Mikko Rönnholm

Talouden kasvu on vakautta

EKP strategiamuutos 20210708

Martin Arnold Frankfurtissa FT 8.7.2021:

 Euroopan keskuspankki on asettanut itselleen uuden 2 prosentin inflaatiotavoitteen ja todennut, että se sietää väliaikaisen ylittämisen tarvittaessa siirtymäaikana, joka antaa poliittisille päättäjille enemmän joustavuutta pitää korot historiallisilla matalilla pidempään.

Muutos, josta ilmoitettiin torstaina osana Frankfurtissa sijaitsevan keskuspankin ensimmäistä tarkistusta vuoden  2003 strategiaan,  merkitsee merkittävää katkaisua Saksan Bundesbankin konservatiiviseen rahapolitiikkaan, joka muodosti euron perustamisen peruskiven.

Frankfurtissa toimiva keskuspankki ilmoitti myös suunnitelmista puuttua kiristämällä luottoehtoja ilmastonmuutosriskeihin raskaille hiiltä päästäviltä yrityksille, ​​jotka eivät ole EU: n ilmastotavoitteiden mukaisia. Se käsitteli kohoavia asuntojen hintoja lupaamalla sisällyttää kodin omistamisen kustannukset inflaation mittaamiseen.

Siis tavoite  symmetrinen eikä katto kahden prosentin tavoitteen suhteen. Ei siis ollla yhtä yhtä reipaita  kuin Fed, joka hyväksyy ylityksiä yhtä paljon kuin alituksia yhteensä.
Suunta näyttää olevan sellainen, jota Olli Rehn suositteli jo toukokuussa. Seuraava strategian tarkistus tapahtuisi 2025.

Siis mitään äkkirysäyksiä ei nyt tarvitse odottaa. Suomen ei tulisi hätäillä eikä hötkyillä. Suomessa  erityisesti  ei ole mitään aihetta uskoa polittisia  populisteja  oli niiden merkki EK, Kok. tai Ps.

Nyt olisi siis kasvua tuettava, joka muutoinkin on jäämässä alle Euroopan keskimääräisen ja olisi myös lopetettava kauhukuvien maalaaminen Euroalueen romahduksesta ja pankkiriisistä.
Pikemmin meidän on toivottava kaikkea hyvää Italialle – se on suomalaisten etu.

Mikko Rönnholm

Säätiön puheenjohtaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Seuraa somessa