Mikko Rönnholm

Brexit on loputon matka

Loputon matka Brexi Wolf 20191008JPG

Martin Wolf kirjoittaa FT:ssä Brexitin loputtomasta matkasta aloittamalla lainauksella:

Vuonna 1933 Joseph Goebbels totesi:
”Saksan kansa ja sen hallitus ovat yksi asia. Kansan tahto on hallituksen tahtoa ja päinvastoin. Saksan valtion nykyaikainen rakenne on demokratian korkeampi muoto, jossa hallitusta käyttää auktoritaarisesti valtaa kansan vallan mandaatin nojalla, ja jossa parlamentaarinen puuttuminen ei ole mahdollista, jottei se voi vahingoittaa ja tehdä tehottomaksi kansakunnan tahdon toimeenpanemisen. ”
Käsityksen siitä, kuinka pitkälle Yhdistynyt kuningaskunta on pudonnut, huomaa siitä, että pääministeri Boris Johnson kuulostaa usein melko samanlaiselta kuin propagandaministeri vuonna 1933.

Martin Wolf sanoin kuvin kertoo, miten paljon haittaa Britannialle Brexitistä on ja miten vaarallisia vaikutuksia saattaa  ilmaantua taloudessa, rajoilla ja ihmisten mielissä. Hän lopettaa pelottavaan arvioon.

Nyt kysymys ei ole vain Brexitistä. Se on paljon syvempi. Konservatiivisesta puolueesta on tullut englantilainen nationalistinen puolue, joka herättää vilkkaasti populistista kaunaa. Samaan aikaan kova vasemmisto on tarttunut työväenpuolueeseen. Ääripolitiikan kirous on vasta alkanut.

Kun ihmiset näkevät vastustajan ”kuvitteellisen” kansan ”pettäjänä”, vihan demonit vapautetaan. Brexit herätti nuo demonit. Boris Johnson, Nigel Faragen ja hänen Brexit-puolueensa avustaman pyrki voittoon vapauttamalla ne. He tulevat varmasti aiheuttaman tuhoa pitkäksi aikaa.

Mikko Rönnholm

Säätiön puheenjohtaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Blogi

Seuraa somessa