Mikko Rönnholm

Kaupungin kassa oli maanantaina 20,3 miljoona euroa

Mihin voi luottaa?

Huhtikuun valtuustossa oli kaupungin lainaottovaltuuksien lisääminen. Asian sisältöön en palaa se on luku ja liikutus. Muistutan vain, että esitin valtuustossa, että asia olisi palautettu paremman ja harkitumman esityksen aikaansaamiseksi. Se kaatui oikeiston vastustukseen ja siksi kirjoitin 28.4.2020 seuraavasti:

Onko kiire, onko hätä, onko korona keppihevosena?
Kaupungilla on 15 miljoonan euron kassa. Kaupungin tulot voivat pienentyä, mutta että tilanne muuttuisi kuukauden sisällä niin, että tarvittaisiin kymmenien miljoonien lisävaltuuksia, on liioittelua.
Sen tulemme näkemään, kun valtuusto seuraavan kerran kokoontuu.
Asian palauttamiselle ei ollut taaskaan muuta estettä kuin valtaapitävien itseriittoisuus.

Kaupunginhallituksen puheenjohtajat lupasivat päätöksen toimeen panon yhteydessä ottavansa asian vakavaan tarkasteluun.
Tähän hentoon lupaukseen luottaen en ehdottanut esityksen hylkäämistä.

Seurauksena oli, että menetin yöuneni.
Nyt jään odottamaan kaupunginhallituksen ensi maanantain kokousta ja toivon, että sen jälkeen voin saada varmuuden, että kaupunginhallitus on tutustunut asiaan ja ymmärtää vastuunsa.

Se maanantai oli ja meni ja tuli se seuraavakin  valtuuston kokous 8.6.2020. Tilinpäätöskeskustelun aikana kysyin kaupunginjohtajalta:
Kuinka paljon kassassa on rahaa?

Jouni Mutanen, kesk sanoi ei osaavansa vastata. Eikä häntä auttaneet muutkaan. Kukaan ei tiennyt tai ei halunnut kertoa. Viikkoa myöhemmin 15.6.2020 kh:n jäsen Hannu Aalto, sd tiedusteli velkamäärää. Hänelle vastattiin 20,3 miljoonaa euroa.
Kassavarat olivat kasvaneet siis  viidellä miljoonalla. Mitään tarvetta lisätä lainavaltuuksia ei ollut eikä mitään kiirettä, paitsi valtuuston kumileimaisin paikan näyttäminen.

Mahdollisuus asiaan uudelleen valmisteluun ja vakavampaa rahoituksen pohdintaan oli olemassa. Valtuustolle ei sitä mahdollisuutta halunnut käyttää.
Lisävaltuudet menivät virkamiehille. Ja niinpä kysymys siitä, että onko viisasta, että koko kaupungin lainasalkku on kuukausien mittaisissa ylimitoitetuissa kuntatodistuksissa, jäi valtuustossa arvioimatta. Olisiko viisaampaa hajauttaa monipuolisemmaksi eri pituisiksi lanoiksi kaupungin velkasalkku ei kuulu Naantalissa valtuuston päätettäviin asioihin.

Valtuutettujen enemmistö on oppinut läksynsä: Pitää luottaa, pitää uskoa virkamiesten ja hallituksen puheenjohtajien osaamiseen.

Ja kuten tiedämme: He kantavat täyden vastuun, kuten tekivät silloin kun ryhtyivät johdannaisilla pelaamaan. Siitä huvista maksamme vuosia!

Mikko Rönnholm

Säätiön puheenjohtaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Seuraa somessa