Mikko Rönnholm

Sotainvalidien Veljesliitto 50 vuotta

Sotainvalidien historiikki 20210303

Iloisi hetkiä sattuu perusnaantalilaiselle aina, kun käsiin sattuu naantalilaisen yhdistyksen uusi historiikki.

Kun en ole mikään perusteellinen lukija, niin hyväksyn selailumenetelmän ja yritän panna muistiin tulevia tarpeita varten kirjan sisällön pääpiirteitä. Kuvat kertovat ja tuovat muistoja monista edesmenneistä tutuista ja / tai tunnetuista. Nostalgiaa. Kiitos tekijöille.

Ajankohtaisena asiana huomaan yhdistyksen aktiivisuuden Aurinkosäätiön palvelutaloasiassa.

Vuonna 1992 osasto päätti sijoittaa hankkeeseen 1.000 markkaa. Hinta ei ollut suuri hankkeeseen nähden, mutta osastolta se oli  selkeä panostus ja vahva peukutus hankeen puolesta. Se luoti tiesi paikkansa.
Hallintoon on osallistuttu; aluksi pitkään Pentti Leino kantoi vastuuta ja nykyisin tehtävä on siirtynyt Heikki Niemiselle.

Kaupunki kaikkivoipaisuudessaan ei aina jaksa muistaa, että järjestöt ovat henkisiä rakentajia ja tässä tapauksessa vielä olivat varmistamassa sen, että yleishyödyllisiä  avustusrahoja on paikkakunnalle saatu. Näin voidaan sanoa, että Aurinkosäätiön hankkeen tukeminen on yksi pieni esimerkki Naantalin osaston ylipäällikön käskyn  noudattamisesta :

”Näyttäkää maailmalle sodassa näyttämänne ihmeen lisäksi uusi, se mihin suomalainen sotilas invalidinakin pystyy.” Näin Mannerehein oli lausunut historiikin prologissa kerrotun mukaisesti.

Suomalaisen sotilaan patsas, joka on historiikin kannen sisäsivulla jouduttiin siirtämään.
Uutta paikkaa on perusteltu sillä, että se   edelleen lähelle entistä rautatieasemaa – siis paikka josta Naantalista lähdetiin kohti kakon kulmaa.
Naantalissa on ollut kaksi Mannerheim-ristin ritaria Ilmari Honkanen ja Paavo Nuotio. Kaupunki ei ole onnistunut löytämään heidän muistolaatalleen paikkaa.
Voisiko ajatella patsaan jalustaa, arvoisa kaupungin johto!

Muistoa kunnioittaen

Sattumalta tämä kirjoitus näille sivuille ilmestyy Naisjaoston viimeisen puheenjohtajan siunaustilaisuuspäivänä. Kirja on pieni kunnianosoitus Elly Saralle, 101 vuotta ja monella muulle edesmenneelle kirjassa mainitulle toiminnan ihmisiselle ja kiitos nykyisi uuden polven edustajia, jotka ylläpitävät perintöä.

  • Kansikuvassa osaston puheenjohtajat matkalla kunnianosoitukseen Kaatuneiden muistopäivänä 2013.
    Vasemalla puheenjohtaj Pentti Leino, 1. varapuheenjohtaja Jaakko Iire, 2.varapuheenjohtaja Reijo Lumento..
  • Teksti ja kirjotustyö: Antero Kotila, Jaakko Iire, Heikki Nieminen, Raimo Vahtera.
  • Ulkoasu ja taitto: Juho Nieminen

Mikko Rönnholm

Säätiön puheenjohtaja

1 Vastaus artikkeliin

  1. Kiitos Mikko kauniista sanoistasi. Olit osaltasi tukemassa toimintaamme. Kaikki tuki oli tarpeen eri muodoissa . Yhteistoiminta oli hyvähenkistä ja kannustavaa, josta parhaat kiitokset Sinulle. Toimintamme loppuu 31.12.2021
    Jarkko Iire

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Blogi

Seuraa somessa