Mikko Rönnholm

Saaristomeren tilanne ehkä viimeinkin paranee

Ainutlaatuine saaristomeri Väänänen , Mikkone, Veijonen ja Ruola E4Bn2YWUYAAJHsR

Naantalin kirkkopuistossa oli Ainutlaatuinen Saaristomeri projektin Huippukokous 16.6. klo 16

Tiivisohjelma eteni Kari Veijosen vetämänä ja Jaakko Ruolan kuvittamana:

Ministerisarjan aloitti Krista Mikkonen, joka twiittasi

” Aloitamme uuden Saaristomeri-ohjelman. Sen tavoitteena on poistaa Saaristomeren valuma-alueen maatalouden ravinnekuormitus Itämeren pahimpien kuormittajien listalta 2027 mennessä. 1/3 #itämeri #saaristomeri”

Ministerikommenttien sarjassa maatalousministeri Jari Leppä yllätti selkeydellään ja Annikka Saarikko nykyroolissaan on varmaankin tärkein tekijä jatkossa, rahasta kun on myös kysymys.

 

Ja paljon muuta. Oli siellä naantalilaisiakin asianharrastaja sekä tietenkin V-S liiton johtoa ja tietenkin asiantuntijoita ja hankkeen tukijoita. Lämmintä ja viileää oli ja mehutarjoilu äänentoisto pelasivat. Mutta kärsivällisyyttä ja yhteistoimintaa tarvitaan, oli viestin ydintä.
Artikkeli kuvassa Kalervo Väänänen, Krista Mikkonen, Kari Veijonen ja  Jaakko Ruola 

 

Ja sitten latelen vähän omiani:

Ensinnäkin tämä on yhdestoista (11 ) + hetki. Ja tässä on tärvätty aikaa. Politiikkaa voi syyttää siksi, että syyllistämistä pidetään esteenä. Aluksi nimittäin epäiltiin, että maataloutta syytetään vaan vanhasta tottumuksesta ja että kyse oli tuottajien ja kuluttajien välisestä nokittelusta. Nyt tuedetään, että aihetta on ollut ja on.

Meille kävi myös niin, että EU:n ympäristötuet menivät yhteisestä tahdosta meidän alueemme maatalouden tulotueksi ; se oli välttämätöntä EU:n liittämisen varmistamiseksi.

Nyt parivaljakko Veijonen Ruola ovat muuttaneet lähestymistapaa. He uskovat, että markkinoinnin keinoin voidaan saada yhteiskunnan  vaikuttajat ensisijaisesti yrityselämän ykkösvitjan valistamisella. Heidän   mukaan ottaminen -integrointi-  voi johtaa siihen, että tuottajien on pakko todistaa , että tuotetutut maataloustuotteet ovat Saaristomerta  rasittamattomia.  Ja kuluttajat sitten ensi-  tai viimekädessä ratkaisevat valinnoillaan  kysymyksen. Ja Kari ja Jaakko  uskovat, että maanviljelijät ovat tämän ymmärtäneett. Siksi he kiittelevät MTK:ta ja heidän jäseniään. Tätä voi pitää oivalluksena, vaikka epäilys sinisilmäisyydestä hiipii kokeneen mieleen.

Henkilökohtaisesti olen vanhakantainen enkä usko pelkkiin markkinoihin.

Kyllä pitää olla yhteiskunnan sääntöinen ja rahoineen pelissä. Tarvitaan siis keppi eli rajoituksia ja porkkaa eli taloudellista tukea. Ja tunnustan, että seminaarin jälkeen uskon jossain määrin enemmän markkinavaikuttamiseen.
Ja siinä kyllä Jaakko Ruolan kuvat ovat tärkeässä roolissa eikä vähäisin ollut hänen kuvittaman Arto Noraksen esitys. Se meni varmaan monen kuulijan sisimpään.

Mikko Rönnholm

Säätiön puheenjohtaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Blogi

Seuraa somessa