Mikko Rönnholm

Suomen tilanne ei huono – Rajoituksia voidaan purkaa?

Koronavirus kuolleisuus HS 20200502JPG

Tällä palstalla on seurattu tilastoja. FT:ssä on ilmestynyt maakohtaisia arvioita myös vertailua normaaliaikaan.

Merkillepantavia eroja havaitaan suhteellisissa luvuissa.
Euroopassa pahin on tilanne Italiassa 90 prosenttia normaalia enemmän, kun taas Norjassa ei ole havaittu ylimääräisiä kuolleita normaalivuosiin verrattuna.

Suomen tilastoja ei näkynyt, mutta HS.n toimitus tarttui aiheeseen ja verkkolehdessä 2.5.2020 kerrottiin , että Euroopan tasolla on merkittävää nousua ja että Suomessa ei ole ylimääräisiä kuolemantapauksia. Artikkelikuvan grafiikka kertoo vaarallisesti taudista ja Suomen hyvästä tilanteesta.

”Näin artikkelissa tilannetta selitetään.
SUOMESSA korona oli perjantaihin mennessä vaatinut 218 ihmisen hengen virallisten tilastojen mukaan. Onko näitä lukuja syytä epäillä?
Ei erityisemmin, jos menetelmänä on kuolleiden vertaaminen edellisvuosien tilastoihin.
”Ylikuolleisuudesta ei Suomessa ole havaintoja. Tammi-maaliskuussa on kuollut vähemmän ihmisiä kuin vuosina 2018 tai 2019”, sanoo Tilastokeskuksen yliaktuaari Markus Rapo.
Ennakkotietojen mukaan tämän vuoden maaliskuussa Suomessa kuoli 4 599 ihmistä, mikä oli 107 henkilöä vähemmän kuin viime vuoden maaliskuussa ja 478 vähemmän kuin vuoden 2018 maaliskuussa.
Rapo poimi myös vertailuvuosien luvuiksi niitä koskeneet ennakkotiedot, joihin tulee aina myöhemmin jonkin verran lisäystä. Vuoden 2018 osalta maaliskuun kuolinluvuista 179 selittyi influenssalla.
THL:n Seppo Koskinen sanoo, että Suomen parisataa koronakuolemaa eivät tilastoja heilauta. Suomessa kuolee viikoittain tuhatkunta ihmistä, joskus suorastaan hämmästyttävän monotonisella täsmällisyydellä.
Esimerkiksi viikolla 13 kuoli vuonna 2015 yhteensä 1 012 suomalaista. Tänä vuonna viikolla 13 kuoli 1 014 ihmistä.
Tilastokeskuksen mukaan kuolleiden määrä aaltoilee kuitenkin paljon viikoittain: vuosina 1990–2019 on nähty lukemia 800–1 300:n välillä. Talvikuukausina kuolleita on muita vuodenaikoja enemmän. Viime vuonna suomalaisia kuoli yhteensä 53 949. HS 2.5.2019″

Näitä ei voi vitsin sanoin ohittaa  väittämällä: Vale , emävale,  tilasto, vaan, että tilastot ovat oikeita, mutta vaihtelua tapahtuu satunnaisesti, niin että vielä tässä vaiheessa ei voida tietää mikä tulee koronan  vaikutus Suomeen olemaan.

Ei kuitenkaan ole liian uskaliasta toivoa, että hallitus uskaltaisi hallitusti purkaa rajoituksia varovaisuutta ja uusia välineitä ja toimenpiteitä kehittäen.
Kyllä vähän hullulta vaikuttaa esimerkiksi se, etteikö Take away ravintoloiden pihoilla voisi väljästi istuen syödä.
Mökeille menijöille voisi, jos mahdollista – asettaa korotetun omavastuun, jos siirtyy omalta sairaanhoitopiirin alueelta muualle. Kohtuullinen kynnys olisi lisäisi harkintaa ja rauhoittaisi mökkipaikkakuntien väkeä.

Mikko Rönnholm

Säätiön puheenjohtaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Seuraa somessa