Haamumaili ja muita merkittäviä urheilutapahtumia Naantalissa 1957 ja 1958.

Haamumaili 1957
  Sunnuntaina 7.8.2022 tuli kuluneeksi 65-vuotta siitä kun Naantali ja haamumaili oli kaikkien suomalaisten tietoisuudessa.

Englantilainen Derek Ibbotson oli juossut mailin maailmanennätyksen 3.57,2  heinäkuun 19 päivä. Innostus urheiluun oli kova silloin kaikilla suomalaisilla ja Naantalin

Löyly, löylyläiset, oli ryhtynyt puuhaamaan ”haamumailia” eli 4 minuutin tulosta maililla. Ibbotson saatiin Naantaliin vaimonsa ja pienen lapsensa kanssa monen mutkan jälkeen ja puitteet

suurelle tapahtumalle luotua.

Katsojia Kuparivuoren kentälle saapui yli 5.500 ,taisi olla tuhat enemmän kun kaupungin ja Naantali maalaiskunnan väkimäärä yhteensä.

Paikalla oli myös presidentti Urho Kekkonen. Pertti Eräkare oli juoksun jänis ja juoksijoina olivat Derek Ibbotson ja Olavi Vuorisalo, Naantalin Löyly.

Juoksu radioitiin suorana lähetyksenä ja lehdistö edustettuna erittäin laajasti Odotukset olivat korkealla ,olivathan Olavit (Salsola, Salonen ja Vuorisalo) juosseet Turun urheilupuistossa vajaa kuukausi aikaisemmin

alle entisen 1500 m:n maailmanennätyksen.

Naantalin juoksun voitti Ibbotson ajalla 3.58.7 ja Olavi Vuorisalon aika 3.59.1,haamumaili oli juostu ensimmäisen kerran Suomessa. Juoksusta kirjoittivat jo etukäteen runsaasti paitsi suomalainen lehdistö myös kansainvälinen lehdistö saatikka sitten juoksun jälkeen.

Syyskuussa 1957 oli toinen ennätysyritys 5000 metrin Suomen ennätysyritys Kuparivuorella, katsojia silloin yli 2000.

Urheilun merkitys oli tuohon aikaan vielä paljon suurempi kuin nykyään, Olavi Vuorisalo taisi olla äänestyksessä vuoden 1957 suosituin suomalainen.

Samana vuonna Löyly järjesti myös jäärata-ajot, sielläkin katsojia 2500 ja Löylyn historiikin mukaan maaliskuussa oli myös kaunoluisteluesitys ja uutuutena avantouintiesitys.

Vuodesta 1958 muistetaan varmaan kaksi tapahtumaa: jousiammuntakilpailut Kuparivuoren kentällä toukokuussa tunnetuin osallistuja,ainakin meille katsojille  oli Tapio Rautavaara

ja revyy ”s/s Naantali”Merisalissa. Käsikirjoituksen tekijä oli Turkka Grönblom ja esiintyjätkin pääosin Löylyn jäseniä. ”revyy” s/s Naantali esitettiin jälkikäteen radiossa ja aikanaan myös televisiossa.

Varmaankin on vielä paljon muitakin naantalilaisia, jotka ovat osallistuneet noihin kaikkiin tilaisuuksiin ja muistavat ne paremmin ja tarkemmin mutta täytyy ihailla monipuolisuutta ja innostusta, joka noihin tapahtumiin liittyy.

Mieluisaa oli katsoa näitä muistellessa(ja Löylyn historiikista 1921-71 varmistaen) sunnuntaina Kalevan kisojen 800 metrin juoksua, jossa Teijula oli Neljäs ja Tuominen viides.

Olavi Vuorisalo voitti viimeisen Suomen mestaruutensa 1964 1500 m:llä ajalla 3.48.8 ,ensimmäinen mestaruus 1500 metrillä oli tullut 1955 ajalla 3,46.2.

Keskuudessamme elävästä Olavista oli mukava lukea vaikka elämänkerta, hyvän sellaisen ”Ola ” ansaitsee.

Martti Kallu Sipponen

Kuva Leinojen arkistoista

13.8.2022

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Sisällysluettelo

 


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Seuraa somessa