Mikko Rönnholm

Vaikka emme kansallismielisestä etuilusta vältykään, niin kaiken maailman ihmiset on rokotettava

Maailman laajuinen kilpailu rokotteista FT 20210205JPG

 

Martin Sanbu kyssyy: Mitä vikaa rokotenationalismissa?

Yhdelle kysymyksen määritelmälle on helppo vastata. Kun otetaan huomioon integroitu maailma, kukaan ei ole turvassa, ennen kuin kaikki ovat turvassa. Jopa maat, jotka onnistuvat rokottamaan kaikki kotona, ovat haavoittuvia, jos muut maat eivät, koska uusia mutaatioita kehittyy aina, kun tartuntaprosentti on korkea. Eikä kyse ole vain taudista, vaan myös taloudellisesta laskeutumisesta, josta jopa rikkaat maat kärsivät edelleen, jos kehitysmaiden toimitusketjut häiriintyvät. Joten rikkaiden maiden ei tarvitse vain rahoittaa rokotteita itselleen, vaan niiden on myös varmistettava riittävä tarjonta koko maailmalle. Jos näin ei tehdä, se olisi moraalista ja käytännön epäonnistumista. Mutta koska se vahingoittaisi myös rikkaita maita, on järkevämpää luonnehtia sitä tunnottomaksi ja lyhytnäköiseksi kuin ”nationalistiseksi”.

Martin Sandbu   arvioi laajasti, mitä on tapahtunut , tapahtuu ja tulee tapahtumaan. Kansallinen intressi – sen me tiedämme  – on poltiikassa merkittävä tekijä. eikä ole realistista uskoa, että löytyisi avarkatseisia ja yleisempaattiisia kansalaisia (äänestäjiä), jotka rationaalisesti pitäisivät kaikkia maailman ihmisiä samanarvoisina veljinä. Näitä kristillisiä hyveitä ei käytännön  poltiikassa ole havaittavissa katsoo sitten eduskuntaan tai valtuustoon.  Tiedämme, että tujoitamme roktusprosentteja maa -, maakunta- ja  jopa kuntakohtaisesti.  Sandbun loppujohtopätös on realistinen:

Mutta yleisestä johtopäätöksestä on helppo olla yhtä mieltä: rikkaiden maiden tulisi sitoutua maailmanlaajuisiin rokotusten jakamisstrategioihin, kuten Covax. Jos jokin rokotenationalismi  tekee sen helpommaksi, meidän pitäisi olla tyytyväisiä siihen.

Mikko Rönnholm

Säätiön puheenjohtaja

1 Vastaus artikkeliin

  1. Tässä on tietysti myös sellainenkin biolääketieteellinen ongelma, jos jollain tietyllä väestötiheysalueella rokotusohjelma on tietyn verran hidas, se mahdollistanee hirautensa vuoksi uudet mutaatiot mitätöiden pitkälle siihenastisetkin rokotukset, niinsanotusti nielaisee itsensä. Sinänsä humaani piikki sinne, toinen tuonne – tasajako ei yksin riitä. Pitäisi olla paikallisia tehoja?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Seuraa somessa