Mikko Rönnholm

Elämää ei kannnata pelätä

coronavirus tapaukset 20200228

Epidemia voi heikentää Donald Trumpia ja Xi Jinpingiä, ruokkia salaliitoteorioita ja johtaa suljettuihin rajoihin, kirjoittaa Gideon Rachman FT:ssä

Kansainvälinen kauppa voi kärsiä yhtä paljon kuin kansainvälinen matkailu. Globalisaatio ei ole ollut muodikas syy jo usean vuoden ajan – protektionistit syyttävät kauppaa työpaikkojen menetyksestä ja vihreät poliitikot korostavat ympäristökustannuksia. Epidemia antaa globalisaation torjunnalle toisen argumentin, jonka avulla he voivat korostaa vaaroja, jotka johtuvat riippuvuudesta toimitusketjuihin, jotka ovat alttiita viruksen aiheuttamille häiriöille. Pakolaiset ja köyhät maat: Voivatko terveysjärjestelmät selviytyä?
……
Viime viikolla koronavirus on muuttunut todella globaaliksi kriisiksi. Pahimmat vaihtoehdot terveystilanteessa todennäköisesti vältetään. Mutta koronaviruksen poliittiset vaikutukset ovat vasta alkamassa.

 

Julkisessa mediassa, työssä, kotona ja kapakassa pohdimme, mikä meitä pelottaa.

Se on tunne, jota toiset hallitsevat ja pystyvät käsittelemään järjellä. Joillekin se voi olla vaikeaa. Se on raskasta.

Yksi lohduttava kuvio on oheinen, jossa näytetään, että koronosta selviytymisten määrä nousee nopeaimmin kuin uudet tapaukset ilmaantuvat.
Myös kuolleisuusluvut eivät ole kaukana normaalista influenssasta. Asiantuntijat tästä kertovat, mutta onko pelokkaalla kuulo päällä.

Ensinnäkin muistelen ydinvoimaa, joka pelottaa siksi, että siihen liittyy tuntemattomuuden mystiikka. Se on vähän niin kuin sielun paholainen, näkymätön mutta vaarallinen.
Ja sitten tässä asiassa on vielä se, että virus  näkymättömyyden lisäksi pahinta, että se voi iskeä missä vaan ja keneen tahansa.; siis myös minuun tai sinuun.
Siinä sen pelottavuus.

Ja sitten on tietenkin niin, kuten Rachman yllä kertoo, korona on poliittinen mahdollisuus niille, jotka haluavat tilannetta hyödyntää. Populistisille – rajat kiinni – ajatuksille tästä löytyy lisäperuste.

Ja sitten vielä yksi näkökulma: Koronan taloudelliset vaikutukset kertovat, että niin kutsuttu realistinen markkinavoima ihmiset jotka laskevat ja tietävät käyttäytyvät  ihan yhtä hysteerisesti kuin kotonaan hamstrausta miettivä maja tai matti meikäläinen.

Ihmiselle olisi hyväksi, jos vaan jotenkin saisi itselleen vakuutetuksi, että kannatta elää niin kuin viimeistä päivää hyvässä mielessä eli tarkoitan, että elää niin kuin ennenkin ja muistaen, että elämässä ollaan jatkuvasti erilaisten vaarojen kohteena. Niiden todennäköisyys on pieni tai  suuri, mutta niiden kanssa me monet olemme tuurilla tai varjeluksella selvinneet, niin miksi lähitulevaisuudessa elämä jatkua niin kuin sen pitkään.

Elämää ei kannata pelätä.

Mikko Rönnholm

Säätiön puheenjohtaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Seuraa somessa