Mikko Rönnholm

Aikainen arvio: Onko taas kysymys: It’s economy stupid!

USAn vaalit 20201104

Vaalituloksen selviämiseen menee pitkään. Gallupit ovat suurin häviäjä.

Etukäteen arvioin, että kyllä ne nyt ovat läksynsä oppineet.
Edellisellä kerralla kerrottiin, että syy oli siinä, että haastattelijat eivät kysyneet tai eivät saaneet vastauksia Trumpin kannattajilta.
Suomesta tiedetään, että aikoja sitten kommunistien kannattajat eivät vastanneet haastattelijoille ”rehellisesti” ja sama koski SMP:n yllätysvoittojen yllätystä.

Näihin hyvät gallupin tekijät osaavat valmistautua, mutta näyttää siltä, että ihmiset ovat tutkijoita ”ovelampia”. Onko tämä aikamme kuva?
Uudet äänestäjät – niin monet selittävät  – aiheuttavat arvaamattomuuden  ongelman.

Oheinen klo 5 Suomeen aikaa tullut tulos on yllättävä. Edustajahuone olisi tässä vaiheessa menossa republikaaneille ja senaatti  demokraateille.
Ja Biden johtaa jonkin verran.
Florida kallistuminen Trumpille on vakavin merkki Trumpin puolesta, koska siellä on laskettu kaikki ennakkoäänet.

Eli johtopäätös on, ettei tänään  taideta tulosta tietää. On siis mahdollista, että 2016 toistuu.  Jos tässä vaiheessa selitys mahdolliselle pettymykselle eli  Trumpin voitolle, niin sanoisin Clintonin kampanjan kehittämän  slogaanin toimivan.

It’s economy stupid!

Mikko Rönnholm

Säätiön puheenjohtaja

1 Vastaus artikkeliin

  1. Yhdysvaltalainen media julkaisi vakiintuneina bisnesyhteistyökumppaneinaan toimivien mielipidemittausfirmojen epäluotettavia otantoja, vaikka tälläkin kertaa, kuten jo neljä vuotta sitten, olisi ollut tarjolla pienempien ja kaupallisesti tuntemattomampien mittaajien sosioekonomisesti ja -mentaalisesti analyyttisempiä mittauksia, jotka ennustivat pitkin syksyä loppuun asti äärimmäisen tasaista vaalia. Yhdysvalloissa ilmeisesti ei vain media, vaan tutkimuslaitokset ja -firmat ovat myös poliittisia osallistujia, toisin kuin vapaassa lännessä, mikä käsite taitaa tarkoittaa lopulta vain muutamaa eurooppalaista maata pohjoismaiden lisäksi. Yhdysvaltojen radikaalilla kahtiajakautumisella on päivänselvä valtakulttuurinen tausta, joka asettaa ennen kaikkea median ja valtaapitävän yhteiskuntaeliitin tämän jälkeen todella kriittiseen valoon, voittaapa vaalit kumpi ehdokas hyvänsä. Yhdysvaltojen valtamedia toitotti maanantaina yhteistyökumppaneinaan toimivien mielipidemittaajien ”tietoa”: Biden voittaa 97-prosenttisellatodennäköisyydellä. Jokainen tietää, että se on tällaisissa tutkimuskohteissa ilmaisu satasen varmuudesta ylivoimaisesta voitosta. Hyvää koulutusta johtavalle Suomi-mediallekin, Ylelle ja Hesarille, joka on elänyt tässä, hieman karrikoiden, virallisessa valemediassa täysin palkein mukana :).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Blogi

Seuraa somessa