Mikko Rönnholm

Varallisuuveroa pukkaa – Jenkit ja britit miettivät – ehkä tekevätkin – Suomessa ei edes keskustella

Varallisuusveroa tarjotaan rikkaille Tim Bond 20210208

Tim Bond sijoitusekspertti kirjoittaa ymmärrettävästi ja selkeästi ja viitta inflaatioepäilyksiin ja rahanteon rajoitukseiin.

Hallituksilla on pitkä luettelo tehtävistä. Suurin osa maksaa paljon rahaa. Pandemiasta toipuminen, ilmastonmuutoksen torjuminen ja yhteiskunnan ”tasoittaminen” ovat kaikki välttämättömiä, mutta erittäin kalliita tavoitteita. Tällä hetkellä monet hallitukset rahoittavat itseään keskuspankkien painokoneiden kautta. Tätä ei voida jatkaa loputtomasti vaarantamatta keskuspankkien kykyä pitää inflaatio hyväksyttävällä tasolla.

Pian hallitusten on valittava joko menettää inflaation hallinta tai luopua poliittisista tavoitteistaan. Molemmat ovat mauttomia valintoja, jotka voivat johtaa sosiaaliseen levottomuuteen.

Yhdysvalloissa ja Isossa-Britanniassa on ilmeinen ratkaisu: varallisuusvero.

Yhdysvaltain keskuspankin mukaan rikkaimmilla 10 prosentilla amerikkalaisista kotitalouksista nettovarallisuus oli 80,7 tuhatta miljardia dollari  vuoden 2020 kolmannella neljänneksellä – vajaat 70 prosenttia Yhdysvaltain kotitalouksien kokonaisvarallisuudesta. Ylin 10 prosentin nettovarallisuus vastasi 375 prosenttia bruttokansantuotteesta samana ajanjaksona, eikä se ole koskaan ollut alle 200 prosenttia BKT: sta viimeisten 30 vuoden aikana.
10 prosentin kertaluonteinen 5 prosentin varallisuusvero nostaisi 4,03 tuhatta miljardia  eli 19 prosenttia nykyisestä BKT: sta. Tämä olisi vähentänyt rikkaimman desiilin nettovarallisuuden viime vuoden kolmannella neljänneksellä 76,7 tonniin. Heillä olisi ollut 2,1 prosenttia parempi kuin vuotta aiemmin, eikä 7,5 prosenttia paremmin ilman veroa.

Suomessa ei mikään värähdä. Täällä vaan pyydettään leikkauslistoja tai sitten verotuksessa pyöritään vain välillisten verojen tai tuloverotuksessa korkeintaa raippaverojen kimpussa. Omaisuus saa olla rauhassa siitä huolimatta, että Suomessakin on tuulen tuomia voittoja satanut laariin roppa kaupall rikkaimmille. Mikä meitä vaivaa?

Mikko Rönnholm

Säätiön puheenjohtaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Seuraa somessa