Mikko Rönnholm

Kannatta perehtyä ja arvioida Suomeen

Krugman ja maahanmuutto 20240723
Lainaan tähän alle kokonaisuudessaan Paul Krugmanin kolumnin käännöksen, joka kertoo maahanmuuton problematiikan sisällöstä mistä ei ole kysymys  Trumpin tai Suomen persujen metelissä.
Kirjoittaja:  Paul Krugman

Vuoden 2020 vaalien aattona Donald Trump kertoi aiemmin Twitterinä tunnetulla alustalla julkaistussa viestissä äänestäjille , että ”Nämä vaalit ovat valinta Trumpin elpymisen tai BIDENin laman välillä”. Liki. Presidentti Bidenin virkaanastumisen jälkeen Yhdysvallat on saanut 15,7 miljoonaa työpaikkaa.

Trump on kuitenkin sivuuttanut hyvät uutiset työllisyydestä väittäen, että kaikki työpaikkojen lisäykset menevät laittomille maahanmuuttajille. Viimeisimmässä kolumnissani käsittelin hänen lisäväitettään, jonka mukaan maahanmuutolla on ollut tuhoisa vaikutus mustiin työntekijöihin. (Ei ole.)

On kuitenkin totta, että suuri osa viimeaikaisesta työllisyyden kasvusta on koskenut maahanmuuttajia. Mutta ovatko heidän työpaikkansa voitot tulleet syntyperäisten kustannuksella?

Ei. Mutta mistä tiedämme sen? Entä miten meidän pitäisi ajatella viimeaikaisen maahanmuuton vaikutusta työpaikkoihin?

Ennen kuin esitän numeroita, on otettava huomioon kolme edellytystä.

Ensinnäkin, vaikka meillä on kuukausittaisia työllisyysarvioita, jotka erottavat kotimaassa syntyneet ja ulkomailla syntyneet työntekijät (vaikka ne eivät erottele paperittomia), näitä lukuja ei ole mukautettu kausivaihteluun. Sen sijaan, että yrittäisin rullata omaa kausitasoitustani, käytän vain 12 kuukauden keskiarvoja, jotka ovat riittävän hyviä nykyisiin tarkoituksiin.

Toiseksi monet asiantuntijat uskovat, että nykyiseen väestötutkimukseen perustuvat vakioluvut aliarvioivat maahanmuuton viimeaikaista kasvua. Huomaan, missä tämä vaikuttaa, mutta se ei muuta kokonaiskuvaa.

Lopuksi, kun tarkastelet viimeaikaista työpaikkojen kasvua, sillä on merkitystä, mitä valitset lähtökohdaksi. Biden peri talouden, joka oli edelleen masentunut Covid-19: n vaikutuksista, ja osa hänen kellonsa työpaikkojen kasvusta heijasti elpymistä tästä masentuneesta tilasta. On kiistatta järkevämpää verrata nykyistä taloutta talouteen Covidin aattona. Teen sen molempiin suuntiin tarkastelemalla sekä työpaikkojen kasvua vuodesta 2020 että työpaikkojen kasvua pandemiaa edeltävästä vuodesta 2019.

OK, näillä mennään. Verrataan ensin kesäkuussa 2024 päättyneen 12 kuukauden keskimääräistä työllisyyttä työllisyyteen vuonna 2019 ja työllisyyteen pandemiavuonna 2020:

Työtilastotoimisto

Vuodesta 2020 lähtien sekä kotimaisten että ulkomailla syntyneiden työntekijöiden työllisyys on kasvanut huomattavasti, mutta suuri osa siitä heijasti toipumista pandemian taantumasta. Pandemiaa edeltävään talouteen verrattuna työpaikkojen lisääntyminen on ollut paljon vähäisempää, erityisesti syntyperäisillä syntyneillä. Joten maahanmuuttajien osuus työpaikkojen kasvusta on ollut suurin osa – ehkä enemmän kuin kaavio sanoo, jos maahanmuuttoa on aliarvioitu – vaikkakaan ei kaikkea.

Kysymys on kuitenkin siitä, olisivatko maahanmuuttajien ottamat työpaikat menneet syntyperäisille työntekijöille, jos maahanmuutto olisi ollut vähäisempää.

No, jos maahanmuuttajat varastaisivat työpaikkamme, odottaisimme näkevämme jyrkän työttömyyden nousun syntyperäisten keskuudessa. Me emme. Syntyperäisten työntekijöiden työttömyysaste on lähellä historiallisen alhaista tasoa:

Työtilastotoimisto

Mutta jotkut maahanmuuttajien vastaiset ristiretkeläiset väittävät, että työttömyys on alhainen vain siksi, että maahanmuuttajat ovat ajaneet syntyperäiset amerikkalaiset kokonaan pois työvoimasta; Sinut lasketaan työttömäksi vain, jos etsit aktiivisesti työtä.

Itse asiassa syntyperäisten aikuisten osuus työvoimasta – työlliset tai työttömät – on laskenut hieman vuodesta 2019:

Työtilastotoimisto

Mutta tämä oli sekä ennustettavissa että ennustettavissa, ei maahanmuuton vaan syntyperäisen väestön ikääntymisen seurauksena. Kongressin budjettitoimiston ennusteet, jotka julkaistiin tammikuussa 2020 – kun kukaan ei tiennyt, että joko pandemia tai maahanmuuton aalto olivat tulossa – olivat jo ennustaneet työvoiman osallistumisasteen laskua suurten ikäluokkien jäädessä eläkkeelle.

Joten syntyperäisten työpaikkojen lähes pysähtyneisyys ei ole kysyntäpuolen ongelma, jossa ihmiset eivät työskentele, koska he eivät löydä työtä. Se on sen sijaan tarjontapuolen ongelma, jossa ihmiset eivät työskentele, koska he ovat saavuttaneet eläkeiän. Olemme pystyneet saavuttamaan suuria lisäyksiä kokonaistyöllisyydessä vain siksi, että työikäiset maahanmuuttajat ovat tulleet Amerikkaan. Jos meillä ei olisi maahanmuuttajia, meillä ei olisi työpaikkoja.

Entä maahanmuuton vaikutus palkkoihin? Muutama vuosikymmen sitten monet taloustieteilijät, minä mukaan lukien, uskoivat, että maahanmuuttajat, joilla on alhainen muodollinen koulutustaso, itse asiassa kilpailivat syntyperäisten työntekijöiden kanssa, joilla ei myöskään ollut tutkintoa. Mutta useimmat työekonomistit uskovat nyt, että maahanmuuttajat eivät tee paljon kilpailua syntyperäisten työntekijöiden kanssa; He tuovat mukanaan erilaisia taitoja ja ottavat vastaan erilaisia töitä. Ja viime vuodet, kun maahanmuutto on lisääntynyt, ovat olleet myös huonoimmin palkattujen palkkojen poikkeuksellisen kasvun aikakausi.

Joten mikään näistä kielteisistä väitteistä maahanmuuton vaikutuksista ei pidä paikkaansa. Mutta onko merkittäviä myönteisiä vaikutuksia? (Lukuun ottamatta maahanmuuttajille itselleen koituvia etuja, jotka voivat olla todella suuria — olen erittäin iloinen, useista syistä, että isovanhempani lähtivät Venäjän valtakunnasta.)

On hyvä, vaikkakaan ei raudanluja tapaus, että maahanmuutto on auttanut rajoittamaan inflaatiota viime vuosina. Normaalisti, kuten Yhdysvaltain keskuspankin puheenjohtaja Jerome Powell äskettäin totesi, maahanmuutto on enemmän tai vähemmän neutraalia vaikutuksiltaan inflaatioon: Maahanmuuttajat laajentavat tarjontaa, mutta he myös edistävät kysyntää. Pandemian jälkimainingeissa apuun käytetyt valtavat summat kuitenkin lisäsivät kysyntää. Tähän kysynnän nousuun oli helpompi vastata ilman kestävää inflaatiota, koska maahanmuutto mahdollisti työllisyyden nopean kasvun.

Pidemmällä aikavälillä suuri tarina on verotuksellinen. Aikuiset maahanmuuttajat ovat yleensä työikäisiä, mikä tarkoittaa, että he viettävät vuosia maksamalla veroja ennen kuin he ovat oikeutettuja Medicareen ja sosiaaliturvaan, jotka muodostavat suuren osan liittovaltion menoista. Ja vaikka tämä kohta on hieman julma, paperittomat maahanmuuttajat ovat erityisen hyviä budjetille, koska he maksavat työnantajamaksuja (jotka työnantajat keräävät) ilman, että he ovat oikeutettuja tuleviin etuuksiin.

Joten ei, maahanmuuttajat eivät vie työpaikkojamme. Kaikki, mitä taloudessa tapahtuu, satuttaa jotakuta: Ei ole epäilystäkään joistakin paikoista, joissa maahanmuuttajat ovat nostaneet asumiskustannuksia tai joissa syntyperäiset amerikkalaiset tai lailliset maahanmuuttajat ovat kohdanneet lisääntynyttä työkilpailua. Mutta kauhutarinat eivät vastaa tosiasioita.

Mikko Rönnholm

Säätiön puheenjohtaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Blogi

Seuraa somessa