Mikko Rönnholm

Sanna selkeästi: Kunnan palvelut ja verot maksukyvyn mukaisesti

Sanna Marin tentissä 20210520JPG

Aivan aluksi pääministeri puheenjohtaja yllätti yleisön tai ainakin minut iloisesti keskittymällä selkeästi kunnallisiin kysymyksiin. Vauvasta vaariin huolenpito on juuri sitä mitä kunnallisilta palveluilta asukkaat odottavat. SDP:n puheenjohtaja puhui. Oheinen Ylen uutinen osui oikeaan.

Ja sitten ilmiselvästi puheesta pettyneiden tentaattorien käytökseen. 

Veikkaan nimittäin , että heille meni puheen sisällön vuoksi ennakkokonsepti sekaisin.  Pääministerin päälle puhumista ei voi pitää sankarillisena tekona vaan huonona käytöksenä. Mutta Sannan hymy ei hyydy. Vastaukset tulevat varmasti ja perustellusti.  Sympatia pisteet ropisivat Sannan laariin.

Ja tietenkin oli oikein ja kohtuullista, että kuntien palvelujen rahoitukseen liitettäisiin pääomatuloja saavien osuus mukaan.

Sanna totesi aivan oikein, että kuntavero on progressiivinen vain alhaisella tulotasoilla.
Olisi hyvä selventää sanomaa kertomalla , että nykyinen kuntaverotus juuri pääomatulojen verottomuudesta johtuen on yläpässä – ei edes tasavero vaan se degressiivinen – eli tulojen kasvaessa maksettava prosenttiosuus todellisista kaikista tuloista laskee.  Eli suurista tuloista maksetaan suhteellisesti vähemmän veroa ja niinpä kuntaveron huippuprosentti  sattuu pieni ja keskituloisille palkansaaja- eläkeläisasukkaille.

Lainaan tähän vanhaa tällä palstalla vuonna 2018 ollutta kirjoitusta, joka selkeällä tavalla kertoo tämän ongelman periaatteellisen ja käytännöllisen merkityksen:

Verotulot kiinnostavat yksilötasolla, mutta myös yleisemmin. Tällä palstalla on pidetty ääntä – ihan syystä- epäkohdasta: Miksei pääomatuloista makseta kuntaveroa?
Tämä vääristymä paljastuu, kun vilkaisemme tulotilastojen   kärkipäätä. Esimerkkinä pari naantalilaista:
Vaatimaton kulttuuripersoona ja ”emäntä” Hanna Nurminen os. Herlin on verottajan ansiotulo rekisterin sijalla 74 yhteisansioillaan 4,710  M€.
Ammattijohtajan osaamisella tilastoissa  sijalla 147 on  Panu Routila kokonaistuloillaan    3,318 M€.

Ja sitten tämä arvioitu kuntavero Hanna Nurminen 11.500 euroa Panu Routila  620. 000 euroa.

Hannan kokonaisansio oli 42 prosenttia Panun ansioita suurempi ja taas Hannan kuntavero 98 prosenttia Panun vastaavaa pienempi. Vika ei ole Hannassa eikä Panussa. Vika on systeemissä.

Tämä järjestelmä vaatii korjausta.

Sanna selkeästi osoitti, että hän tuntee asian ongelman; nyt vaan kysymys on siitä, että korjaukseen pitää saadaan tukea ja että korjaus toteutetaan siten, että pääomatulot luokitellaan ansiotulojen kaltaisiksi. Silloin voisi verorasitus jopa laskea pieni ja keksituloisten kohdalla.

Mikko Rönnholm

Säätiön puheenjohtaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Seuraa somessa