Mikko Rönnholm

Palvelutalo kyselyn tärkein anti: Osallistuminen

Palvelutalon paikkoja 20210515

Näillä sivuilla on käyty asiallista keskustelua palvelutalon sijaintipaikasta. Tämä asia ei siis ole mikään tämän kevään juttu, vaan koko nykyisen Saaristo Naantalin olemassa olon aikana palvelutalon laajennus on ollut Naantalin sosialidemokraattien ohjelmassa.

Arvioni on, että asiassa vallitsi pitkään  melko laaja poliittinen  yhteisymmärrys.
Tilanne muuttui Jouni Mutasen, kesk.  kaupunginjohtajuuden myötä. Hänen taustallaan ja luonteellaan voi olla merkitystä. Hän  oli sairaanhoitopiirin johtajan kokemus ja ilmeisesti hän haluaisi myös yksityisiä palvelun firmoja  paikkakunnalla.  Hänen toimestaan Naantaliin palkattiin Päijät-Hämeestä konsultti edesauttamaan näitä pyrkimyksiä.
Taustalla voi olla hajautetun ideologian idea ja jonkinlainen maalaisromanttinen ajattelu, jolle hän saa tukea Naantalissa nyt,  kun Kokoomuksen vahva väki asuu saaristossa..

Ja sitten kummallinen henkimaailman ilmiö.

Asiaan on vaikuttanut sellainen käsittämätön valtaapitävien halua vastustaa kaikkia sosialidemokraattien suunnalta tulevia esityksiä. Ja kuten uuden  kaupunginjohtajan valinnan  yhteydessä kävi selväksi, niin  sosialidemokratit eivät ole yhdenvertaisessa asemassa.

Syytön en ole minäkään.  Tunnustan, että aiheen sattuessa päästelen suoria sanoja unohtaen kiertelevän pehmeyden; sitä on vieraamman vaikea sietää
Taustalla ovat myös muutamat asiakysymykset, jotka ovat ärsyttäneet vallassaolijoita: Lammasluoto, Kailo, Tallipuisto ja Ristiranta keskustelut on otettu henkilökohtaisesti ehkä siksi, että kritiikki on ollut osuvaa.  Kun kaikki vaikuttaa kaikkeen, niin rahoituksen ja talouden hoidon väärien arvioiden julkitulo on kenkuttanut mukana olleita päättäjiä.  Avoin asioiden käsittely ja julkinen käsittely tuomitaan riitelyksi, kun muuta ei keksitä.

Nykyisen oikeistolaisen kaupunginjohdon KKKP jyräävän politiikan jalkoihin on jäänyt palvelutalokysymys.

Näyttää siltä, että vanhukset saavat osansa sosialidemokraattien vastaisesta politiikasta.
Tämä on suuri vahinko ja tällainen tapa tehdä politiikkaa on sydämetöntä ja raukkamaista.

Mutta osallistuminen on parasta

Näillä sivuilla, toreilla ja  parlamenteissa on käynyt selväksi, että naantalilaiset arvostavat Aurinkosäätiön toimintaa ja että suuri enemmistä haluaisi päästä palveluasumiseen keskustaan sitten kun omin voimin ei enää pärjätä.  Tunnistan, että kyse on sellaisen turvallisuuden tunteesta; kotona ollaan niin kauna kuin mahdollista, mutta kaiken varalta toivotaan, että olisi tuttu turvallinen vaihtoehto. Tällä asenteella jaksaa kauemmin kotona.  Eli selkeä tieto tulevasta palvelutalosta on tärkeä tieto kaikille iästä ja kunnosta riippumatta: Haluamme tietää, että  Naantalin kaupunki pitää meistä  huolta.

Perusteltuja mielipiteitä sivuille tuli 30, joista 26 oli keskustan kannalla kasi Luonnonmaa ja kaksi muuta.
Sannallisesti keskustan valintaa  on perusteltu mm:ssa: ”Tietenin, ehdottomasti, rollaattorilla on päästävä torille, tai raflaavammin ei korpeen.”

Tässä pari lainausta  perusteluista

Keskusta. Jotta ikäihmisten mahdollisuus itsenäiseen asumiseen niin kauan kuin hiukankin on mahdollista, onnistuu, niin ns palvelujen ja elämän tulee olla lähellä. Luonnonmaa on hyvä paikka asua, kun olet vielä omatoiminen ja kykenet itse autoasi ohjaamaan, mutta kun se ei enää onnistu, niin silloin on keskusta paras vaihtoehto.
Vanhempani asuivat nyt raiskatulla Kaivolan pläntillä niin kauan kuin isä pystyi ajamaan autoa ja lapioimaan lumet ja toiseksi paras paikka löytyi Aurinkosäätiön palvelutalosta,  josta käsin äiti pystyi hoitamaan arkiasiat kävellen.
Ei vanhuksia saa mihinkään syrjään niin kuin jätettä heittää.

Luonnonmaa. Perusteluni, ihminen kaipaa luontoa, linnunlaulua ja pakokaasuttomuutta/meluttomuutta, maaseutua aina, varsinkin, jos on tottunut siihen.

 

Palvelutalon paikasta esitettiin useita vaihtoehtoja.
Oheisessa kuvassa on kaksi Presidentinkatu ja Viluluoto. Myös Lammasluoto ja Meri Naantalin tyhjä tontti mainittiin. Ja Luonnonmaalla parhaan piti yksi  Kultaranta Resortin yhteyteen rakennettavaa golffareiden vanhustentaloa.

Kun aiheesta on käyty keskustelua julkisuudessa aktiivisesti, niin Naantalin Työväenyhdistyksen säätiö voi olla tyytyväinen, että kyselyllä saavutettiin  yksi ehkä tärkein tavoite: Naantalilaiset tahtovat olla vaikuttamassa siis osallistuvat yhteisten asioiden käsittelyyn, kun siihen mahdollisuus tarjotaan.

Mikko Rönnholm

Säätiön puheenjohtaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Seuraa somessa