Mikko Rönnholm

Naantalissa asunut tohtori Frejvid Borg , A. Ahlströmin tyttären poika, pisti rahan kiertämään

Ahlströmit 20200712JPG

Hesarin kulttuurisivuilta sattui silmään Eva Ahlströmistä kirjoitettu kirja. Tahtonainen johti suurta yhtymää, joka vieläkin on osa suomalaisen teollisuuden tarinaa tosin muotoaan ja omistustaan muuttaneena.

Naantalin hautausmaalta löytyy parhaimmalta  paikalta tohtori Frejvid Borgin ja hänen vaimonsa hautakivi. Pitkää Naantalin verokalenterin kärjessä oli tehtailija Bogin nimi. Me tietämättömät vähän ihmettelimme, että on kumma juttu samaan aikaan, kun Kopen tehtailla- valimo ja hieno mekaaninen tehdas  (Sirus siro ja tarkka)  eivät kilpailussa pärjänneet-  oli sen  johtajan — autonkuljettaja ja kaikki —  tulot vaan pysyivät korkealla? Ja kaiken lisäksi hänellä oli varaa harrastaa orkideoita. Villa Borg oli omassa luokassaan tyyliltään ja sijainniltaan –  erillään kalliolla meren rannalla. Ihmeellinen tapaus.

Oheinen kuvakaappaus  selittää asian: Feivid rivissä pisin ensimmäinen oikealla oli suvun vanhin lastenlapsista ja sen vuoksi hän Frejvid  oli pitkään A. Ahlströn AB:n hallintoneuvoston puheenjohtajana ja tietenkin äitinsä perinnön kautta merkittävä osakkeen omistajana osinkojen nauttia.

Oli selvää että ruotsinkieliset Borgit olivat oma lukunsa pikkukaupungissa, jossa Money  talks jo silloin. No kunnioitus vähän vähensi tosi rehtori-tohtori Kurt Enkolan muistutus, että hän oli Naantalin ainoa tosi tohtori, Borgin arvo oli Saksasata ostettu, kerrottiin.

Hänen poikansa Borgin  Kalleksi kutsuttu Carl ? perusti Naantalin Vienerleipomon ja mausteliike Conditen, joka oli perheen yritys aikansa ja on edelleen merkittävä naantalilainen yritys tosin ulkomaiseen omistukseen siirtyneenä.

Mielenkiintoista on mainita, että yksi parhaiten tienaava naantalilainen, nykyisin hallitus ammattilainen KTM  Panu Routila toimi aikoinaan Ahlström Capitalsin toimitusjohtajana. Sellaista sosiaalista kiertoa.  

Jälkeenpäin arvioituna voisi aiheesta antaa tunnustusta Frejvid Borgille. Perheen toimentulo oli taattu suurfirman omistuksen kautta. Ei hänellä ollut yrittämisen pakkoa. Mutta hänellä oli kiinnostus uuteen tuotantoon ja hän oli valmis panostaman – siis investoimaan – eli tekemään juuri sitä mistä nykyisin on pulaa. Moni naantalilainen aloitti hänen firmojen palveluksessa ja sai siis työtä. Hänen pääomansa ei ollut laiskaa ja elämä vain kupongin leikkaamista.

Juuri tällä hetkellä taitaa olla pulaa hänen kaltaisistaan. Raha sijoitetaan turvaavasti finanssitavaratalojen kautta ja juuri nyt säästetään varmuuden vuoksi. Uutta syntyy vain rohkeiden uhkarohkeiden jopa tyhmään rohkeiden omistajien toimesta.
Jälkikäteinen kunnioituksen osoitus tohtori Borgin elämän työlle.

Ps. Tämä artikkeli on saanut kommentteja. Kirjoituksen virheistä olen pahoillani ja kiitänkin asiallista oikaisuista.
Pyytäisin kiinnittää huomiota kirjoituksen viimeiseen virkkeeseen. Toivon sen kertovan kirjoituksen perimäisen tarkoituksen!
MR

Mikko Rönnholm

Säätiön puheenjohtaja

3 vastausta artikkeliin

  1. Hei Mikko,

    Luin sattumalta kirjoituksesi isästäni Frejvidistä.
    Hän valmstui kauppatieteen toht. Neuchatelistä Svetsistä.
    Valokuvassa isä on toiseksi viimeisenä.
    Äitini Pia on 97 vuotias asuu Turussa.

    Kivaa että joskus kirjoitetaan positiivisesti ja olen teidän kanssanne samaa mieltä yrittämisestä, maamme kaipaisi sellaista.

    Ystävällisin terveisin.

    Eva

  2. Minulla on ollut kunnia tuntea Frejvid Borgin, joka ennen Naantalia ja KOPE oli A. Ahlströmin Kauttuan Tehtaitten isännöitsijä. Hänen toimesta Kauttualle perustettiin pakkausalan jalostustehdas Euran Paperi. Frejvid Borg oli sangen idearikas henkilö ja se myöskin näkyi KOPE´n tuotevalikoimassa. Sodanaikana KOPE´lla Naantalissa toimi rautavalimo, puunjalostustehdas, joka m.m. valmisti taiteilija Eva Wichman´in suunnittelemia puisia NAPU-leikkikaluja, sekä mittaritehdas.
    Jos Borgilta kysyttiin mitä KOPE tarkoitti hän vastasi, että se oli lyhennys Kone ja Pellistä, mikä ei ollut aivan totta, se oli lyhennys firman perustajajäsenten etunimistä K (Kurt Wilén) O (och) PE (Per Molin)

  3. Nyt oli kertakaikkiaan niin paljon virheitä tässä artikkelissa, että pakko kirjoittaa vastauksen tähän.

    Ensimmäinen virhe on perhekuvassa. Ympyröity henkilö ei ole Frejvid Borg, vaan toiseksi viimeinen.

    Herra tohtori Frejvid Borgin vaimo ei ole haudattu Naantalin hautausmaalla, vaan hän elää vielä ja asuu Turussa.

    Kope Oy:llä ei mennyt huonosti, niin kuin kirjoittaja antaa ymmärtää. Yritys kasvoi hyvin ja palkkasi lisää henkilökuntaa jatkuvasti. Yrityksellä oli useampi toimipaikkaa.

    Herra Borgin tohtori arvo ei ollut todellakaan ostettu, vaan hän valmistui kauppatieteen tohtoriksi Neuchatelistä Sveitsistä. Tämä väittämä loukkaa enemmänkin rehtori Kurt Enkolan uskottavuutta.

    Harmillisen huonosti kirjoitettu artikkeli hienosta miehestä joka teki paljon hyvää yhteiskunnalle.
    Naantali ja koko maa tarvitsi paljon enemmän tämänhenkisiä ihmisiä, jotka tekee omat rahansa ja laittaa pääomansa pyörimään muiden hyväksi. Jokainen joka tunsi herra Borgin on varmasti samaa mieltä. Hän oli sellainen ihminen joka säteili iloa ja hyvää henkeä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Blogi

Seuraa somessa