Mikko Rönnholm

Iloista Vappua – Saaristomeri kiittää Sanna Marinin hallituksen päätöksestä

Ainutlaatuinen saaristomeri 20210304

Hallituskriisistä, kehysten ylityksestä ja työllisyysvaikutuksista ja ennen muuta siitä kuka hävisi puoliväliriiheessä eniten hallitsevat otsikoita.
Kun media valitsee puheenaiheet jää helposti huomiotta hyvät ja merkittävät asiat.

Yksi sellainen on Saaristomeri – meidän oma meremme.

Naantalilla on tuhat saarta ja olemme suurin suomenkielinen saaristokunta. Mutta ennen muuta elämme merestä niin arkena kuin juhlankin aikana. Pitkästä aikaa ensimmäinen todellinen toivon pilkahdus pullahti pinnalle. Kiitos aktivistien, kiitos hallituksen:  Nyt kaikki  muutkin huolehtimaan, että päätökset muuttuvat teoiksi Helsingissä, Turussa ja Naantalissa. Kehykset eivät pelasta merta!

Lainaan tähän Ainutlaatuinen Saaristomeren tiedotteen.

Saaristomeri pois Helcomin Hot Spot -listalta vuoteen 2027 mennessä

Hallitus on puoliväliriihessä tehnyt tärkeän päätöksen käynnistää Saaristomeri-ohjelman. Sen tavoitteena on saada merialue pois Itämeren suojelukomissio Helcomin Hot Spot -listalta vuoteen 2027 mennessä. Operaatio Ainutlaatuinen Saaristomeri on erittäin tyytyväinen hallituksen päätökseen, jolla turvataan Saaristomerelle puhtaampi tulevaisuus.
Saaristomeri on maailmassa ainutlaatuinen alue, jonka luonto on Suomen monimuotoisinta. Se on yli 40 000 saarineen maailman suurin saaristo. Meri on myös osa UNESCON globaalia biosfäärialueiden verkostoa.  Alueen tila on jo vuosia heikentynyt rehevöitymisen vuoksi.– Tavoitteenamme on ollut lisätä kansallisaarteemme Saaristomeren tunnettuutta ja työskennellä sen puhtaan tulevaisuuden puolesta. Kahden ja puolen vuoden uurastamisen jälkeen olemme saavuttaneet tärkeän välietapin. Olemme erittäin tyytyväisiä  avainvaikuttajien yhteistyöhön ja ympäristöministeri Krista Mikkosen esittelemään hallituksen päätökseen, kertoo operaation projektijohtaja Kari Veijonen.

Saaristomeri-ohjelmalle perustetaan seurantaryhmä

Ohjelmalle perustetaan korkean tason seurantaryhmä, jonka tehtävänä on valvoa Saaristomeri-ohjelman tiekartan etenemistä, koordinoida Saaristomeren tilan parantamiseksi työskentelevien tahojen toimenpiteitä ja niiden vaikuttavuutta.
Hallituksen päätöstä pohjusti professori Kalervo Väänäsen operaatiolle laatima Saaristomeren puhtaan tulevaisuuden toimenpidesuunnitelma. Suunnitelma perustuu pitkälti kiertotalouteen.
– Päätös luo nyt edellytykset Saaristomeren meren tilan kääntämiseen terveeseen suuntaan. Samalla vahvistuvat alueen monet tulevaisuuden potentiaaliset mahdollisuudet, sanoo Väänänen.

Operaatio Ainutlaatuinen Saaristomeri on toiminut aktiivisesti eri osapuolten yhdistämiseksi koko toiminta-aikansa.

– Seminaarit ja yhteydenpito eri ministeriöiden ja poliittisten päättäjien kanssa ovat olleet hedelmällisiä ja synnyttäneet yhteisen tilannekuvan. Työ jatkuu ja nyt tarvitsemme laajan eri toimijoiden yhteistyön ja kansalaistuen kirittämään konkreettisia toimenpiteitä, sanoo sisältöjohtaja Jaakko Ruola.

 

Mikko Rönnholm

Säätiön puheenjohtaja

2 vastausta artikkeliin

 1. Kiitos Mikko Saaristomeriasian esiin nostamisesta.
  Olemme tehneet paljon informaatiotyötä hallituspuolueitten keskeisten vaikuttajien ja avainministeriöiden virkamiesten kanssa.
  Näin on viime kesäkuun ja tämän hetken välisenä aikana syntynyt yhteinen tilannekuva että
  maailmanluokan luontoalue Saarsaitomeri on pelastettava.
  Olemme hyvin tyytyväisiä hallituksen päätöksestä mutta nyt työ vasta alkaa. Siihen olemme valmistautuneet. Kirittämään tekoja. Yhdessä asetettavan ministeritason seurantaryhmän kanssa.

  Tässä yhteydessä haluan myös välittää kiitokseni Sdp:n puoluesihteeri Antton Rönnholmille ja
  Sanna Marinin alivaltiosihteeri Jari Luodolle erinomaisesta yhteistyöstä Saaristomeri-asian edistämisessä.

  Aurinkoisen Naantalin Vapun terveisin

  Kari Veijonen

 2. 2.5.2021 HS pääkirjoitus antaa tukea:
  ”Kirkkaita rantavesiä ei ole lähivuosina odotettavissakaan. Jo nyt tiedetään, että nykytoimilla rannikkovesiä ei saada elinvoimaisiksi merenhoidon tavoitevuoteen 2027 mennessä.

  Murheenkryyni on Saaristomeri, jossa ennusmerkit ovat huonot. Saaristomeren tila on maaliskuussa julkaistun rannikon tila -katsauksen mukaan jopa heikentynyt. Myös rehevöittävä ja leväkukintoja kasvattava ravinnekuormitus on voimistunut.

  Saaristomeren maatalous on Suomen ainoa jäljellä oleva hot spot -kohde Itämeren suojelukomissio Helcomin pahimpien kuormittajien listalla. Sieltä merialue pitää saada pois, jotta Suomi voi uskottavasti vaatia isoja toimia muilta rantavaltioilta. Suomen hallitus sitoutui jo vuonna 2010 vähentämään Saaristomerta rehevöittäviä päästöjä siten, että hyvä tila voitaisiin saavuttaa vuonna 2020. Tämä ei ole onnistunut, ei myöskään ravinteiden kierrätys, joka oli toinen sitoumus Itämeri-huippukokouksessa”

  Nyt on vain jaksettava projekteja ja tehtävä niistä totta. Välttämätöntä on myös säättää pleastustoimet pakollisiksi!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Seuraa somessa