Mikko Rönnholm

Ei unohdeta verotuksen rakenteen muutosta

Velka pysyy veljenä Hs 20190721

 

HS pääkirjoituksessa otsikolla ”Koroton laina muuttaa talouspolitiikan perusluonnetta
viitattiin OECD:n raporttiin:

”Teollisuusmaiden järjestö OECD on jo patistanut Euroopan maita käyttämään rahaa kysyntää kiihdyttävästi.”

HS:n taloussivuilla on kirjoitettu FT:n artikkelista koskien samaa raporttia. Pääkirjoituksessa eikä aikaisemmassa uutisessa ole lainattu artikkelin seuraavaa mielestäni oleellisen tärkeää kohtaa:

”OECD julkaisi vuosittaisen kasvua koskevan raporttinsa, jossa se kehotti toteuttamaan rakenneuudistuksia, joihin sisältyisi parempi koulutuspolitiikka ja verotuksen siirtäminen tuloista omaisuuteen.”

Velan lisääminen voi olla perusteltua, mutta ei Suomessakaan pitäisi unohtaa verotuksen muutostarpeita. Alhaiset korot ovat nostaneet omaisuusarvoja, joten omaisuuden verottamien olisi myös oikeudenmukaista ja tehostaisi pääomien suuntaamista paremman tuottavuuden suuntaan.

Tämä näkökulma on ikävä kyllä unohdettu Antti Rinteen hallitusohjelmasta ja käynnissä oleva verotuskeskustelu esimerkiksi Porissa  näperteli muutamissa vähennyksissä, solidaarisuusverossa ja veroasteessa.

Veronmaksajien keskusliitto kiitteli ohjelmaa ja varoitteli.

Veronmaksajain keskusliitto pitää hallituksen vero-ohjelmaa kokonaisuutena toistaiseksi lohdullisena, koska yritys- ja pääomaverot eivät nouse. Riskejä tulee silloin, jos rahat loppuvat. Sopeutusta voidaan tällöin tehdä nostamalla veroja.

Hallitusohjelman kanssa on tultava toimeen, mutta ei se saisi estää järkevien uudistusten tekoa. Siis katsokaa ja kuunnelkaan maailmalla käytäävä pohdiskelua, josta viimeine esimerkki on saatu OECD:n raportissa.

Mikko Rönnholm

Säätiön puheenjohtaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Seuraa somessa