Mikko Rönnholm

Ulkopuolinen kritiikki on uhoa – Oman kilven kirkastus on tuhoa

KL Analyytikkojen täystyrmäys 20190610JPG

Monenlaisia tunteita on hallituksen muodostaminen, sen ohjelma ja hallituksen jälkeiset kommentit herättäneet. Asiantuntijan poliittinen puhe on pahinta.

Kepu kehuu saaneensa kaiken ja vähän päälle. Se on lapsellisen tyhmää puhetta,
vaikka maakuntamalli siellä onkin ja varmaan muutakin heille mieluisaa löytyy tai aiankin heille vastenmielistä puuttuu.
Kepu ei kuitenkaan muista talonpoikaisviisautta: ”Kel onni on se onnen kätkeköön” tai ”kateus vie kalatkin vedestä”. Rehvastelu aiheuttaa kateutta – se harmitta muita ja siitä jää hampaankoloon tai kivi kenkään, jota aikaan myöden on muiden vaikea sietää. Ja kun päivät ovat peräkkäin, niin nokituksen paikka etsitään. Ehkä se ei pelota siksi, että vastakkainasttelun rakentamine voi olla tarkoituksellista. Toiveena voivat olla jopa ennen aikaiset vaalit.

Presidentti Sauli Niinistön ystävällinen ohje: ”Sitoudutaan ja ollaan yhtenäisiä ja hoidetaan hallitusta loppuun asti”. Jotenkin tuohon malliin valtiopäivien päättäjäisissä kokenut presidentti puhui ja taisipa todeta, ettei se näpäytys johtunut pelkästään Sipilän hallituksen erosta, vaan että se oli yleisempi huomio.

Viherministerien metsähankkeiden puunhankinnan rajoituksista ja demari kuntaministerin kuntaliitoksista puhuminen olivat puolestaan neulanpistopolitiikkaa Kepun suuntaan. Turhia.

No sitten on toinen eli opposition ja sen ahkerien tukijoiden kuoron mollisoinnut.

Kauppalehdessä (kts. kuvakaappaus) niin kutsutut asiantuntijat nuo ennustajaeukkojen kaltaiset, jos käyttäisi onnistunutta koivistolaista ilmaisua, lukevat madonluvut ja ennustavat äkkikuolemaa tai taloudellista maailman loppua seuraavin sanoin.

”Olemme varoittaneet jo parin vuoden ajan, että kun käännös tulee, se voi olla äkillinen ja jyrkkä”, Malinen sanoo.
GnS Economics julkaisee uuden suhdanne-ennusteensa tiistaina. Malinen paljastaa, että sen mukaan Suomen bruttokansantuote laskee ensi vuonna usealla prosentilla.
”Tämä tarkoittaa sitä, että hallitusohjelman kaikki perusoletukset hajoaisivat siihen. Rinteen ohjelma ei pidä. Todennäköisyys, että ei saavuteta työllistymistavoitteita, on lähellä sataa prosenttia – mistä tahansa kulmasta arvioiden tämä on ainoa johtopäätös. Ohjelma on utopistinen, jopa harhainen”, Malinen tykittää.

Voisi se noinkin olla, mutta radikaalista vasemmisto termiä käyttäen kyseessä tuntuisi olevan kapitalisten lakeijan ostettu puheenvuoro. Kauppalehti sitä levittää – tietenkin- täällä kun ollaan pahasti jäljessä useiden muun maailman talouslehtien journalistisesta monipuolisuudesta.

Antti Rinne puhuu toiveikkaasti paradigman muutoksesta.

Ensinnäkin miten selitetään paradigma: Selkokielellä paradigma tarkoittaa:

Oikeana pidettyä, yleisesti hyväksyttyä ja auktoriteetin asemassa olevaa teoriaa tai viitekehystä, kuten esimerkiksi evoluutioteoriaa tai suhteellisuusteoriaa.[2] Paradigma tulee kreikan sanasta ”παράδειγμα” (paradeigma), ”malliesimerkki”, ”esimerkki”, ”näyte”.[3] Wikipediatietoa.

En ole mikään Antti Rinteen sanojen selittäjä, mutta rohkenen arvata, että hän tarkoittaa, ainoan oikean liberalistisen talouspolitiikan kääntämistä enemmän julkista ihmisiä ja heidän tarpeitaan huomioon ottavaksi ja eriarvoisuuden kasvun kääntämistä.

On paljon merkkejä, että Reaganista ja Thatcherista alkanut oikeistolainen julkisen sektorin pienentämisen ja yksityisen talouksien vapauttamisen kausi olisi kääntymässä. Se ei enää palvele kansalaisten enemmistöä. Säätelemätön talous on aiheuttanut finanssikriisejä ja kova kuripolitiikka on kurjistanut kansantalouksia aiheuttaen kärsimyksiä heikoimmassa asemassa oleville. Pääoman ylilievä kohtelu ei edes aiheuta taloudellista kasvua, vaan se on laiskistanut ja tehnyt varovaiseksi; pääoma tarvitsisi aktiivimallin esimerkiksi pääomaveron.
Olisi siis saatava käänne, joka tukisi työllisyyttä ja parantaisi tavallisen duunarin tilannetta ja varmistaisi, että julkisella sektorilla on riittävät voimavarat hyvinvoinnin varmistamiseksi.
Tähän suuntaan hallituksen on mentävä. Niin paradigma muuttuu.

Mikko Rönnholm

Säätiön puheenjohtaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Blogi

Seuraa somessa