Mikko Rönnholm

Insinööri , rautkanki ja majava

Insinööri ei oskaan kaikkea Raevaara 20200313JPG

Kun menneellä viikolla kirjoitin otsikolla Laiskuuden ja jääräpäisyyden liitto Naantalin varhaiskasvatuksesta. Lopetin jutun:

Koululautakunnan puheenjohtaja Jarkko Kanervalle, vihr. ja koululautakunnan enemmistölle kiitos tarkkaavaisuudesta ja risut kaupunginhallituksen esittelijälle ja KKKP enemmistölle jääräpäisyydestä, joka jatkuu, sillä vain viisaampi antaa periksi!

Viisaampi antaa periksi, tuli mieleen, kun muistin, että kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jan Lindström on insinööri ja siitä taas mieleeni pilkkajuttu, joka kohdistuu meihin insinööreihin:

Rautakanki taipuu ennen kuin insinööri, koska viisaampia antaa periksi.

Jätin silloin kirjoittamatta tämän taustan julki, koska usein myös huumorintajuttomuus liitetään insinööreihin.

Naantalin asetelmista riippumaattomasti 13.3.2020 Suomen Kuvalehden sivuille Filosofian tohtori Tiina Raevaara kirjoittaa otsikolla: Insinööri ei osakaan kaikkea.

Viime vuoden sisällä olen alkanut kiinnittää huomiota termiin, jolla jotkut maallikot perustelevat argumentointiaan. He puhuvat ”insinöörijärjestä”..

Kirjoittaja kertoo esimerkkejä insinöörijärjen rajoittuneisuudesta. Hän lopettaa kolumninsa:

ENTÄ onko insinööreissä jotain vikaa, kun he tuppautuvat innokkaasti kaikkien alojen asiantuntijoiksi? Tunnen heti tarvetta huomauttaa, etten pilkkaa insinöörejä tai edes diplomi-insinöörejä. Heitä on runsain mitoin minunkin suvussani.
Voisi silti ajatella, että insinöörikoulutusta vaivaa jonkinlainen kokonaisuuden tajun puute.
Tekniikan historiasta väitelleet tohtorit Tiina Männistö-Funk ja Saara Matala kirjoittavat Tekniikan Waiheita -lehden maaliskuun numerossa tarpeesta saada tekninen, luonnontieteellinen ja humanistinen tieto kohtaamaan.
”Teknologia on kasvava osa yhteiskuntaa, mutta yhteiskuntien ytimessä eivät ole koneet vaan ihmiset. Siksi myös ongelmat ja ratkaisut ovat usein monimutkaisia. Kuten pääministeri Sipilä sai huomata, valtion ongelmia ei voi ratkaista prosessikaaviolla”, tutkijat kirjoittavat.
”Ilmastonmuutoksen kaltaiset erittäin monimutkaiset ongelmat vaativat kykyä käsittää tekniikan moninaisia kytkentöjä ihmistoimintaan sekä arvioida yhteiskunnan ja tekniikan vuorovaikutusta.”
Insinöörikään ei enää selviä yksin.

Jatketaan sitten yhdellä kotona monesti lausutulla aforismilla:
Ei mikään ole niin viisas kuin insinööri paitsi majavaa ellei lukuun oteta  insinöörin vaimoa.

Ja jos joku ottaa nokkiinsa – niin se on ihan oikein!

Mikko Rönnholm

Säätiön puheenjohtaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Seuraa somessa