Mikko Rönnholm

Onnitellaan Sirpaa ja kiitetään Mikaa, Markusta ja Rikua

Aluevaltuutettu Sirpa ja varalla Mika 20220124
Huolimatta alhaisesta äänestysprosentista ja koronasta täyttivät aluevaalit paikkansa.

Sumeasta lähtökohdasta huolimatta toivottavaa on, että aluevaltuutetut pystyvä hoitamaan vaativan työnsä. Se ei tule olemaan helppoa, mutta merkityksellistä, sillä uudet aluevaltuustot päättävät tulevasta toiminnasta ja sen organisoinnista.  Hyvinvointialueiden virkamiesjohdon valinta on tärkein valtuuston tehtävä.

Merkille pantavaa oli, että äänestäjät antoivat kannatusta vanhoille puolueille ja naisille. Se ei ole murheen merkki.

Valittujen osalta yleiskuva oli, että äänestäjät luottivat hybridi-henkilöihin: Päätöksenteossa kunnostautuneet alan asiantuntijat pärjäsivät hyvin. Miespuolinen ääniharava Aki Linden on paras esimerkki tästä.
Mutta myös Naantalin valitut Jouni Mutanen, kesk entinen sairaanhoitopiirin johtaja ja kaupunginjohtaja sekä kolme perusterveyshoidon työtä tekevää Naantalista valittua  – Sirpa Hagsberg, sd, Hanna Gustafsson, kok ja Reetta Tanila- Järvinen, kesk. –  toimivat myös merkittävissä luottamustoimissa Naantalissa.

Naantalissa eniten ääniä saanut Toni Forsblom, kok on urheilumies ja yrittäjä ja Aliisa Wahlsten, vihr. taitoluisteluvalmentaja ja nimenä  tunnettu Turussa, josta valtaosa hänen  äänistään tuli.  Joten monilla tavoilla voidaan pääsäännöstä poiketa.

Kuusi Naantalista valittua  valtuutettua ylittää melkein puolella Naantalin suhteellisen osuuden. Naantalin mahdollisuudet pitää puoliaan on parhaat koko maakunnassa. Siitä voimme olla iloisia ja rauhallisella mielellä jäämme odottamaan tulevaa luottaen siihen, että oikeudenmukaisuus toteutuu.

Valinnan yhteydessä  kiinnitämme huomiota  valittuihin. Heidät valtuutetaan edustamaan meitä.

Aina on syytä vaalitulosta tarkasteltaessa esittää kiitokset kaikille ehdokkaille, sillä ehdolla olleet valitsematta jääneet ovat vaalien suurimpia sankareita. He tekevät vaalista demokraattisen ja heitä on aihetta kiittää pääosan valituista.  Aki Linden SDP:n listoilla on saanut ääniä enemmän kuin läpimeno vaatii.  

Tarkastellaan Naantalin sosialidemokraattien tapausta:

  • Aluevaltuustoon valittiin Sirpa Hagsberg, joka sai Naantalista 518 ja yhteensä  600 ääntä.
  • Varalla päässyt   Mika Scheinin sai Naantalissa   136 ja muualta 240 eli yhteensä 376 ääntä
  • Markus Helenius Naantalin Merimaskusta sai 190 Naantalista ja yhteensä  279 ääntä
  •  Riku Luoto vastaavasti Naantalissa  86 yhteensä  166 ääntä

Yhteensä naantalilaiset demarit saivat 1427 ääntä ja viimeinen  läpimenijä SDP:n listalla oli vertausluvulla 2441, joten naantalilaisten kaikki äänet eivät olisi riittäneet yhteen paikkaan – nyt Sirpa pääsi 600 äänellä, joka on neljäsosa vaadittavasta äänimäärästä.
Sirpan läpimenoon tarvittiin siis kaikkien naantalilaisten äänet ja sen lisäksi 1014 ääntä muilta vaaliliiton ehdokkailta näin teoreettisesti laskettuna.
Tämä ei vähennä valinnan merkitystä ja tärkeyttä, mutta tämä kertoo, että valinta on yhteinen ponnistus.

Mikko Rönnholm

Säätiön puheenjohtaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Blogi

Seuraa somessa