Mikko Rönnholm

Wahat Toverit ovat demareita eikä Katja Taimela ripottele tuhkaa

Turun seuduin Wanhat Toverit 20200113

Turun Seudun Wanhat Toverit on kerho, johon voi liittyä yli 60-vuotias pitkään SDP:n toiminnassa mukana ollut Turun seudulla asuva puolueen jäsen.

Kuukausitapahtumassa on läsnä Koulu ravintolan suuren salin täyttävä aktiivien kerho lounastamalla yhdessä ja kuulemalla ajankohtaisista aiheita alustuksia. Puhetta johtaa Rauno Saari ja pitkäaikaisena sihteerinä toimii Reino Lemmetyinen.

Turussa on SDP:n veteraaniryhmänä toiminut aikoinaan 1980 luvun alussa toimintansa aloittanut Wanhojen Demareiden vapaamuotoine ryhmä. Kahden porukan olemassa ololla on ollut historiallinen tausta, sillä Wanhoja Demareita on pidetty oikeistodemareiden yhteenliittymänä, kun taas Wanhat Toverit on SDP:n piirissä valtakunnallisesti toimiva organisaatio, ja sitä johti vasemmistolaisemmiksi itsensä kokeneet toverit.

Kun nyt Rauno Saari maltillisena ja joka suuntaan toimeentulevana valittiin johtamaan Wanhoja Tovereita ja kun Harry Suominen Wanhojen Demareiden vahavana johtomiehenä siirtyi ajasta iäisyyteen päädyttiin Wanhojen Demareiden keskuudessa siihen, että ei ole estettä, että muodollisesti järjestäytymättömän jäsenet voivat liittyä Wanhoihin Tovereihin.
Suurin este liittymiselle oli se, että monet vierastivat sitä, ettei Wanhojen Tovereiden nimestä suoraan selviä, että kyseessä on sosialidemokraattinen kerho. Nämä ovat kaikuja ajalta, jolloin työväenliikkeen sisällä kommunistit eivät pitäneet sosialidemokraatteja tovereina ja vastaavasti demarit tunsivat  vastenmielisyyttä kommunistien ja neuvostoliittolaisten keskuudessa toistamaa sisällötöntä  toveri sanaa kohtaan.

Aihe ei ole enää ajankohtainen, vaan taitaa olla niin, että varsinaisen työväenliikkeen toverillinen perinne elää enää vain sosialidemokraattien keskuudessa.

Kuukauden esitelmöitsijänä oli salolainen neljännen kauden kansanedustaja Katja Taimela.

Hänellä olikin paljon kerrottavaa. Viime vuoden tapahtumat ovat olleet sen verran kimurantteja, että oli hyvä kuulla paikalla olleelta selkeä näkemys menneestä. Uskon monen läsnäolleen ymmärtävän tapahtumia paremmin ja samalla luottamus puolueen toimintaan lisääntyi myönteisen hiljaisuuden ollen merkkinä siitä.
Ensi ja viime kädessä kysymys politiikassa on uskottavuudesta ja vaikutelmasta, kuten kuuluisa Förin äijä, Markku Heikkilä runoilee

Ihmiset unhotta
mitä Sää olet tehny.
ihmiset unhotta
mitä Sää olet sanonu
Mut ihmiset
ei ikä unhota
mimmossi tuntei Sää
olet heis herättäny

Vähättelemättä Katjan tekojen ja sanojen merkitystä pidän hänen eduskunnan valoisimman edustajan mainetta perusteltuna. Hän on todellinen hyvän tuulen lähettiläs. Että semmosi mukavi tunteit hän levittää.
Demareiden helmasynti ”Kärsi kansamme” – mielikuva on tipotiessään Katja kuunnellessa.

Mikko Rönnholm

Säätiön puheenjohtaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Seuraa somessa