Mikko Rönnholm

Kaupallinen hyöty vastaan ympäristön arvot

Ruonanyhdystie Tallinpuisto Ramboll 20190603

Naantalin kaupunginhallitus on tilannut kauppapaikkaselvityksen, joka arvio kauppapaikkoja vain kaupalliselta kannalta. Arvion lähtökohtaan on ollut:

• Rambollin selvityksessä tämä kerrotaan lähtökohtien luettelon toisena ja kolmantena kohteena seuraavasti: Työn taustalla on erityisesti Ruonan yhdystien asemakaavaprosessi, joka on edennyt ehdotusvaiheeseen. Asemakaavan muutoksella mahdollistettaisiin K-Supermarket Ukko-Pekan siirtyminen nykyiseltä paikaltaan noin 100 metrin päässä sijaitsevalle asemakaava-alueelle. Keskon tavoitteena on rakentaa uusi noin 3 000 kerrosneliömetrin myymälä, mikä laajentaisi päivittäistavarakaupan tarjontaa ja mahdollistaisi myymäläkonseptin nykyaikaistamisen.
• Ukko-Pekan nykyisiin tiloihin tulisi uutena toimijana Tokmanni, joka puolestaan huomattavasti monipuolistaisi käyttö- ja erikoistavarakaupan tarjontaa kaupungissa.

 

Tätä tosia-asiaa ei tämän selvityksen prosessin aikaisemmissa vaiheissa ole avoimesti tuotu esille, joten päätöksentekijälle ei ole kerrottu kaikkia tiedossa olleita välipuheita ja ne tulivatkin yllättäen esille kh:n vihreän jäsenen jäävätessä itsensä asian käsittelyn yhteydessä. Joten tässä tapauksessa ei siis tulevan kauppapaikan kilpailutusta ole ollut tarkoitus järjestää avoimesti.
Se on yksi vaikkakin vähäinen ärsytystekijä verrattuna ympäristön turmelemiseen, jota Tallipuiston rakentamine merkitsee. Päivittäistavarakaupan myynnin lisäys 2 prosenttia ja 2 M€ 100 M€ myynnistä on mitätön hyöty.
Ukko- Pekan kaikkea laajennusmahdollisuutta ei ole vieläkään otettu käyttöön ja Aurinkotien viherkaistat voi ottaa käyttöön merkittävää haittaa aiheuttamatta. Se vähäinen hyöty puistomaisen metsän hävittämiseen verrattuna ja Tokmanni taas soveltuu selvästi paremmin E 18 läheisyyteen.

Ja kaiken lisäksi on vielä niin, että kaupalliset vetovoimatekijät ovat niin kovat, että niitä vastaan taistelusta ei kannata maksaa liikoja ja pilata ympäristöä pysyvästi. Naantali ei ole mikään taantuva maalaiskylä, joka kuihtumisen uhan ehkäisemiseksi on valmis uhraamaan osan omasta vetovoimastaan.

Nyt pitäisi olla järkevän vihreyden aika !

Mikko Rönnholm

Säätiön puheenjohtaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Seuraa somessa