Mikko Rönnholm

Ahneus – pelko – rohkeus – yhteisvastuu

Paholaisen asianajaja kertoo haukalle Sandbu 20190911

Paholaisen asianajajan ohje haukoille otsikolla Martin Sandbu lähettää terveisiä tiukkaa linjaa edustaville haukoille erityisesti Saksan Keskuspankin pääjohtajalle Jens Weidmannille. Lyhyesti referoituna:

 

No jos hintavakaus on ainut EKP:n hyväksyttävä tavoite kaksi (2) prosentin inflaatio niin siinä on epäonnistuttu täysin: hintataso on 7 % alempana vuoden tasoon ja tavoiteinflaatioon verrattuna. Hintavakaus ei ole nolla tai ykkönen. Kaikkien pitäisi voida  luottaa, että se on tavoitetta lähellä.
Ja jos ei rahapolitiikkaa saa löysätä pitää finanssipolitiikalla saavuttaa inflaatiotavoite.

Saksalainen musta nolla ei tue tätä tavoitetta. Säästäjien lisäksi itää ajatella myös lainanottajia, heitä ei inflaatio auta, vaikka he ovat lainaa ottaessa voineet laskea sen olevan kakkosen pinnassa:

 

 

Euroalueen instituutioissa voit antaa painoarvoa kasvavalle keskustelulle kevyemmästä finanssipolitiikasta. Kun uusi presidentti ottaa ruorin, yksi hänen ensimmäisistä tehtävistä on asettaa EKP: n auktoriteetti aktiivisen finanssipolitiikan eteen. Jos epäilyksesi löysästä rahasta ovat aitoja, parasta mitä voi tehdä, on tukea häntä. Haukka-valtakirjasi antavat tuelle enemmän kuin ennustettavissa olevia ääniä.

”Et pidä työkaluista, joilla EKP suunnittelee löysäämistä. Lain kunnioittaminen, huolehtiminen säästäjistä ja vastenmielisyytesi löysään rahapolitiikkaa tyydytetään parhaiten tukemalla tänään rahapoliittisia elvytystoimia ja huomenna finanssipoliittisia elvytystoimia.”

Näin (advocatus diaboli) paholaisen asianajajaksi heittäytynyt Martin Sandbu lopettaa tervehdyksensä.

Suomessa sen sijaan  olla tiukalla linjalla ja sitä asiaa ajetaan kaikissa lehdissä, tänään pääkirjoitussivulle oli päässyt hallitukselle heristelemään ETLA:n johtaja Aki Kangasharju:

HALLITUSOHJELMAN tulopohja pettää maailmantalouden hidastuessa tai vajotessa taantumaan. Hallitus on tosin jo valmiiksi elvytyskannalla, mutta nyt kaavaillut menolisäykset sopivat huonosti elvytyskeinoiksi. Silloinkin kannattaisi mieluummin elvyttää investoinneilla kuin kulutuksella.

Budjettiriihessä nähdään uuden hallituksen lopullinen linja. Näin selkeää julkisen sektorin kasvattamista olisi nykyisessä tilanteessa syytä varoa. Muuten hallitusohjelmassa lunastettavat vaalilupaukset käyvät Suomelle kalliiksi.

Kaikki yhteen ääneen kuorossa kirkuu tai useammin karjuu, että Saksa on Saksa ja Suomi on Suomi.
Tosin saman hengenheimolaiset  sanovat, ettei sovi Saksalle antaa ohjeita; viimeksi niin teki Turun Eurooppa-paneelissa Petteri Orpo, kun Antton Rönnholm hänelle huomautti virheellisestä Tytti Tuppuraisen finanssipolitiikan yhtenäisyyttä koskevaa puhetta.

Yltiöpäinen ei pidä olla, mutta ei myöskään pidä säikkyä kaikkia mustia pilviä varsinkaan erisorttisen taantumuksen taivaanrannan maalareiden esittämiä.

Talouspolitiikka ei voi ohjata menettämisen pelon ja tai ansaitsemisen ahneuden voittajalle kaikki periaatteilla, vaan sijaa pitää olla rohkeasti ajatella keinoja, joista on apu myös niille, jotka eivät pärjää; yhteistä vastuuta on kannettava ja riskiäkin voidaan ottaa yhteiseksi hyväksi.

Mikko Rönnholm

Säätiön puheenjohtaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Blogi

Seuraa somessa