Mikko Rönnholm

Onko USA:sta maailman johtajaksi ?

Bidenin johtajuus Rachman 20201117JPG

Valitulle Joe Bidenille presidentille on paljon helpompaa puhua Yhdysvaltojen johtajuuden palauttamisesta kuin tosiasiallisesta toteuttamisesta, kirjoittaa Gideon Rachman.

Yhdysvallat ei ole yhtä voimakas kuin ennen. Yksinkertaisesti liittyminen kansainvälisiin järjestelmiin – Maailman terveysjärjestöön tai Pariisin ilmastosopimukseen – ei aseta Amerikkaa ”pöydän päähän”.
Kansainvälisiin neuvotteluihin osallistumisen hinta voivat merkitä Washingtonille epäsuosittujen kompromissitulosten hyväksymistä. Onko USA: n poliitikot ja äänestäjät valmiit hyväksymään tämän hinnan, ei ole olenkaan selvää.

Washingtonissa termejä ”amerikkalaisjohtoinen maailmanjärjestys”, ”liberaali maailmanjärjestys” ja ”sääntöihin perustuva järjestys” näyttävät usein olevan vaihdettavissa keskenään. Tämä sekaannus on ymmärrettävää siksi, toisen maailmansodan jälkeisen järjestyksen suunnitteli lähinnä Yhdysvallat. Ihan syystä, että IMF ja Maailmanpankki sijaitsevat Washingtonissa ja YK New Yorkissa.


Neuvostoliiton romahdus vuonna 1991 vain vahvisti Yhdysvaltojen hegemoniaa.


Edes ottamatta huomioon Trumpin järjestyksen sotkemista nykymaailmassa valta jakautuu tasaisemmin, eikä sääntöihin perustuva järjestys ja Yhdysvaltojen johtama maailma ole enää sama asia.

Kansainvälisten instituutioiden tuhoamisen lopettaminen on helpotus ja muu onkin sitten eri juttu, on Rachmanin viesti

John Ikenberry, Princetonin akateemikko, joka loi lauseen ” liberaali kansainvälinen järjestys ”, ehdottaa uudessa kirjassa , että liberaalin internationalismin ajatus on erotettava amerikkalaisesta hegemoniasta. Hän väittää, että Yhdysvaltojen mielestä ”Amerikan vallan heikkenemisen aikakaudella yhteistyön määrää muiden liberaalien demokratioiden kanssa pitäisi kasvattaa”. Se on todennäköisesti totta. Mutta voi olla helpompi argumentti voittaa Princetonissa kuin Washingtonissa, jossa suvereniteettia valvotaan edelleen innokkaasti.

Joe Bidenin on vaikea vakuuttaa amerikkalaisia siitä, että Yhdysvallat voi hyötyä kansainvälisestä sitoutumisesta ottamatta automaattisesti johtoroolia. Mutta plussalla ollaan – Amerikka ei enää tuhoa aktiivisesti globaaleja instituutioita. Se on riittävä syy kokea valtavaa helpotusta..

Mikko Rönnholm

Säätiön puheenjohtaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Seuraa somessa