Mikko Rönnholm

Politisesta oikeudesta

Trumpin tuomio 20200206

Tietenkin pitää olla keino, jolla rikollisesta valtionpäämiehestä päästään eroon ennen seuraavia vaaleja. Ja totta kai on oikein, että syyllisyyskynnys on korkea.
USA:n demokraatit ovat varmastikin päätyneet harkinnan jälkeen siihen, että edustajanhuoneessa he enemmistöllä päättivät nostaa syytteen. Ilmeisesti he olivat hyvin tietoisia lopputuloksesta.

Meidän tehtävämme on tuomita perustuslain nojalla. Ihmiset arvioivat meitä siitä, kuinka hyvin ja uskollisesti suoritamme velvollisuutemme ”, sanoi Mitt Romney, joka oli ainoa Trumpin syyllisyyden puolesta äänestänyt ainoa republikaanisenaattori. (FT )

Tuomioistuimen pitäisi tärkeän vallanjako-opin mukaan riippumaton. Presidentin virkarikosoikeus politisoituu väistämättä ja siksi oikeuden politiikan sotkeminen on huono asia niin oikeusjärjestelmän kuin politiikankin kannalta.

Henkilökohtaisesti olen entisen Naantalin kaupunginjohtaja Lasse Kankaan vastaisten oikeudenkäyntien seurauksia nähneenä pyrkinyt välttämään hallintovalituksia, kanteluita tai muita oikeudellisia keinoja politiikassa.
Esimerkiksi kun Naantali mannerpuolen yleiskaavassa hävisimme valtuustossa monia äänestyksiä ja vaikka se harmitti, niin emme valittaneet päätöksistä kuten samoilla linjoilla olleet vihreät.

Olen viime päivinä saanut useampia yhteydenottoja. Useampien mielestä Naantalissa suhtaudutaan ylimieleisesti hyvään hallintotapaan ja on epäilty jopa, että viimeaikaisissa päätöksenteoista löytyisi juridisia moitteen aiheita.
Olen tietoinen, että poliittinen muisti on lyhyt ja tiedän, että valittamalla asiat nousevat moneen kertaan julkisuuteen. Tällä tavalla voisi uudelleen huomion suunnata nyt tehtyihin huonoihin päätöksiin uudestaan.
Ja vaikka harmittaa, että asiallisia ehdotuksia ei oteta vakavasti, niin en edelleenkään pidä hallintovalituksia politiikkaan kuuluvina toimiin. En edes jäähdyttelijänä pidä tarpeellisena sitä, että kiikkustuolissa voisin myöhemmin sanoa: Mitä minä sanoin.

Sen sijaan toivon, että entistä useammat huomaisivat, että politiikalla on merkitystä. Siihen voi vaikuttaa   USA:ssa ensi marraskuussa ja runsaan vuoden päästä huhtikuussa Naantalissakin.

Mikko Rönnholm

Säätiön puheenjohtaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Seuraa somessa