Mikko Rönnholm

Mitä sit kun …

Monti Cocidin jälkeine aiak 20210316

 

Covid 19 jälkeine aika ei ole paluuta entiseen eikä sen pitäisikään olla, vaan johonkin parempaan olisi pystyttävä. Tätä viisaat pohtivat ja tässä alla referoidaan FT:n kirjoitusta, jonnka on tehnyt  Marion Monti , Italian entinen pääministeri, on WHO: n yleiseurooppalaisen terveys- ja kestävän kehityksen komission puheenjohtaja. Saman ryhmän jäsenenä on Tarja Halonen Suomesta.

He ehdottava viiden kohdan ohjelmaa, joilla valmistaudutaan tuleviin uhkiin.

  1. Ottaen huomioon hallitustenvälisen ilmastonmuutospaneelin ehdotamme hallitustenvälisen paneelin perustamista terveysuhkiin. Tämä toisi tutkijat yhteen arvioimaan muuttuvassa maailmassa edelleen esiintyviä terveysriskejä ja ehdottamaan toteuttamiskelpoisia ratkaisuja.
  2. Tarvitsemme parempia tietojärjestelmiä, jotta näiden yhteisöjen olosuhteet olisivat näkyvämpiä ja rakennettaisiin yhteiskuntia, jotka osallistuvat aidosti kaikkiin
  3. Maailmanpankin ja EU: n kaltaiset järjestöt ovat jo pitkään tunnustaneet talous-, sosiaali-, ympäristö- ja hallintopolitiikkojen ja -käytäntöjen merkityksen joustavan talouden luomisessa. Luetteloon meidän on lisättävä terveyttä.
  4. Globaalin finanssikriisin jälkeen G20 perusti rahoitusvakauslautakunnan käsittelemään rahoitusjärjestelmän heikkouksia ja edistämään tarvittavaa valvontapolitiikkaa niiden poistamiseksi. Maailmanlaajuinen terveyslautakunta tekisi samoin terveydelle ja voisi kenties kehittyä kohti globaalia julkishyödykkeiden hallitusta.
  5. Meidän on tehtävä enemmän luodaksemme innovaatioita kannustavan ilmapiirin – paitsi rokotteiden, lääkkeiden ja tekniikan lisäksi myös terveydenhuoltojärjestelmät ja hoitomallit, jotka voivat tarjota niitä tasapuolisesti kaikille

Oleellista asiassa on tietenkin toteutus; miten ehdotukset pystytään viemään päätöksiksi. USA:n presidentin vaihdos on välttämätön, mutta ei riittävä ehto edistyä.
Maailmassa on kuitenkin kaikkia pikku trumppeja. Me  tai minä ensin.   Olen tällä palstallakin syyllistynyt rokotusasiassa nurkkanataisuuteen. Sellaisia olemme eikä tauti yleensä parane vallan kasvaessa

Joten nyt pitäis pann toimeksi heti eikä 15. päivä tarkoitan, että kun vielä kärvistelemme. Hetken päästä unohdamme menneet ja uskomme, että ei koske meitä.
Yritetään käyttäytyä viisaasti.

Mikko Rönnholm

Säätiön puheenjohtaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Blogi

Seuraa somessa