Eteenpäin, rohkeasti ja reilusti !

Rauno Saari C 20200512

Eduskuntavaalien kamppailu on vahvassa menossa. Puolueet ovat tiivistäneet viestinsä tavalliselle kansalle. Keskusta haluaa mennä eteenpäin. Eteenpäin haluavat mennä myös ruotsalaiset, mutta tillsammans. Kokoomus muistuttaa, että   nyt on oikea aika . Sosialidemokraatit julistavat   rohkeutta  puolestasi. Kristillisdemokraatit luottavat yllättäen järkeen. Perussuomalaiset matkaavat  vastavirtaan  kotiinpäin ja vasemmistoliitto kaipaa reiluutta  kaikille. Ehkä myös kaikilta.

Tässä vaalissa voi äänestää jokainen viimeistään 2.huhtikuuta 18 vuotta  täyttävä Suomen kansalainen. Vaalikoneitten avulla voi puolueisiin ja  ehdokkaitten ajatuksiin tutustua  .Yllätyksiin pitää  varautua. Kone  suuntasi huomioni Salon seudulla kampanjoivaan ehdokkaaseen, jonka ammatillinen ,koulutuksellinen ja poliittinen  tausta poikkesivat  tyystin  omistani. Jotain yhteistä koneen täytyi kuitenkin ajatuksistamme löytää. Se kummastutti ja mietitytti. Ehkä se onkin vaalikoneen vahvin puoli ja tarkoitus.

Varsinais-Suomessa on vaaliin asetettu 214 ehdokasta. Jaossa on 17 edustajapaikkaa. Ehdokkaiden joukossa on 14 nykyisen eduskunnan jäsentä. Vuoden 2019 vaaleissa valituista puuttuu Lokalahden ja  Turun  Ilkka Kanerva (kok),  Salon Katja Taimela (sdp)  ja Sauvon  veroexpertti Esko Kiviranta (kesk) . Istuvat kansanedustajat ovat olleet   perinteisesti vahvoilla. Vahvallakin kannatuksella voi  pitkään mukana ollut kansanedustaja  kuitenkin löytää itsensä  vaalipäivän iltana ”kuoleman laaksosta”. Erityisesti vaara tällaiseen kohtaloon  näyttää  väijyvän  kahden täyden kauden jälkeen.

Nykyisessä eduskunnassa on sosialidemokraateilla 40, perussuomalaisilla 39 ja kokoomuksella 38 paikkaa. Gallupit kertovat ,että tasavedolla mennään nytkin vaalipäivään asti. Kolme suurin puoluetta ovat kahden prosenttiyksikön eli virhemarginaalin sisällä. Paikkamäärällä on iso merkitys vaalien jälkeisessä elämässä ,kun uutta hallitusta kootaan.

Varsinais-Suomessa on tilanne yhtä kutkuttava. Ykköspuolueen  asema ei ole  täällä selviö

Tällaisessa jännittyneessä tilanteessa vaalin tuloksen saattaa ratkaista  puolueiden puheenjohtajien onnistumiset tai kompastelut    viimeisissä  vaalitenteissä. Pienet lipsahdukset, väärä tieto tai epävarmuus voivat  merkitä tuhansia ääniä. Somessa alkaa  vyörytys, joka   pitää huolen lopusta.

Syksyllä näytti ,että talouspolitiikka ja valtion  velkaantuminen nousevat vaalikamppailun   pääasiaksi. Velasta  varmasti puhutaan, mutta keskustelun terä on jo taittunut  myös opposition varovaisuuteen ja  konkreettisten esitysten  puutteeseen. Esitykset säästökohteista ja leikkauslistoista ovat jäämässä  VM:n virkamiesten kansioihin ja niihin palataan vaalin jälkeen  hallitusohjelmaa neuvoteltaessa. Koronasta, Natosta ,ilmastosta ja aluehallinnon uudistuksesta ei ole enää kiistelyn kohteeksi. Myös kiistat   energian hinnasta on hallitus torpannut  kompensaatioihin, joista ei ota selvää Erkkikään. Eduskunnan viimeisellä kyselytunnilla puhuttivat inflaatio, huoltosuhde  ja kotitalouksien ostovoima. Maaliin saadut  työmarkkinaratkaisut vievät ainakin osaksi  tältä keskustelulta tehoa. Jäljelle jäävät   vakavina kysymyksinä  nuorten pahoinvointi , menneitten Pisa-tulosten haikailu ja koulutukseen   tarvittavat uudet avaukset, korjaukset ja määrärahat.

Siinä keskustelussa ne puolueet, jotka pyrkivät ”eteenpäin, rohkeasti ja reilusti ” ovat vahvasti  etunojassa.

 

RAUNO SAARI

20.3.2023

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Sisällysluettelo

 


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Blogi

Seuraa somessa