Mikko Rönnholm

Sattuipa sopivasti

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Huomenna kaupunginhallitus käsittelee  Ikäystävällsen Naantallin vanhusten palvelujen mitoitusta.
Kynnystä palveluhin nostetaan ja sanahelinällä halutaan sumuttaa. Konsulit valvokaa ja muistakaa
kertoa, että vanhempi polvi on huolissaan ja viitatkaa Raimo Vahteran TS:n yleisönosastolla olleeseen kirjotukseen. 

Kirjoitus on otsikoitu Ikäystävällinen Naantali ? Huomaa kysymysmerkki ?

Luonnonmaalla vanhainkoti ja kaatopaikka olivat Haijaisissa. Vanhainkoti Kirstiläntiellä, kaatopaikka Haijaistentien varrella. Kummankin toiminta on päättynyt vuosia sitten.
Kaupungissamme ikäihmisten asumispalveluja tuottavat kaupunki ja Aurinkosäätiö. Ja kuten olemme lehdistä lukeneet: kaupunkilaiset ovat kiittäneet palveluja.
Tilanne kuitenkin elää: ikäihmisten määrä kasvaa, asumispalveluja tarvitaan lisää. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jan Lindström totesi Nastassa 1/2021, että uuden palvelutalon rakentaminen käynnistyy ensi vuonna: ”Sen sijaintipaikasta päätetään tänä keväänä.”
Aikaisemmin on annettu ymmärtää, että se sijoitetaan Luonnonmaalle, etäälle keskustasta.

Naantalilaiset ikäihmiset ovat ikätovereitani. Kun heidän kanssaan keskustelee aiheesta, tärkeänä pidetään sitä, että keskusta palveluineen olisi kohtuullisen kävelymatkan päässä.
Etenkin kesällä tori kahviloineen, kaupat sekä venesatama ovat virkistäviä kohteita. Vaikka askel olisi lyhyt ja liikkuminen rollaattorilla tai muilla apuvälineillä hieman hidasta, bonuksena on tuttujen tapaaminen.
Toki osalle ikäihmisistä kaupungilla liikkuminen ja palvelujen käyttö ovat taaksejäänyttä elämää. Mutta: lähisijainti on läheisillekin kätevämpi.
Suotavaa olisi, että päätöksenteossa kuultaisiin ikäihmisiä. Naantalilaiset ansaitsevat ikäystävällisen Naantalin.
Raimo Vahtera, Naantali
Vaikka askel
olisi lyhyt
ja liikkuminen rollaattorilla
hieman hidasta, bonuksena
on tuttujen
tapaaminen.

Painakaa mieleenne Ramin sanat.
Ja vielä vahvistukseksi kerron, että onnitellessani Risto Hiltusta Merimaskun maineikasta kunnanhallituksen puheenjohtajaa etc.  Aurinkosäätiön palvelutalossa hänen 90-vuotispäivänään. Hän totsei, että Merimaskun liittumisessä parasta oli, että pääsi vanhuudenpäiviään viettämään ihmisten ilmoilla.

Arkistokuva on vuodelta 2017 Aurinkosäätiön IV vaiheen valmistumisen ajalta.
Viides vaihe vaatisi puistosta lohkaisua, mutta tähän tarkoitukseen puistosta ei saa ottaa, kun kysessä ei ole K- kauppa kuten Tallinpuistossa

 

Mikko Rönnholm

Säätiön puheenjohtaja

2 vastausta artikkeliin

 1. Kiitos kaima, sanoista ja niiden mieleenpainuvasta järjestyksestä.
  Olen ikätoverieni kanssa keskustellut aiheesta, olen saanut vastaukseksi.
  ” Onhan taksisetelit, mutta niiden käyttö on tervekroppasen käytettävissä. Ensin pitää neuvoa kuskia, kuinka rollaattori kootaan, jotta sen saa mukaan ja sitten alkaa voimistelu, että miten sitä ketterästi kyytiin pääsee ja tilatussa kohteessa autosta ulos. Vaihtoehtona on auto, johon rollaattori mahtuu, mutta istuin on korkealle kiivettävänä.”
  Nykypäättäjät houkuttelee Naantaliin hyvätuloisia vanhuksia, mutta jättää kertomatta heidän hoitopaikkansa olisi Luonnonmaalla?
  Terveyskeskus ja Apteekki on ne kohteet joihin useimmiten on ikääntyneen matka. Olisi hyvä jos niihin pääsisi omin voimin.
  Luonnonmaa on asuinpaikkana ihan hyvä ja siitä voi kehittää vieläkin paremman, mutta kauhulla ajattelen omaa ikääntymistäni ja sinne karkotettuna vietettäviä hoitovuosiani. Raimo 85 v.

 2. Luonnonmaa on hyvä ja rauhallinen paikka asua, varsinkin lapsiperheiden. Asuimme Eilan kanssa 35 vuotta omakotitalossa. Ikävuosia kun tulee lisää katsoimme parhaaksi muuttaa kerrostaloon ihan keskustaan. Olemme tyytyväisiä kun kaikki palvelut on saatavilla mitä tarvitsemmekin. Ikääntyvienihmisten tulevaa palvelutaloa ei pidä missään nimessä viedä esim. Luonnonmaalle. Palvelutalo on rakennettava keskustan tuntumaan, jossa tarvittavat palvelut ovat valmiina. Ikäihmisiä pitää kunnioittaa myös veronmaksajana.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Blogi

Seuraa somessa