Mikko Rönnholm

Tulipa sanottua pahasti – Miettikää johtamismallia!

Eilen tällä palstalla kirjoitin, että kaupunginhallitus laiminlyö virkamiesjohdon ohjauksen ja valvonnan. Pyydän anteeksi sanomaani;  se oli liian pitkälle mennyt yleistys kahdesta syytä: Ei kaupunginhallitus ole aina eikä kaupunginhallitus  kokonaisuudessaan toimi näin.
KK(K )ryhmittymä siis Kokoomus, Keskusta ja (Kristilliset)  muodostavat kuitenkin sellaisen koalition, joka ylen katsoo muiden tekemiä ehdotuksia – riippumatta niiden sisällöstä, varsinkin , jos ne poikkeavat kaupunginjohtajan esityksestä.
Vanhusten hoidon ja lasten varhaiskasvatuksen vaatimattomia parannusehdotuksia ei hyväksytä, vaikka rahan käytössä – esimerkiksi henkilöstömenojen kasvussa- ei muutoin suurempaa huolta kanneta.

Ongelma on rakenteellinen eikä ratkennut jäätyäni pois kaupunginhallituksen pöytäkunnasta eikä ratkea vaikka, lopettaisin kirjottamisen.

Jäähdyttelevänä valtuuston  takapenkkiläisenä  monta kunnallishallinnon vaihetta ja monenlaisia päättäjiä ja  esittelijöitä nähneenä kannan huolta siitä, että monella näyttää olevan vääristynyt käsitys kunnallisen demokratian toiminnasta.
Muutat arvelevat kaupunginhallituksen olevan korkein päättävä elin, toisilla on taas sen tyyppistä ajattelua, että kunnallinen demokratia olisi parlamentarsimin luonteista: Hallitus vastaan oppositio.
Kunnallishallinto on suhteelista myös toimenpanon suhteen eli, että ryhmät ovat kaupunginhallituksessa ja muissa kollegioissa edustettuina  täydellä puhe- ja äänivallalla. Totta kai, jos yhteistä kantaa ei löydy, se ratkaistaan äänestämällä. Se kuuluu asiaan, kuin myös se, että eri mieltä olevat oikeutettuja sekä ennen että jälkeen arvostelmaan esityksiä ja  päätöksiä. Eikä kanna muuttaminenkaan ole kiellettyä.

Naantalissa on nykyisen kaupunginjohtajan kaudella tuotu vahvasti esille erilaisilla sanakäänteillä, että poliittisten päättäjien tulisi tukea kaupunginjohtajaa.
Sellainen ajattelu viittaa pormestarimallin kaipuuseen eli tarkoittaa, että kaupunginjohtajan sijasta meillä pitäisi olla  valtuutettujen joukosta valittu pormestari, joka olisi kaupunginhallituksen puheenjohtaja ja samalla virkamieskunnan  johtaja.
Naantalissa oltiin nykyistä kaupunginjohtajaa Jouni Mutasta, kesk.  valittaessa toisella linjalla. Otimme käyttöön puolipäivätoimisen kaupunginhallituksen puheenjohtajuuden. Ajatuksena taisi silloin olla, että hän luottamushenkilönä  johtaisi poliittista valmistelua. Nykyinen puheenjohtaja Jan Lindström ,kok  ei enää valinnut kuten edeltäjänsä Markku Tuuna, kok puolipäivätoimisuutta, vaan  toimii taas puhtaasti luottamushenkilöpohjalta, joten tilanne avoin.

Olisikin varmaan luontevaa kuten Turussa tehtiin, ratkaista kanta pormestariin ja  tulevaan johtomalliin nopeasti mieluummin tänä syksynä?

Itse noudatan nyt Mauno Koiviston oppia: On parasta pitää oma kanta salassa, ettei toisten tarvitse olla sitä vastaan.

 

Mikko Rönnholm

Säätiön puheenjohtaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Blogi

Seuraa somessa