Mikko Rönnholm

Mennyttä muistaen: suurta ja pientä / kansainvälistä ja paikallista

YK päivänä Kirkko auringossa 20201024

Korona,USA, SDP, Neste, hallintohalvaus  /  Kestyöntekijät, kulttuurinaiset ja kulttuurirakentajat

Nopeasti ilman materiaalin läpikäyntiä luokittelisin mennen vuoden suurimmaksi jutuksi pandemian, joka löi raskaan varjonsa. Covid 19 levisi satunnaisesti, mutta raskaimmin se kohteli köyhiä ja vanhoja. Se oli epäreilu luonnonoikku.

Mutta pandemia oli paljastava. Se paljasti Donald Trumpin epäpätevyyden. Tässä suhteessa oikku oli onnekas ja nyt toivomme, että Joe Biden onnistuisi palauttamaan maailmaan paremman järjestyksen.

Maailma näytää valoisammalta, vaikka loppunäytöksen käänteitä joudumme odottelmaan

 

 

 

SDP piti puoluekokouksen. Se onnistu koronan lomassa hyvin. SDP:llä on poikkeuksellinen tilanne:

Vuosi sitten kirjoitin: ” Vuonna 2019 SDP nousi Suomen suurimmaksi puolueeksi ja niin Antti Rinne pääsi muodostamaan hallituksen, jonka johdosta Keskustapuolue halusi hänet syrjäyttää.
Tilalle valittu Sanna Marin on aloittanut vakuuttavasti. Suomi on hyvä maa.”

Puheenjohtaja on puoluetta suositumpi. Onneksi hän on sitä korostamalla sosialidemokratian linja eikä nostata vain itseään. Yhteisen asian hoitaminen eikä kyse ole vain koronasta, vaan myös EU-asioista,   lisää luottamusta.  Naantalissa kuten muissakin kunnissa on muistettava, että kuntavaaleja ei Sanna Marini ratkaise kuntavaaleja. On kuitenkin hyvä kertoa, että Sanna Marinin hallitukselle on pääansio kuntien hyvistä taloudellista tuloksista. Naantalin Jouni Mutasen, kesk kunniaksi on mainittava, että hän tämän sanoi Naantalin valtuustossa.

 

 

Nesteen osallistuminen suomalaisten firmojen koronan varjolla tehtyyn irtisanomisoperaatioon oli raskas pettymys Naantalille ja erityisesti sosialidemokraateille.

NTY:n puheenjohtaja ja pääluottamusmies on ollut myrskyn silmässä koko syksyn. Ja raskas tehtävä työtovereiden auttamiseksi jatkuu. Tällä palstalla on epäilty yhtiön johdon arviointikykyä. Näyttääkin siltä, että Nesteessä on toteutunut  Peterin periaate.

Selvitysmiehen Panu Routilalta odotetaan lennokkaita puheita enemmän. Nesteellä olisi resursseja, joita se voisi suunnata Naantaliin. Kun firman johto on nyt saanut näyttää uhmakasta itsenäistä voimansa, voisi se myös muistaa yhteiskunnallista vastuutaan, joka hyödyttää myös yhtiötä ja sen omistajia., kun sen oikein ymmärtää.

Yleisenä opetuksen tästä tapauksesta jää tarve arvioida uudestaan valtion omistajapolitiikkaa; Jos ei voi vaikuttaa, kannatta harkita omistusta pelkästään omistuksen tuottojen perusteella.

 

 

Naantalin demokratiasta on keskusteltu vuoden aikana. SDP:tä on moitittu siitä, että päätöksiä tehdään järjestön päättävissä elimissä eikä ainoastaan kaupungin hallinnon luottamushenkilöelimissä.

Tällä palstalla on muistutettu demokratian käsitteen laajemmasta ja avoimemmasta muodosta.  Tiiliholvissa tavataan on avointa kansalaisdemokratiaa  demokraattisesti valitut valtuutetut istuvat valisematta jääneiden äänillä. Kaikkia on kuultava.

Suljettujen kokousten ja kirjaamattomien päätösten tekemisen kulttuuri on pesiytynyt Naantaliin  ja niinpä esimerkiksi keskustan tontti ja asuntopolitiikassa on epäjohdonmukaisesti edetty sotkusta toiseen. Tätäkin vakavampaa on, että taloudessa on huiskittu päämäärättömästi: Huhtikuussa vaadittiin luottolimiitin nostamista 70 miljoonaan euroon, kun tilinpäätösennusten joulukuussa kertoon tarpeen olevan alle 20 miljoonaa.

Naantalin tosiasiallinen valta on keskittynyt kaupunginhallituksen puheenjohtajan ja kaupunginjohtajan duolle. Se ei ole demokraattista eikä takaa hyviä laadullisia päätöksiä. Kannattaisi kuulla muitakin vaikka edes omia puoluetovereita. Kuvitelma, että  päättäväisyyttä olisi kovakorvaisuus, on vaarallista, kuten myös se, että vain  jääräpäisyys olisi linjakasta synonyymi.
”Kun omat luulot ovat ristiriidassa tosiasioiden kanssa, sen pahempi tosiasioille” ajattelulla on Naantalissa runnattu päätöksiä, joihin vain rikkaalla kunnalla on varaa.

  • Naantalissa on myös kaupunginjohtajakysymyksessä osoitettu arveluttavaa poliittista peliä. Vallitappion pelossa hallitseva Kokoomuksen – Keskustan – Kristillisten  liittoutuma  on kiirehtinyt valintaa jopa piittaamatta hallintosäännöllisistä puhumattakaan demokraattisista hyvistä käytännöistä.

Ympäristönäkökulmat on unohdettu, vaikka niiden pitäisi Naantalissa olla ykkösasiana. Lammasluot -Tallipuisto linkja jatkuu.
Naantali on myös liikenteellisesti hankalassa asemassa ja tässäkin on unohdettu edunvalvonnan tärkeys. Tästä laiminlyönnistä kärsimme pitkään.

 

 

Naantalin suurin synti on, että Naantalissa vanhuspalveluissa on puutteita, vaikka meillä on taloudelliset ja muutkin edellytykset hoitaa ikäihmisten asioita mallikkaasti.

Tämä ei ole kovakorvaisuutta eikä tiedon puutetta. Tämä on kovasydämisyyttä. Nyt näyttää käyvän niin, että Naantali ei halua hoitaa asioita hyvälle mallille ennen sote-maakuntien tuloa. Sen jälkeisessä maailmassa sananvaltamme vähenee, joten nyt olisi vihon viimeinen hetki korjata nämä asiat: Vanhusten kotihoidon resursseja lisää, terveyskeskuksen laajennus käyntiin ja palveluasuntoja keskustaan välittömästi.
Naantalin rakkaudenpolku on unohtunut .

 

Naantalin työpaikka kehitys oli jo ennen Nesteen tapausta heikoilla kantimilla. Muihin ympäristökuntiin nähden olemme jumbosijalla. Meidän palveluyritykset ovat olleet tiukoilla ja kun teollisuustyöpaikkojen osalla ei ole nousua näkyvissä ja  tämä kaikki heijastuu myös yhteisöverotuloihin

Naantalissa siirryttävä realistisempaa, avoimempaa ja demokraattisempaan hallintoon. Naantalissa pitää seurata jenkkien esimerkkiä: Kakistokraattinen  hallinto vaihdettiin vaaleissa.  Naantalin tulisi siirtyä takaisin yhteistyön linjalle.

 Sitten ilon aiheet:

NTYS säätiöllä oli aktiivisia ja fiksuja kestyöntekijöitä. Tulevaisuuden toivoja.
Vahvat naiset mitalisti Teija Söderholm ja  kulttuuripalkittu  Mirja Kujala
Valtosen jatkavat kaupungin kulttuuriperinteen yllpito Savela on valmis ja Arenius aluillaan.

Kaikki olisivat enemmän kuin laulun arvoisia tapauksia. Kiitos teille. Naantalilla on valoisa tulevaisuus.

Ja kuvan valinnan perusteena on paikallisuus ja kansojen yhteistyö 

Mikko Rönnholm

Säätiön puheenjohtaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Seuraa somessa