Mikko Rönnholm

Naantali ei ole Kauniainen.

Naantali ja kauniainen 20210514

En ole koskaan tykännyt Naantalin ja Kauniaisten vertailusta. Turkulaiset kuntaliitosaktiivit ovat sitä väärinkäyttäneet.

Kauniainen on poikkeustapaus varta vasten erikoistapaukseksi rakennettu. Sen menestys perustuu pienen kokoon 6 km2,  sijaintiin Espoon keskellä, mutta ennen muuta valikoituun hyvätuloisiin ja varakkaisiin asukkaisiin.

Naantali oli aikoinaan ennen 1964 kuntaliitosta Kauniaisten kokoinen – nykyisin Naantali 50 kertaa suurempi maapinta-alaltaan. Naantalissa on syväväylän päässä oleva satama ja siihen tukeutuvaa teollisuutta sekä nykyisin maaseutuvaltainen laaja saaristoalue. Naantali on siis kantanut vastuuta naapureistaan ja jakanut omia resurssejaan 2009 kaupunki liittyneisiin Rymättylään, Merimaksuun ja Velkualle.

Olen sanonut Naantalissa on paljon Luojan luomaa ja valtion tuomaa. Naantalin sodan jälkeinen eritysasema on perustunut korkeisiin vero- ja satamatuloihin. Naantali on säilyttänyt vanhan kaupungin ja on saanut matkailuelinkeinosta uutta voimaa, mutta väki vanhenee.
Varoja on aivan aiheellisesti  käytetty palveluihin. Selvityksessä todetaan  Nesteen lopettamisen aiheuttama uhka.  Kaupungin taloudelle se ei ole välitön uhka, koska vanhoilla hyvillä pohjilla voidaan jatkaa lähiaikona, suuremmat murheet iskevät muutman vuoden päästä, sillä  taas kerran Naantali on saanut valtiolta apua. Koronvuoden 2020 merkittävä talouden ylijäämä on Sanna Marinin hallituksen avokätisyyden ansiosta.

Naantalin tuleekin käyttää taloutensa mahdollisuuksia eniten kohennusta tarvitseviin kohteisiin kuten terveydenhuoltoon ja vanhusten palveluin, Talous ei ole itsetarkoitus, resurssien järkevällä suuntaamisella  voidaan valmistautua  asukkaiden ikääntymisen  haasteisiin.

Mikko Rönnholm

Säätiön puheenjohtaja

1 Vastaus artikkeliin

  1. Kuntatutkan asiantuntemuksen tason tiivistelmä löytyy julkaisusivun alareunasta:
    ””14.5. kello 14.30 korjattu elinvoimaindeksiin kuuluvan väestöllisen huoltosuhde-ennusteen luvut positiivisista negatiivisiksi.””

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Seuraa somessa