Mikko Rönnholm

Pukeeko punainen kirkkoa

Kirkko punainen 20201023

Naantalin kirkko on valaistu,  mutta onko kirkko – tarkoitan instituutiona / yhteisönä –  valaistunut. Tietolähde määrittele
”Valaistuminen on korkeimman tietoisuudentilan ja täydellisen, materiasta vapauttavan ymmärryksen saavuttamista.”  Mitenköhän on?

Piispa Kaarlo Kalliala kirjoitti eilen 23.10.2020 TS:ssa kolumnin, joka päättyi Omnes Honorate ilmaisuun. Se on latinaa, mutta suoraa käännöstä ei hakulaite antanut ja siksi kysyin sitä kirjoittajalta ja hän kertoi sen olevan latinankielisiä lentäviä lauseita ja tarkoittaa Kunnia kaikille.
Lähtökohtana lienee  1.Pietarin  kirje 2:17 :

Anna kunnia kaikille, rakasta veljeyttä, pelkää Jumalaa, kunnioita kuningasta.

Mielenkiintoinen yhdistelmä näin mallisesti ajateltuna. Tätä taustaa vastaan irrotan pari kappaletta piispan kirjoituksesta:,

Viime aikoina minua on ajatteluttanut, millaiset resurssimielikuvat poliittisia vaihtoehtoja ja valintoja ohjaavat. Yhteiskunnan resursseja toki tarkastellaan myös kovan tutkimustiedon pohjalta, mutta poliittiset jakolinjat tuntuvat vahvasti juoksevan mielikuvien välistä.
Vanha perusjako on varsin selvä. Oikealla halutaan tuottaa, vasemmalla jakaa. Mitä jaettavissa oleviin hyvyyksiin tulee, oikealla vallitsee vastaavasti niukkuuden ja vasemmalla runsauden mielikuva.

Ei tämä  ole ihan väärin, mutta ei oikeinkaan.  Lisäisin  tarkentavia termejä ja sanoisin:  Oikealla halutaan tuottaa itselle ja vasemmalla jakaa tarvitsijoille. Piispan kannanotto ei tee oikeutta kaikille, pelkistettynä se voi johtaa harhaan.

Kirkko on näyttänyt kehittymistä valaistuksen suuntaan,  rakasta veljeyttä on saanut sijansa. Onpa pieni aavistus olemassa, että kirkon  sisällä olisi häivähdys punaista – tarkoitan sosiaalisuutta köyhän asian ymmärtämistä. Toivotaan, että se suuntaus syvenisi. Mutta se vaattii ponnistuksia.

Mikko Rönnholm

Säätiön puheenjohtaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Blogi

Seuraa somessa