Mikko Rönnholm

Kohtuuttoman kova paikka Kimmolle

Joihannan asia TSssä 20201020

Politiikan raakuus pääsee valloilleen, kun asioihin sotketaan ihmisten omien toimien ohella heidän läheistensä teot.

Naantalissa on valtuuston puheenjohtajan asemaan vedoten on julkisuuteen voimakkaasti tuotu esille hänen vaimonsa  sekoilu vanheimpainyhdistyksen raha-asioissa.
Tapaus kuuluu nyt oikeudessa käsiteltäviin, kun siitä ei ole voitu sopia. Syyllinen on tunnustanut ja yrittänyt hoitaa asia sopimalla vahinkojen välttämiseksi. Valitettavasti yhdistyksen puolesta ei ole halutta sovintoa tehdä, vaan asia siirrettiin poliisille, jonka suorittamien  tutkimusten perusteella syyte nostettiin. Tämän hetkisen tiedon mukaan yhdistykselle ei ole tulossa taloudellisia tappioita. Ja todettakoon vaikka asia lienee kaikille selvä, että Kimmo Ahoa ei ole ollut osallisena missään muodossa tähän prosessiin.

Julkisuudessa asia on kuitenkin ollut suuresti ja on vielä tänään ja tullee olemaan varmaan oikeuden päätöksen esille tulleessa vielä kerran.
Turun Sanomat on omaksunut julkisuulinjan, että puolison syyte nostetaan julkisuuteen ja uutisoinnin yhteydessä mainitaan puolison nimi, koska  hänellä on merkittävä yhteiskunnallinen asema Naantalin valtuuston puheenjohtajana. Laki ja jopa yleinen lehtien käytäntö näyttää pitävän tätä sallittavana. Se tuntuukin kohtuuttomalta , sillä  jutun kuvitus ihmetyttää: Mitä tekemistä Naantalin vaakunalla on jutun kanssa?

Mutta sitten asian raskain puoli eli Kimmo Ahon asema.

Hän ei ole ollut siis osallisena ja hänelle tieto tapahtumista on tullut julkisuuden kautta. Hänet on valittu luottamustehtäviin omien ansioiden perusteella. Kimmo on ollut valtuustossa jo vuodesta 1993, hoitanut lähes kaikkien merkittävimpien lautakuntien puheenjohtajuuksia ja kaupunginhallituksen jäsenyyttä. Hänelle on ammattiyhdistysliikkeessä luottamusta , joista tärkein on Nesteen Naantalin jalostamon pääluottamusmiehen paikka.
Hän on ollut myös puolueen piirihallituksen että puoluevaltuuston jäsen, jossa ominaisuudessa hän oli valitsemassa Sanna Marini puolueen ehdokkaaksi pääministerin paikalle ja puoluekokouksessa puolueen puheenjohtajaksi.

Oman Naantalin Työväenyhdistyksen puheenjohtaja hän on toiminut kaksi vuotta ja puolueväelle hän on kertonut tästä hänelle yllätyksenä tulleesta vaimon syytekysymyksestä. Paikalla olleet ovat kertoneet, että  jäsenistö on näissäkin olosuhteissa ollut valmis tukemaan häntä vaikeassa tilanteessa.  Sosialidemokraattien keskuudessa on arvioitu, että vaimon väärinkäytöstä pyrittiin käyttämään  vipuna estää Kimmon valinta valtuuston puheenjohtajaksi. Paikan säilyminen Kokoomuksella olisi helpottanut Kokoomuksen sisäisiä paikkojen järjestelyjä.

Kimmo Aho on vastuullisesti ottanut  omaksi velvollisuudekseen hoitaa oman perheensä asioita näissä hankalissa olosuhteissa. Hän on seissyt tukena paikallaan puolisona ja isänä  silloin kun häntä on eniten tarvittu. Tätä asennetta puoluetoverit ja monet muutkin ovat tukeneet ja pitäneet kunnioitettavana.

Mutta sitten tähän kaiken päälle vielä Nesteen Naantalin jalostamon lopettamisen uhka.

Pääluottamusmies on nimensä mukaisessa asemassa. Työtoverit luottavat, että hän tekee kaiken voitavan työpaikkojen pelastamiseksi. Kaikki tietävät, että kysymys Davidin ja Goljatin välisestä taistelusta.
Suuren pörssiyhtiön koneisto ja omistajien taustalla olevat halut saada aina vaan parempaa tulosta syrjäyttää juhlapuheiden – ”henkilöstö on tärkein voimavara” puheet.
Neste on yhtiönä menestynyt loistavasti ja se on tehnyt hyviä tuloksia – kiitos naantalilaisen Risto Rinteen johtajakauden innovaatioiden –  ja sillä on edelleen  hyvät näkymät. Mutta menestyksen myötä yhtiön johto on  menettänyt historian tajun eikä yhteiskuntavastuun kantamaisen piriin näytä  kuuluvan henkilöstön tulevaisuudesta huolehtiminen; se jää  aina mopen osalle omistajan arvon viedessä kaiken. Vanha kansallinen öljy-yhtiö on muuttunut tunteettomaksi rahantekokoneeksi.

Kimmo Aho ei ole ylivoimaisen tehtävän edessä lannistunut.

Hän on kaikella mahdollisella tarmolla ja kaikkia kanavia hyväksi käyttäen yrittänyt löytää keinoja irtisanomisten välttämiseksi.  Ensiksi pitäisi  saada toiminnalle jatkoaikaa niin paljon, että sen aikana  voitaisiin  löytää uusia toimintamuotoja ensisijaisesti Nesteen toimesta. Kaikki asioita seuraavat voivat todeta, että Kimmo Aholla henkilökohtaisena vahvuutena nopea omaksumiskyky ja venyminen tilanteiden mukaisesti. Hän ei ole huumorintajustaan huolimatta peräksi antavaa sorttia.

Eikä tässä kaikki.  Neste on ankara paikka myös Naantalin kaupungille.

Kaupunki on lähtenyt aktiivisesti toimimaan, mutta kaupungin johdon asenne olisi voinut olla parempi. Sosialidemokraattien paikallisen osaston puheenjohtaja ja valtuuston puheenjohtajaa on joutunut kamppailemaan tullakseen asianmukaisesti huomioon otetuksi. Tässä asiassa pitäisi olla itsestään selvää, että Nesteen henkilökunnan ja kaupungin intressi on yhteneväinen.

Näissä olosuhteissa eivät poliittiset intohimot saisi häiritä kaupungin yhteisen edun tavoittelua. Tässä työssä tarvitaan Kimo Ahoa. Ja nyt on oikea hetki osoittaa, että politiikassa on sijaa inhimilliselle ja hyvälle käytökselle.

 

 

Mikko Rönnholm

Säätiön puheenjohtaja

2 vastausta artikkeliin

 1. Kimmo. Historiasta tiedät, taipuu mut ei katkea. Poliitikon taustavoima ei huomaa tekoaan, avasi laarisi kannen, pidä se auki. Kaikestahan sen huomaa T.S. on puolueeton lehti.
  Pidä iloinen ilmeesi, Kimmo, vaikka sisällä keittää.

  1. Lämmin kiitos sanoistasi Raikku ja muut ystävät

   Ei tämä moneen kertaan kölin alta vetäminen minua lannista. Tuleepahan vain huomattua, millaisia ihmisiä todellisuudessa on ympärillä. Muiden läheisteni jaksamisesta olen syystäkin huolissani, mutta näillä on mentävä.

   Nyt ykkösasiana minulla on perhe ja jalostamon kohtalo. Kaupungin asiat hyvin siinä tuntumassa mukana.

   Saatan tavalla tai toisella asiaan vielä palata, mutta jääköön nähtäväksi.

   Kimmo

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Seuraa somessa