Mikko Rönnholm

Mihin voi luottaa, mikä on todennäköistä

Gallupit ja tulokset 20190413

Me aktiivit jännitämme vaalitulosta. -totta kai! Eihän tässä puuhassa olisi järkeä ellei siinä olisi tunnetta. Ja toisaalta yritämme tietenkin pitää pään kylmänä ja miettiä asioita yleisemmältä kannalta objektiivisesti siirtäen syrjemmälle toiveemme ja silloin tukeudumme tutkittuun tietoon.

Ammattimaiset ennustajat yrittävät tehdä työnsä mahdollisimman hyvin. Ennusteet ovat hetkellisiä siis poikkileikkaustilannetietojen keruuajankohdasta.
Tutkijat korjaavat myös  1000-3000 otoksiaan vastaaman paremmin koko kansaa. Sen lisäksi heillä on tutkittua tietoa ihmisten käyttäytymisestä. Vastaajat eivät ole aina rehellisiä tai sitten jostakin  muusta syystä sanovat muuta kuin tekevät. Näistä saadut korjauskertoimet ovat historiallista tietoa eivätkä siten esimerkiksi ennusta tulevaa käyttäytymistä. Siksi ennuste on ennuste.
Virhemarginaalit aivan erikoisia poikkeuksia lukuun ottamatta ovat sen verran suuret, että viimeisten gallupien vaihtelurajojen väliin  mahtuvat vaalien tulokset. Mutta taas on niin, että esitetty vaalin tulos on todennäköisesti lähempänä  ennustetta  kuin, että se osuisi marginaalin reunoille.

Tästä voimme päätellä toivoen, että vanhanaikaiset demarit käyttäytyvät kuten ennekin, että SDP:n kannatus on aika lähellä gallupissa arvioitua.

Aikaisempien tulosten perusteella joudumme jännittämään erityisesti perussuomalisten tulosta. He ovat onnistuneet nostamaan kannatustaan ennusteisiin nähden. Heidän keskimääräinen kannatuslukema  ennen ensimmäistä jytkyä vuonna 2011 oli 16,96 prosenttia ja lopullinen kannatus oli 19,1 eli er0 oli 2,14 prosenttiyksikköä
Vastaavasti vuonna 2015 gallup-suosikin Keskustan ennustekeskiarvo oli 24,0 prosenttia ja toteutunut  oli 21,1 eli eroa oli 2,90 prosenttiyksikköä.

Siis näiden ennustemarginaalien rajoillekin on menty niin ylös kuin alaskin päin. Jos demareille gallup-johtaja kävisi suhteellisesti kuten Keskustalle voisimme pudota jopa 19  ja perussuomalaiset nousta 18.
Tällaisen mahdollisuuden todennäköisyys mututuntumana on 1/10 eli todennäköistä on , että SDP on n. 19 prosenttia ja Perussuomalaiset n. 17 prosentissa .

Mikko Rönnholm

Säätiön puheenjohtaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Seuraa somessa