Mikko Rönnholm

Korona epidemia nosti Kiinaa eniten, mutta USA:n ja EU:n edellytkset paranivat

Gideon Rachmanin arvio koronan vaikutuksista 20201228

Gideon Rachman kirjoittaa FT:ssa, että covid 19 vahvisti geopolitiikkaa. Hän arvioi että suurin voittaja taloudellisesti on Kiina, mutta että USA:n onni oli, että epidemia pudotti Trumpin epäpätevän hallinnoin ja EU:ssa se teki mahdolliseksi uuden elvytyksen ja EU:n yhteisen velannoton, joka stabiloi rahoituksen.

 Ilmeinen alustava johtopäätös on, että pandemia osoittautuu yleiseksi geopoliittiseksi voitoksi Kiinan kansantasavallalle. Kiinan menestys taudin suuressa osassa tukahduttamisessa on selvästi ristiriidassa Covid-19: n lännestä saaman kauhean tullin kanssa.  Mutta politiikka liikkuu odottamattomilla tavoilla. Paradoksaalisesti on olemassa vahva tapaus, että Covid-19 voi myös lopulta vahvistaa poliittisesti sekä Yhdysvaltoja että EU: ta. 

Amerikassa vuosi alkoi, kun Donald Trumpilla oli vahva asema voittaa toinen vaalikausi Valkoisessa talossa. Mutta Yhdysvaltain presidentin ilmeinen epäpätevyys käsitellessään Covid-19: tä ( desinfiointiaineen injektio?), Todennäköisesti maksoi hänen mahdollisuutensa valita uudelleen.
Tämän seurauksena Covid-19 on saattanut välillisesti pelastaa amerikkalaisen demokratian. Ja pandemia on auttanut Yhdysvaltoja poistamaan Valkoisesta talosta epätasaisen eristysryhmän, ja se on myös antanut Yhdysvalloille paljon paremmat mahdollisuudet säilyttää asemansa maailman voimakkaimpana kansakuntana. 

Covid-19 on myös aiheuttanut hirvittävän inhimillisen ja taloudellisen maksun  Euroopalle . Mutta poliittisesti EU noudatti Yhdysvaltojen kanssa samanlaista kaarta – melkein katastrofi antoi periksi odottamattomalle nousulle. Kun pandemia osui ensimmäisen kerran Euroopan mantereelle, näytti viimeiseltä mielenosoitukselta, että vakavan paineen alla Euroopan yhtenäisyys romahtaa. Näin tapahtui Irakin sodan aikana ja suuressa osassa eurokriisiä. Pandemian ensimmäisinä päivinä osa rajavalvonnasta otettiin uudelleen käyttöön ja pohjoisen ja eteläisen eurooppalaisen välillä oli katkera syytös.  Mutta kesän aikana tämä kertomus muuttui dramaattisesti. EU sopi 750 miljardin euron solidaarisuusrahaston perustamisesta käytettäväksi Covid-19 -hätäapuun. Saksan Merkelin hallitus sopi pitkäaikaisesta politiikastaan, että rahat kerätään liikkeeseen laskemalla EU: n yhteinen velka. Tämä oli historiallinen edistysaskel Euroopan yhdentymiselle – mahdollisesti suurin euron käyttöönoton jälkeen lähes 30 vuotta sitten. Ja läpimurron toi esiin Covid-19.

Kestää jonkin aikaa, ennen kuin Covid-19: n täysi poliittinen vaikutus Yhdysvaltoihin ja EU: hun vaikuttaa.

Gideon Rachman selostaa Kiinan menestystä ja viittaa tutkimuksiin, jossa näyttäisi mahdolliselta, että Kiina ohittaisi talouden koossa USA:n jo 2025 USA:n. Tämän menestyksen vastapainoan on, että suhtautumien Kiinaan on muissa maissa muuttunut negatiivisemmaksi lähes kaikkialla. Innostus Kiina markkinataloudelliseen suuntaukseen on kääntynyt peloksi että Kiinalla on geopoliittisia hegemonia tavoitteita. Joten Kiinan liian  yksipuoliselle maailman kaupan hyötymiselle halutaan pannan rajoja ja Kiinalta vaaditaan pelisääntöjen kunnioittamista ja omien markkinoiden avaamista. Puhutaan tietenkin myös demokratiavajeesta, mutta sen suhteen ei ole odotettavissa kuitenkaan mitään merkittävämpää painetta eli markkinatalouden yksipuoluejärjestelmän yhdistelmä säilyy eikä sitä ulkoisesti   muuteta eikä Kiina sisäiset paineet näytä ainakaan vielä riittävän voimakkailta. Presidentti Xi ja apunaan kommunistinen  puolue ovat vahvasti vallankahvassa ja talouden kehitys tukee tätä erikoista diktatuuria.
Mutta USA:lla ja Euroopalla on mahdollisuus, jonka  Rachman tiivistää:

Mutta jos Yhdysvallat ja EU käynnistävät nyt rokoteohjelmat kohtuullisen nopeasti ja tehokkaasti, ne alkavat korjata osan taloudellisista ja maineellisista vahingoista, joita he ovat kokeneet Covid-19: n käsittelynsä vuoksi. Jos valittu presidentti Joe Biden on onnekas ja taitava, hän hyötyy myös pandemian jälkeisestä talouden pompusta samalla, kun hän pystyy syyttämään aikaisemmista virheistä epäpätevän edeltäjänsä.
Amerikan liittolaiset ovat aivan liian innokkaita omaksumaan tämän kertomuksen ja antamaan Yhdysvalloille toisen mahdollisuuden. Todellisuudessa maan presidentti Trump ja Covid-19 ovat vahingoittaneet maan kansainvälistä asemaa syvästi. Mutta uuden presidentin kanssa Valkoisessa talossa Amerikka palaa takaisin geopoliittiseen peliin.

Mikko Rönnholm

Säätiön puheenjohtaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Seuraa somessa