Mikko Rönnholm

Perustuslakivaliokunta on ollut ja tulee olemaan hyvissä käsissä

Riine perustulakivaliokunna pj 20201210

Lakiteollisuus on USA:ssa kannattavaa ja laaja-alaista liiketoimintaa. Se on kasvattanut itse itseään eikä äärtä näy. Luultavasti oikeudenkäynnit tulevat lisääntymään -kuten tällä hetkellä nähdään – myös tai erityisesti politiikkaan liittyen.

Sama juristeria-tauti on leviämässä meille. Politiikan jatkeeksi käytetään oikeuslaitosta profiloitumiseen. Kehitys on huono vallanjako-opillisesti ja sitten se on erittäin huono kansalaisten yhdenvertaisuuden vuoksi. Oikeudenkäyminen on yksityisille kallista ja rasittavaa. Ja yhteiskunnalliset kustannukset välittömätkin ovat suuret, välittömistä puhumattakaan.

Edellisen eduskunnan aikaan sote-uudistuksen olleessa vaikeuksissa  kuultiin Kokoomuksen taholta arvostelua siitä, että perustuslakivaliokunta on sekaantunut politiikkaan. Tällä kaudella he ovat käyttäneet muiden oikeistolaisten kanssa  perustuslakivaliokuntaa Pekka Haaviston kurittamiseen. Nyt mielellään moraalista ylemmyyttään mainostavat  vihreät ovat saaneet tahroja   helmaansa. Vihreät on Puolue isolla P:llä ja paikallisesti vielä oikeistolainen.
Ja niinpä presidentti Sauli Niinistö , kannuksensa perustuslakivaliokunnassa aikanaan hankkineena,  on huolissaan valiokunnan nykytilasta.
Hänen reseptinsä olisi hurja; valiokunnan pitäisi ottaa lausunnot vielä korkeimmilta oikeuksilta. Se oli raskas muutos.

Valiokunnan asiantuntijoiden asema on arveluttavan määräävä. Siihen liittyy pari erityistä asiaan: Palkkiot ja ulkopuolisuus eli että he voivat antaa lausuntoja myös ulkopuolisille esimerkiksi vaikkapa lääkefirmoille.
Niin, että varmaan on ihan hyvä arvioida valiokunnan asemaa ja työtapoja, vaikka valiokunnan luottamusta  aikaansaanut puheenjohtaja joutuukin sairaslomalle. Hän on ollut kunniaksi valiokunnalle, SDP:lle ja Lapille. Ulpu Iivari sen sanoi!

 

Antti Rinne seuraa Matti Vanhasen viitoittamaan polkua:

Vastuullisuus oman edun edelle- periaatetta. Antti Rinne on nopea hoksaamaan ja hänellä on varmaan virtaa paneutua perustuslaillisiin asioihin. Hänellä on hyvät mahdollisuudet nousta tällä sektorilla merkittäväksi tietäjäksi. Kun hänelle on myös laajaa tuntemusta julkisesta ja yksityisestä sektorista, voimme uskoa, että hän jos kuka pystyy valiokunnan ohjaamaan sen arvon edellyttämälle tasolle. Sosialidemokraateilla on otetta.

Mikko Rönnholm

Säätiön puheenjohtaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Seuraa somessa