Mikko Rönnholm

Demokratian puutteet

Puoluekokousedustaien aluejakautuma 20200401

Puoluekokousvaali järjestetään Varsinais-Suomessa koko vaalipiirin jäsenistön keskuudessa sellaisena suhteellisena enemmistövaalilla.

Systeemi on sellainen, että jokainen voi äänestää 42 ehdokasta siten, että ykkössijalle asetettu saa 42 ja 42. sijalle asetettu 1 äänen.
Kaikkia ei tarvitse äänestää. Mutta arvelen, että äänestyslapuissa on kymmeniä nimiä. Tämä suosii tietenkin tunnettuja ehdokkaita, joita taas useimmiten löytyy alueen pääkaupungista.


Naantalin piirikokouksessa  2014 esitin oheisen kuvin kertomaan, että nykyinen puoluekokousvaalin demokratia ei ole alueellisesti  tasapuolinen.

Tilaanne tänä vuonna on vielä kärjistynyt: Turun kunnallisvaaleissa saama äänimäärä olo 36,4 % kun puoluekokousedustaja tuli 62 prosenttia.

Tässä ei ole suurta vahinkoa, jos ajattelemme periaatteellisia kysymyksiä; niissä kaikki ovat demareita.

Sen sijaan erilaisten alueiden näkemykset eivät pääse asianmukaisesti esille. Kuitenkin puolueen onnistuminen riippuu puolueen johdosta, mutta viime kädessä kysymys on siitä, miten paikallisesti lokaalisesti asiat hoidetaan ja otetaan  vastaan. Tässä suhteessa systeemi ei levitä hyvällä tavalla innostusta.

Ottakaa piiripäättäjät vakavasti tämä pohdinta.

Mikko Rönnholm

Säätiön puheenjohtaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Seuraa somessa