Mikko Rönnholm

Merkel ja Marin sen tekevät

kaksi ei diili sopimusta Gideon Rachman 20201208

Gideon Rachman osuu ytimeen kertoessaan EU:n huippukokouksen agendasta.

Ehdotettu esityslista EU: n johtajien huippukokoukselle myöhemmin tällä viikolla antaa kuvan järjestyksessä olevasta maailmasta. Covid-19: stä, ilmastonmuutoksesta ja Yhdysvaltain presidentinvaaleista löytyy rauhoittavia sanoja. Esityslistalta jää kaksi elefanttia, jotka kolkuttelevat konferenssikammion ulkopuolella: Brexit sekä oikeusvaltioperiaatteesta vastakkainasettelu Puolan ja Unkarin kanssa.
…..
Eurooppalaiset neuvottelijat tietävät kuitenkin, että kahden huonon sopimuksen tekeminen olisi vieläkin huonompaa blokin pitkällä aikavälillä. EU: n kannalta huono Brexit-sopimus merkitsisi brittilaisille vapaan pääsyn markkinoille jättämistä samalla kun jätettäisiin mahdollisuus, että Yhdistyneessä kuningaskunnassa sijaitsevat yritykset voisivat alittaa eurooppalaiset kilpailijansa toimimalla löyhemmällä sääntelyllä. Siksi EU on niin vaativa sääntelyn ” tasapuolisista toimintaedellytyksistä ” kauppasopimuksen ehdoksi.
…..

Huono kauppa Unkarin ja Puolan kanssa olisi sen seurauksista mahdollisesti vielä jyrkempi. Nämä kaksi tärkeää EU-maata ovat jo muutaman vuoden ajan ajautuneet autoritaarisuuden suuntaan. Ehdotus EU: n tulevan rahoituksen sitomisesta oikeusvaltioperiaatteen noudattamiseen on ehkä viimeinen oikea tilaisuus Brysselille painostaa Puolan ja Unkarin hallituksia kurssin muuttamiseksi.

En ole mikään ennustaja, mutta  tiedän, että Saksan Angela Merkelillä on paljon tässä pelissä. Vaikka Saksa on lähellä kahta naapurimaataan ja vaikka Euroopan kansanpuolue on hyötynyt Unkarin oikeiston tuesta, hänellä  on  myös periaatteita. Angela Merkel on osoittautunut rohkeaksi arvokysymyksissä ja vaikka saksalaiset ovat talouden kanssa tarkkoja, niin uskon, että sopimuksiin ei mennä millä tahansa ehdoilla.

EU:lle kaksi kunniallista sopimusta ovat pakkopaikka. Merkel ei ole joulupukin muori vaan saksalainen papin tytär ja fyysikko. Se on kova yhdistelmä kättä väännettäessä.

Eurooppalainen leikkauspolitiikka on mennyttä aikaa suurella todennäköisyydellä. Se on käännekohta ja toivon, että siihen liitetään hyvät taloudellisesti kestävät ja arvopohjalta oikeat sopimukset.

Olen jopa niin hyvään uskova, että Suomen jämäkällä Sanna Marinilla on tässä pelissä hyvään suuntaan vievä rooli.

Mikko Rönnholm

Säätiön puheenjohtaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Seuraa somessa