Mikko Rönnholm

Putinin Venäjä ja historian opetus

Putin avannossa FT 20210311JPG

Silloin kun vielä saimme kokoontua juttelimme helmikuisena perjantaina Trapin akvaarion väljissä tiloissa Naantalin suurlähettiläiden (tarkoitta täällä asuvien emeritus sellaisten kanssa) maailmasta ja sen muutoksesta.  Suomalaien tunnelma: Kylmä itäinen tuuli ympärillä, mutta lasikaapissa lämmintä – toistaiseksi.

Jukka Leino, jolla on ollut ilo työskennellä arvostetun Heikki Talvitien kanssa,  oli vahvasti vakuuttunut  Lahdessa  kirjallisuuden päivän Heikki Talvitien avauspuheenvuorosta. Hän toimitti se ja se on tässä liitteenä kokonaan luettavaksi.

Heikki Talvitie historipäivien avaus 92ffd7_546563424ec54de6b3d72d11b9a7f624 

Suosittelen – Kokemus ja näkemys puhuu tiivistetyssä muodossa.

Jottei nyt mene ihan hymistelyksi, niin sanon, että on siinä menneisyyden kaikuja ehkäpä niitäkin joille pitää antaa tilaa, muttei määräysvaltaa. Voi olla, että siinä on annos historian toistamisen ideasta, joka näinä aikoina on voinut tulla koronaolosuhteissa  mieleen.
Minulla on kolme painolastia:

  1. sosialistisen talousteoriasta peräisin oleva talouden merkityksen korostaminen
  2. Syvä vastenmielisyys voimamiehiä – pieni kun olen –
  3. Uskonnon oli se laadultaan mitä tahansa ja politiikan sotkeminen pelottaa

Enempää selittämättä miettikää omianne, kun lainaan tähän Talvitien puheenvuoron alun ja lopun

Suomalaiset Historiapäivät Lahdessa 6.2.2021 Erikoislähettiläs Heikki Talvitien avauspuheenvuoro
Arvoisat historian ja Suomalaisten Historiapäivien ystävät, Kansainvälisessä politiikassa on jälleen kyseessä maailman HEGEMONIA, jonka säilyttämiseksi ja saavuttamiseksi käydään kamppailua arvoilla ja ideologioilla. Tavoitteena on globaaliherruus, mutta olemme jo kokeneet sen, että globalisaatioon liittämämme myönteiset odotukset eivät ole toteutuneet. Kauppasodat, pakotteet ja sotilaallisen varustelun määrä osoittavat globaalin maailman pirstoutuneisuuden.
Pandemian puristuksessa maailma ja Eurooppa ilman rajoja oli illuusio ja monet ovat jo ymmärtäneet, että kansallisvaltio on ollut suomalaisten turvallisuuden perusta. Jopa Pohjoismaat ovat nostaneet raja-aidat toisilleen.

…….

Tänä päivänä puhumme historiapolitiikasta tai historian käytöstä. Näillä termeillä tarkoitetaan sen tutkimista, miten erilaiset tahot käyttävät historian kirjoitusta omiin subjektiivisiin tarkoituksiinsa.

Barak Obama kysyy muistelmissaan sitä, kuinka hyödyllistä on kuvata maailmaa sellaiseksi, millainen sen mielestämme pitäisi olla? Vastaisin tähän, että poliitikolle arveluttavaa ja historioitsijalle tuhoisaa, sillä maailman hegemonia ja auktoriteettien uskottavuus saavutetaan ja ylläpidetään taloudellisen, poliittisen ja sotilaallisen voiman, sen käytön ja sitä tukevien tarinoiden avulla.

 

Ja tämän lopun innoittamana lainaan tähän FT:ssä olleen artikkelin, jonka otsikko oli Putin kolmas vaihe on brutaali (The brutal third act of Vladimir Putin)

Ingressii: Hyvinvoinnin ja isänmaallisuuden kausien jälkeen seuraa voimalla tukahduttamisen kausi  (After eras of prosperity and patriotism, Russia’s president is now ramping up repression to hold on to power. )

Juttu alkaa ihan Talvitien ohjeen mukaisesti tositarinalla:  

Henry Foy FT 11.3.2021
Pukeutuneena vaaleanruskeaan lampaannahkavaatteeseen, joka putosi villahuopa-saappaiden päälle, Vladimir Putin astui Moskovan ulkopuolella sijaitsevasta dachasta paksun lumen yli. Lämpötila oli – 17 astetta pakkasen 19. tammikuuta 2021 aamulla.
Putin riisui pukeutuneena takin puiselle kaiteelle ja astui ulos saappaistaan. Yllään vain siniset  uimahousut, hän laskeutui ristiinnaulitsemisen muotoisen reiän läpi, joka oli leikattu kuuden tuuman paksuiseen jäähän, kahlaamaan kylmään veteen.
Kymmenen jalkaa korkea, kirkkaasta jäästä veistetty risti kohosi uima-altaan yli, kun Putin teki ristin merkin  kädellään ja kyyristyi alas upottamaan päänsä nopeasti kolme kertaa.
Kuten miljoonat venäläiset tuona päivänä, maan presidentti merkitsi Venäjän ortodoksista juhlapyhää, jolloin uskovat kastavat itsensä maan jokiin, järviin ja lampiin ja ilmestyvät vapisevina, mutta puhdistettuina synneistään.
68-vuotiaalla presidentillä oli syytä tuntea olevansa puhdistettu sinä aamuna. Tuntia aiemmin Venäjän pääkaupungin laitamilla poliisiasemalle perustettu tuomioistuin oli vanginnut Putinin merkittävimmän kriitikon ja maan suurimman ruohonjuuritason oppositioliikkeen johtajan Aleksei Navalnyn syytteen nostamista varten. Syytteen mukaisesti hänelle myöhemmin tuomittiin puolitoista vuotta vankeutta.

Minua oheinen kuva ei naurata, se pelottaa, mutta ei niin vähän, että luottaisin vain omaan kansalliseen kykyyn eikä niin paljon, etten olisi EU:n yhteisrintamassa.

Mikko Rönnholm

Säätiön puheenjohtaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Blogi

Seuraa somessa