Mikko Rönnholm

Keskustasarja jatkuu: Äärirehellisyys kunniaan

kulmunin on haastettava Halla-aho 20190909

”Keskusta on kannatuksensa alueellisen eriytymisen vanki aivan toisella tavalla kuin perussuomalaiset. Perussuomalaiset saa kannatusta maan eri osista tasaisemmin kuin mikään muu eduskuntapuolue. Vuoden 2019 vaaleissa keskusta kärsi maaseudulla isoja tappioita perussuomalaisille ja vaalien jälkeisissä mielipidemittauksissa kannatuksen valuminen perussuomalaisiin on jatkunut”, emeritusprofessori Heikki Paloheimo arvioi viikonloppuna.
Kulmunille on vaikea rasti saada keskusta lentoon, lähes mahdoton. Joku voi sanoa, että niin sen piti olla vuoden 2011 veret seisauttavan vaalitappionkin jälkeen. Silloin keskustan nousua auttoi puolueen oppositioasema, nyt sitä apua ei ole.
Perussuomalaiset keskustan on nyt joka tapauksessa haastettava ja pantava sen johtajat vastaamaan sanoistaan, jos perinteinen valtapuolue mielii kannatusta lisää. Olisiko paras keino avoimen demokratian vahva puolustaminen ja tulevaisuususkon rummutus, eräänlainen ääripositiivisuus? Voisiko se myydä 2020-luvun alun Suomessa?
KL 9.9.2019 /Kirjoittaja on Uuden Suomen päätoimittaja.

Ei ihan huono analyysi, josta erityisesti jäi mieleeni ääripositiivisuus. Vaikka keskusta on olevinaan keskellä on siellä katto korkealla ja seinät leveällä kuten tuore puheenjohtaja Katri  Kulmuni Raafael Paasion luonnehdintaa lainaten totesi.
Tuttavistani ääripositiiviseksi luokittelisin eduskunta-ajoilta Mikko Pesälän ja maakunnasta äärisovittelevaksi Risto Ervelän. Mutta sitten on myös muita ääri-ilmiöitä, joissa perussuomalaisuus kalpenee ja kokoomuslaisuus punastuu. Joten tehtävä luoda yhteinen poliittinen linja nykyoloissa on mahdoton, kun ei ole Neuvostoliittoa eikä Kekkostakaan.

Joten jäljelle jää tikkukaramelli eli taloudelliset houkuttimet Ja ne voivat olla laadultaan taloudelliset, jolloin ajaudutaan vahvasti maa- ja metsätalouden omistajien intressin ajajiksi. Se on kuitenkin suurin yhteinen nimittäjä entiselle maalaisliitolle.
Tämä talouden perusrakenne tahtoo haudata alleen siivitykselliset ja sosiaaliset liberaaliset tavoitteet. Nykyisessä hallituksessa tämä tarkoittaa helposti profiloitumista niin työntekijöiden kuin ympäristönkin vastustajiksi ja omistajien puolesta puhujaksi. Ja siinä kisassa on mahdotonta voittaa oppositiopuolueet.

Suositukseni, jota ei kukaan kuuntele, olisi nostaa kissa pöydälle ja tunnustaa tosiasiat ja olla rehellisesti, mutta kohtuudella maiden ja metsien omistajien puolue, joka tyytyy kohtuuteen ja on valmis ymmärtämään myös työntekijöiden asiaa.

Siis äärirehellisyys kunniaan.

Mikko Rönnholm

Säätiön puheenjohtaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Blogi

Seuraa somessa