Mikko Rönnholm

Kone on kova kone, mutta vosiko se olla myös hyvä

Koneen tarjous 20200127JPG

Me ihastelemme, että Koneen kovuutta; se pärjää kansainvälisessä kilpailussa. Koneella on ollut hyvät omistajat ja johtajat. Koneen historiassa ei niihin sen enempää kuin, että muistellaan, että Koneen omistajat Herlinit ovat olleet poliittisesti läheisissä suhteissa Maalaisiliitto Keskustaan ja että Koneen säätiötä johtava Hanna Nurminen tuleva kunniatohtori on merimaskulainen tavallisen oloinen  emäntä, joka on kiinnostunut kulttuurista eli jatkaa suvun äidinpuoleista Vilkunoitten perinnettä.
Muistamme tietenkin senkin, että heidän kaukainen sukulainen oli kerran Naantalin kappalaisena ja että hänen pojastaan tuli ensimmäinen suomalainen sosialisti, joka julkisti saksankielisen sosialidemokraattista oikeusjärjestyksestä Naantalin Työväenyhdistyksen perustamisvuotena 1894.  Luovia  tahtoihmisiä.

Mutta päivän uutinen on, että Kone olisi ostamassa Thyssengroupin hissitoiminnot pääomasijoittajan kanssa 17 miljardilla eurolla. Kilpaile tarjous on 15,5 miljardia euroa FT:n tietojen mukaan. Saksalaine konglomeraatti on vaikeuksissa ja 53.000 työntekijää peloissaan. Kurssi nousi yli 5 prosenttia, mutta sen sijaan hallinnossa vahvassa asemassa olevat IG Metallin siis ay-väen pelko kohdistuu siihen että Kone saneeraa ja siksi ne mieluummin toivoisi ostajaksi pelkkiä sijoittajia.

Kisa jatkuu ja on ilmeistä, että Koneelle saksalainen   hyvä maineinen yhtiö olisi oviallinen laajennus. seuraamme mielenkiinnolla ja samalla muistutamme, että  ay-liikkeen pitäisi  tiivistää ja vahvistaa  kansanvälistä yhteistyötä Euroopassa. Kohtuutta, solidaarisuutta ja kilpailukykyä ei varmaankaan ole helppo yhdistää, mutta parempaa on pystyttävä yhteisessä maailmassamme.

Suomalaisjohtaja  pääsee harvoin kuten nyt Henrik Ehrnrooth FT:n sivuille kuvan kanssa. Tiedän vaikeudet, mutta optimistina toivon, että hän voisi nousta myös johtajaksi, joka onnistuisi toimimaan rakentavassa yhteistyössä henkilökunnan kanssa. Se olisi uusi innovaatio.

Jälkikirjoitus: Historiallisen kruunun jalokiven pilkonnan ulottuvuudet.

Lisään tähän yllä olevaan artikkeliin vielä yhden merkittävän näkökulman. Yleishyödyllinen Alfried Krupp von Bohlen und Halbach -säätiöllä on hankala ongelma: Oman osinkorahoituksen turvaaminen , Saksann teollisen ylpeyden yhtenäisyyden vaaliminen ja työpaikkojen samanaikaine säilyttäminen ei ole helppo juttu:

Lähiviikkoina ThyssenKruppin suurin yksittäinen osakkeenomistaja (säätiö omistaa lähes 21 prosenttia konsernista) pakotetaan tekemään päätös yhtiön kruunukorun myynnistä : erittäin kannattava hissi- ja liukuporrasliiketoiminta, johon tällä hetkellä kohdistuu nelisuuntainen tarjoussota, johon osallistuivat pääomasijoitusyhtiöt ja kilpailija Kone .FT uutinen 30.1.2020

Tässä on kouriintuntuva osoitus maailman muutoksesta. Onnettoman toisen maailmansodan teollinen moottori ja sittemmin yksi Euroopan hiili- ja teräsunionirauhanliikkeen pääkohde on pilkottavana ja suomalainen Kone on siinä ehkäpä merkittävimpänä järjestelijänä.

Mikko Rönnholm

Säätiön puheenjohtaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Seuraa somessa