Mikko Rönnholm

Vakautta, turvallisuutta ja kohtuutta

Norjan äänestys 20210914

 Skandinavian maine sosiaalidemokratian linnoituksena on tullut  lyödyksi  äänestäjien toimesta viimeisen kahden vuosikymmenen aikana – mutta Norjan työväenpuolueen voitto maanantain vaaleissa on auttanut muuttamaan kuvaa.

Tulos tarkoittaa, että ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2001 kaikilla kolmella alueen maalla, Tanska ja Ruotsi mukaan lukien, on sosiaalidemokraattiset pääministerit. Tämä keskusta-vasemmiston uudelleensyntyminen johtajat hakevat myös suurempaa potentiaalista palkintoa: Saksan liittokansleria, jossa sosiaalidemokraattien ehdokas Olaf Scholz on äänestysten kärjessä ennen äänestystä 26. syyskuuta.

”Ruotsi, Tanska, Suomi ja nyt me. Jotain tapahtuu – ja meidän on nähtävä, mitä Berliinissä tapahtuu kahden viikon kuluttua. Luulen, että koronapandemiassa ihmiset toivovan yhteistä ratkaisua hyvinvointiin. Olemme nähneet, että sosiaaliset erot ovat lisääntyneet. ympäri Eurooppaa ”, työväenpuolueen Anniken Huitfeldt, ulkoministeriksi suosikki, kertoi Financial Timesille.

 Berliinin SPD: n strategit ovat jo pitkään osoittaneet Skandinavian olevan Saksan mahdollistaja. Sosiaalidemokraattien paluun todellisuus Pohjois-Euroopassa on kuitenkin vivahteikkaampi.

Näin kirjoitetaan Richard Milne Financial Timesissa Norjan vaalien jälkeen.

Skandinavian Sosialidemokraateille Suomea lukuun ottamatta on ollut tuskallista hyväksyä koalitiohallituksia. Vähemmistöhallituksilla on yritetty hallita sosialidemokraattisin voimin. Se aika on ohi ja nyt muissakin Pohjoismaissa joudutaan Suomen tielle – siis muodostamaan monipuoluehallituksia. Sosiaalidemokraattien kannatuslukemat ovat pudonneet alle 30 prosentin lähemmäksi suomalaista tasoa, joka on ollut hyvinäkin aikoina alle 25 prosenttia.

SPD on Saksan yllättäjä, mutta riittääkö se? Jos niin hyvin kävisi, että sosialidemokraatit yltäisivät voittoon asti ja liittokanslerin postiin, olisi sillä Eurooppaan vaikutusta.

Ainakin henkisesti se merkitsisi, että huhut sosialidemokratian kuolemasta ovat ennenaikaisia ja että maailma tarvitsee vakautta ja kohtuullisuutta tavallisuutta sellaista kulunutta sohvaa, jossa on turvallista istua.

Mikko Rönnholm

Säätiön puheenjohtaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Seuraa somessa