Sodan aiheuttamalta energiakriisiltä tai edelleen olemassa olevalta ilmastokriisiltä ei välty meistä kukaan, halusi tai ei.

Sirpa Hagsberin aloite 20200608jpg

TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA 2023 – 2026

TALOUSARVIO 2023

 

SDP:n ryhmäpuheenvuoro 14.11.2022

 

Olemme päättämässä talousarviosta vuodelle 2023 sekä taloussuunnitelmasta vuosille 2023 – 2026. Koronapandemia on edelleen arjessamme muuntuen, kiihtyen ja aiheuttaen inhimillistä hätää, huolta ja kustannuksia. Rokotuskattavuus on onneksi jo sen verran hyvä, että tartunnasta toivutaan kohtalaisen hyvin. Tilanne sairaaloissa ja perusterveydenhuollon ja hoivan yksiköissä on kuitenkin edelleen haastava, sillä tartuntoja esiintyy niin potilailla kuin hoitajillakin. Tilat eivät tässä mittaluokassa kaikissa yksiköissä sovellu oikeasoppiseen eristämiseen tarttuvan taudin ollessa kyseessä.

Koronan lisäksi olemme pyytämättä ja yllättäen tilanteessa, jossa Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan kuormittaa mieltämme ja kukkaroamme. Kuka olisi vuosi sitten uskonut, mistä tällä hetkellä uutisoidaan? Suomi ja Ruotsi ovat liittymässä Natoon, koko Eurooppa on varpaillaan sodan kauhuista. Humanitääristä apua tarvitaan, ukrainalaisia perheitä on myös naantalilaisissa kodeissa turvassa. Lapsille on hienosti pystytty tarjoamaan mm. opetusta kouluissa. Sodan aiheuttamalta energiakriisiltä tai edelleen olemassa olevalta ilmastokriisiltä ei välty meistä kukaan, halusi tai ei.

Tulevaisuutta on siis hyvin vaikea ennustaa edes vuotta kerrallaan. Kaupunkimme tärkeä tehtävä on taata sellaiset olosuhteet, jolla saamme turvattua jokaiselle naantalilaiselle niin normaalin ja ristiriidattoman arjen, kuin tässä ajassa on mahdollista. Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut siirtyvät hyvinvointialueen hoidettavaksi 1.1.2023 alkaen. Samalla siirtyy tämänhetkisen arvion mukaan 475 sellaista työntekijää, joiden työpanos sotessa on ollut 50 % tai enemmän. Veroprosentistamme siirtyy 12,64 % sen myötä hyvinvointialueelle, meille jää 6,36 %. Taloudelliset vaikutukset muutoksista ja esim. Nesteen yhteisöverotuoton alenemasta kohdistuu talouteemme v. 2024 alkaen, mutta tästä ns. uudesta normaalista ja euroista ei ole vielä tietoa.

Olemme strategiaan tavoitteenamme kirjanneet, että sotealan työpaikat säilyisivät Naantalissa. Tämä on kaupungin tahtotila. Hyvinvointialueen palveluverkkotyö etenee ensi vuoden aikana, ja tässä kuntapäättäjien on oltava hereillä ja valvoa kuntalaistemme etuja. Palvelut ja niiden myötä työpaikat eivät saa karata.

Ryhmässämme nostettiin esiin työpaikkaomavaraisuuden pieneminen jo nyt ja huoli siitä. Kaikista työpaikoista tulee pitää kiinni ja uusia pitää luoda.

E 18: tärkein asia koko suunnitelmakaudella. Edunvalvontaan panostaminen 70.000 eurolla edellyttää myös toimia. Saaristomeri: 100.000 eurolla voimme jatkaa jo aloitettua työtä. Katualueita saneerataan ja toiveemme on, että katualueet päällystetään remonttien jälkeen kunnolla, ei paikkaa paikan päälle.

Työterveyshuollon sisältöön tullaan kilpailutuksen myötä toivottavasti panostamaan enemmän. Toimiva ja hyvä työterveyshuolto on selkeä veto- ja pitovoimatekijä. Varhaiskasvatuksen työpaikkojen houkuttelevuutta parannetaan korjaamalla palkkatasoa kilpailukykyisemmäksi. Tämäkin on hyvä asia. Työyksiköiden hyvinvointi ja hyvä palvelutaso taataan vain sitoutuneilla ja motivoituneilla työntekijöillä.

Olemme tyytyväisiä, että niin omistus- kuin erityisesti vuokra-asuntotarjonta on laadukasta ja monipuolista. Keskusta-alueelle kerrostaloja on rakentumassa lisää, mutta eivät ole hintatasoltaan kaikkien ostettavissa. Onnistuneiden Asuntomessujen imussa saimme varmasti muuttovoittoa, mutta haasteemme on edelleen saada myös syntymään uusia kuntalaisia.

Suunnitelmavuosien investoinneista merkittävin on Kalevanniemeen suunniteltu monitoimihalli. Olisimme jo viime vuonna olleet valmiit viemään hallin rakentamista eteenpäin, koska pidimme tärkeänä saada asianmukaiset liikuntatilat valmistumaan koulun kanssa yhtä aikaa. Kaupunginhallituksessa nyt yksimielisesti syntynyt päätös kelpaa myös meille. Päätös syntyi muuttamatta muiden suunnitelmavuosien investointeja. Talouden huonontuvat näkymät vuodesta 2024 eteenpäin on ollut esillä useissa seminaareissa, mutta mennään rauhallisesti vuosi kerrallaan eteenpäin.

Koulu- ja päiväkotiverkkouudistus sekä monitoimihalli investointeina kohdistuvat lapsiin, nuoriin ja harrastaviin aikuisiin. Kaupunginhallitus käsitteli 7.11 yhdenvertaisuussuunnitelmaa, josta mieleen on jäänyt vanhusneuvoston lausunnon kohta: ” Esteettömät kokoontumistilat ovat välttämättömiä ikäihmisille liikuntaa ja muuta kokoontumista varten (kerhot, piirit yms).”

Löytyisikö uudesta monitoimihallista esteetöntä tilaa myös heille?  Itsestään huolta pitävät ikäihmiset ovat meille kullanarvoisia.

Valtuustoryhmämme kiittää luottamushenkilöitä, kaupunginjohtajaa ja muita virkamiehiä talousarviotyöskentelystä ja on valmis hyväksymään kaupunginhallituksen esityksen.

 

 

15.11.2022

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Sisällysluettelo

 


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Blogi

Seuraa somessa