

Mikko Rönnholm

Säätiön puheenjohtaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Seuraa somessa