Mikko Rönnholm

Kilpailukykyä näyttää olevan ainakin tarpeeksi: Onko syksyllä palkansaajien vuoro?

Upm Stora kurssikehitys 20210504jpg

Työnantajan idea siirtyä paikallisiin sopimuksiin sattui sopivasta. Näyttää nimittäin siltä, että maksukykyä löytyy työnantajapuolella, sillä kassat pullottavat elleivät sitten firmat jaa ylimääräisiä osinkoja omistajilleen.

Eilisessä blogissa puhuttiin, että käyrät näyttävät koilliseen. Vahvistusta tulee oheisesta grafiikasta, jossa kerrotaan suomalaisten paperikoneiden sulkijoiden tienesteistä arvon nousu viime elokuusta on ollut yhteensä melkein seitsemän (7 )miljardia – pikkurahoja 0,5 miljardin kehysten ylitykset, josta päivästä toiseen jauhetaan jopa  Vihriäläkin eilen viimeksi.

Yritysten voitot muodostuvat yritysten oikeaan osuneista toimista, suotuisista suhdanteista ja sitten tuulen tuomista eli sattumalta saaduista, joihin yrityksen omat toimet vaikuttavat vähän.
UPM:n ja Storan vahvan nousun taustalta löytyy kannattamattoman toiminnan lopettaminen, koronan ja ilmastonmuutoksen vaikutusta. Ne ovat monelta osin ansiotonta arvon nousua, joten niistä kuuluisi osa poispotkituille työntekijöille ja erityisesti yhteiskunnalle.
Mutta mitä tekee yhteiskuntamme: tarjoaa lisäpoistoja ja yhteisöveron pienennyksiä  vaikka noususuhdanteen merkit näkyvät kaikkialla! Voi tätä typeryyttä.

Eli miksi ensi syksynä ay-liike tyytyisi vähempään. Omistajan rohmuaminen ärsyttää henkisesti, mutta myös ihan oikeudenmukainen tulonjako puhuu sen puolesta, että työmies on palkkansa ansainnut ja aivan erityisesti sellaisen palkankorotukseen johon työnantajilla on varaa.

Sellaien syksy on tiedossa. Ei hyvältä näytä. Syypää on ahne omistaja, joka on hylännyt oikeuden ja kohtuuden – yhteisestä vastuusta ja isänmaan parhaasta ei ole häivähdystäkään.

Mikko Rönnholm

Säätiön puheenjohtaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Seuraa somessa