Mikko Rönnholm

Ihmisten kaupunki – kulttuurihistoriallinen harvinaisuus!

Ihmistten kaupunki
Ihmisten kaupunki -kirjan julkistaminen tapahtui Birgitan Yö -tapahtumassa 18.7.

Kirja on insinööri ja yrittäjä Matti Lepistön ideoima. Hän toimii kirjan kustantajana. Kirja on hänen kommenttinsa kotikaupungilleen, joka tarjosi hänelle lähtökohdan opiskeluun ja yrittämiseen jännittävien, hurjien ja ihmeellisiä tarinoita ja kohtaloita elämässään kokevien ihmisten kaupungissa.

Kun olin estynyt tulemasta paikalle. lähetin Akulle ja Matille sähköpostiviestin:

Terva Aku ja kauttasi Matti

Tervehdys täältä Sulkavalta suuren Saimaan rannalta Sulkavan Pisamalahdelta, joka on tunnettu komeasta Linnavuorestaan.
Valitettavasti nyt on niin, että aikaisemmin sovittu sukulaistapaaminen sattuu juuri Birgitan yön päivälle, joten en pääse nauttimaan tilaisuuden mielenkiintoisesta annista.

Pyydän välittää Matti Lepistölle kiitokset merkittävästä mesenaatin työstä.
Harvinaista yhteisöllistä kotiseututyötä, josta varmaan kirjaan päässet ovat kiitollisia – itseensä kohdistuvaa huomaavaisuutta on mahdotonta olla sietämättä.

Aikalaiset laajemmin nyt ja tulevat polvet myöhemmin antavat arvoa kirjan aikaansaavien tekijöiden saavutuksella painaa kirjan muotoon tarinoita naantalilaisuudesta.

 

Matti Lepistön isä Eino Lepistö perusti 1940-luvun lopulla Naantalin Halkosahan, jonka toimipaikka sijaitsi logistisesti hienosi  Varhelon valimolle menevän tien ja rautatien risteyksessä.
Lepistöt asuivat kotikatuni varrella neiti Wegeliuksen talossa Torikadun ja Mannerheiminkadun kulmassa.

Oma kiinnostukseni kohde oli pieni kuorma-auto, joka parkkeerattiin kadulle silloin harvoin, kun se oli paikoillaan; kiire näkyi päivittyneen ei kovin kookkaan mutta vantteran sotaveteraanin  askeleissa.

Naantalin lämmityksestä hänellä oli merkittävä vastuu. Huolimatta kovasta työtahdista Eino sedän  ystävälliset vastaukset yliuteliaalle kyselijälle hivelivät mieltä silloin ja jäivät mielikuvaksi ymmärtäväisestä yrittelijäisyydestä, Naantali ja Suomi nousivat hänenkaltaisten voimilla.

Tarinaa voisi aiheellisesti syventää. Energia-alla töitä tehneenä ajattelen maailman muutoksen rajuutta alan näkökulmasta:
Tuohon Lepistön pikku kuormuriin mahtui ehkä yksi syltä halkoja.

Aku Aitokallio  on lainannut Ihmisten Naantali -kirjaan  puhettani Naantalin Yhteiskoulun 100 vuotisjuhlien avajaisissa vuonna 2015:

”  Kaupunkiantoi koululle halkoja seitsemän syltää.
Viisikymmentä vuotta myöhemmin alkoi Naantalin teollisuuskehitys. Se teki köyhästä kaupungista varakkaan. Naantalin nykyistä monipolttolaitosta käyttäisi seitsemällä sylellä eli 28 motilla halkoja viisi minuuttia.”

Ihailemallani Einon  kuormurilla pitäisi alle  minuutin välein 8650 tuntia vuodessa ajaa puuta TSE:n kattiloihin!

Valtava tuotavuusloikan on maamme tehnyt. Muta se on vaatinut kykyä ja osaamista olla mukana.
Eli Eino ja poikansa Matti olivat tekemässä yrittäjinä Naantalista varakkaan kaupungin, kun he itse yrittäjinä ja myöhemmin sijoittajina ovat osanneet kehittää toimintaa siten, että Naantalin asukkaat ja yritykset ovat voineet osallistua kaupungin suotuisaan kasvuun monin tavoin. Tavalla jos toisella olemme – melkein jokainen meistä -hyötynee  Lepistöjen luomista palveluista

Hienojen muistojen ja arvostuksen tuntein !
Ilosta Birgitan yötä!

Mikko Rönnholm

Säätiön puheenjohtaja

2 vastausta artikkeliin

  1. Kiitos, Mikko. Kaunis kirjoitus hienosta yrittäjäperheestä ja yrittäjyyden merkityksestä. Matti Lepistö on avarakatseinen, poikkeuksellisen laajasti yhteiskunnasta ja historiasta lukenut ystävä.

  2. Aamen, tuumii Naantalin katuja päivittäin kävelevä pikkufundeeraaja, velitapsa. Rakkaita olette kaikki kirjassa mainitut ja mainitsemattomat :) Muuten… olin nuorena hetken kesätöissä Einolla rakennustarvike liikkeessä. Hakkasin koko päivän nauloja vasaralla. Niinpä ranne paisui. Seurasi viikon paussi vasaraa väärin käytettyäni. Myöhemmin rakensin Tammelassa perheellemme yhteensä neljä rakennusta. Huopakattojakin Matin myymälästä kahteen mökkiin. Siis… ollaan tuosta Kirjasta kovin tykätty :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Blogi

Seuraa somessa