Mikko Rönnholm

Neste valokeilassa

Suuryritysten arvonlisä 20210325

Naantalissa jaetaan innoissaan Nesteen jäämistöä, vaikka uutiset Nesteen kuolemasta ovat vahvasti  liioiteltuja.

Tarkoita, että eilen ETLA:n tutkimus kertoi Nesteen olleen vuonna Suomelle tärkeä yhtiö.
Se oli noussut kakkoseksi ja sitten tullee se mutta Talouselämässä veikattiin.

” Vahva arvaus on, että mahdollisessa seuraavassa listauksessa Nesteen sijoitus on pudonnut. Yhtiö kertoi juuri rakentavansa oman uuden biojalostamonsa Rotterdamiin ja on myös kertonut lakkauttavansa Naantalin jalostamon.”

”Menestynyt suomalainen yritys ei välttämättä ole Suomen kansantalouden kannalta merkittävä yritys.
Yksi esimerkki tästä on Kone. Huikeasta menestyksestään huolimatta sen nimeä ei näy kärkikymmenikössä Etlan tuoreimmassa tai vuosina 2015 ja 2008 tehdyissä selvityksissä.”

Toinen Nesteeseen liittyvä uutinen liittyi vihreään rahoitukseen eli Neste on lanseeranut 500 miljoonan euron lainan, josta kerrotaan:

”Vihreä joukkovelkakirjalaina lasketaan liikkeeseen osana Nesteen maaliskuussa 2021 julkaistua vihreiden joukkovelkakirjalainojen viitekehystä (Green Finance Framework). Viitekehyksen mukaan vihreistä joukkovelkakirjalainoista saadut tuotot käytetään esimerkiksi uusiutuvien- ja kiertotalousratkaisuiden kehittämiseen, toimintoihin, ylläpitoon ja laajentamiseen kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseksi.”

En tietenkään tunne tällaisia uudenlaisia rahoitusinstrumenttejä enkä osaa sanoa että onko tämä parjattua viherpesua vai  jotain uutta muuta kuin lyhytjänteistä voitontavoittelua. Tässä vaan väkisin tulee mieleen, eikä näillä perusteilla voisi ajatella, että vihreän tavoitteiden maali voisi olla myös Naantalissa. Eli kannattaisi tämä kivi kääntää ensimmäisenä, ennen sen omistuksessa olevan maan muuta käyttöä.
Ulkopuolista intoa  aluetta kohtaan ei pidä vähentää – se toivottavasti kertoo Nesteelle, että mahdollisuuksia olisi Suomessa ja Naantalissakin.

Ulkopuolisena vihjeenä, jolle voimiensa tunnossa oleva yhtiö ei korvaansa kallista,  olisi kuitenkin, että

 Nesteenkin kannattaisi yrittää olla monipuolisempi; hieno bio-dieselidea on tuonut suuria odotuksia, joka näkyy osakeen markkinahinnassa. Mutta kilpailu on kiihtymässä ja maailmalla  tanssivat norsut. Eikä pidä unohtaa kansallista velvollisuuksia vaikka juuri nyt huoltovarmuudelle ei painoa pannakaan.

Mikko Rönnholm

Säätiön puheenjohtaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Blogi

Seuraa somessa