Mikko Rönnholm

Vallan menetyksen pelko ja R-kompleksi johtavat kaupunginjohtajan valintaa Naantalissa

Leppäsen taakse Vehmanen TS 20210224JPG

Prologi:

  • Ei pidä provosoitua, kun provosoidaan. Vaikka aihetta olisi, niin kirjoitetaan:Naantalin kaupunginjohtajan viran täyttö kummastuttaa- syystä.

  • Lasikaapista ei pidä heittää kiviä. Demokratiassa kukaan ei ole lasikaapissa ; emme ole Venäjällä, jossa –navalnyt –  vallan haastajat ovat panssarilasihäkissä.

Turun Sanomien uutinen 24.2.2021  kaupunginjohtajakuviosta on Naantalin ja tapauksen tuntevan Jukka Vehmasen kynästä. Hänen ansioistaan naantalilaisetkin tietävät aiheesta ja taustoista vähän enemmän, kiitos siitä.
Hänen ansiokseen on luettava, että hän toistaa kaunistelamatta  Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtajan Tero Tavion kokoomuslaistenkin hämmästelemiä  lausuntoja.  Saa nähdä mitä rehellisyys perii – ehkä syntipukin osan.
Lähdettään  paljastamatta Jukka Vehmanen on kertonut  äänestäjiltä varjellun salaisuuden eli asiaa kaupunginjohtajan valintaa valmistelleiden siis kaupungin valitsemien  konsulttien paremmuusjärjestyksen:

Turun Sanomien tietojen mukaan soveltuvuustesteissä pärjäsivät parhaiten Rönnholm ja Kattelus.
Aho kommentoi kummeksumalla kokoomuksen irtisanoutumista Rönnholmista.
– Ihmetellä täytyy, että soveltuvuustestit eivät paina, Aho tuumii.

Kaupungin valtuuston puheenjohtaja  Kimmo Aho perusteli  Riku Rönnholmin valintaa SDP:n ehdokkaaksi viitaten hänen  koulutukseen, kokemukseen ja soveltuvuuteen.  Yksi merkittävä puuttui: Riku on syntynyt kasvanut, käynyt koulunsa, urheillut Naantalissa, jossa   asuu edelleen. Motivaatiot on. Ei nimi miestä pahenne paitsi, jos se on Rönnholm.

Tähän kaupunginjohtajan vaihdokseen lähdettiin kiireellä tulevan kuntavaalin tuloksen pelossa kabineteissa ennakkoon  sopien.

Kaupunginjohtajan valitsevan valtuuston ei haluttu sekaantuvan asiaan. Hakuasia tuotiin valtuustoon vasta pakon edessä,  kun kaupunginhallituksen konkarijäsen rakennusmestari Hannu Aalto luki juristeille lakia!
Kelpoisuusehtoihin ei haluttu lisättävän SDP:n esittämää   kunnallishallinnollista kokemusta. Syykin on tiedossa, joka selkeästi kerrotaan tässä jutussa myöhemmin

Taustaksi  asian ymmärtämiseksi kerrotaan, mitä rekrytointi ilmoitus kuului:

Kelpoisuusvaatimuksena kaupunginjohtajan virkaan on virkaan soveltuva ylempi korkeakoulututkinto. Virkaan valittavalta toivotaan hyviä vuorovaikutustaitoja, kunnallishallinnon ja elinkeinoelämän tuntemusta, strategista ajattelua sekä kykyäjohtaa ihmisiä ja taloutta. (lihavoinnit mr)

Kokoomuksen muodollisen ryhmäpuheenjohtajan Tero Tavion ilmoituksen mukaan Kokoomus on ennen maanantaista kaupunginhallituksen kokousta kalistumassa tri  Laura Leppäsen taakse. Valintavaltuusto on vasta kahden viikon päästä 15.3. Valtuutettujen kädet on sidottava eikä itsenäiselle  harkinnalle haluta jättää mahdollisuutta.
Tämän päiväinen tieto sen sijaan paljasti, miksi SDP:n kelpoisuusehtolisäystä kunallaisesta kokemuksesta ei hyväksytty; Se olisi ollut esteenä Leppäsen valinnalle.
Lihavoidulla on kirjatut  kaupungin esittämät hakuilmoituksen toivomuskohdat, jotka arvatenkin ovat pudottaneet Leppäsen konsulttiarvioinnissa:
– Maantieteen tohtoreista Naantalissa on kokemusta. Yhteiskoulu rehtori Kurt Enkola oli väitellyt aiheesta. Se voisi olla   perustelu muttei kelpousuuehtojen mukainen –

Perustelut on siis haettava julkilausumattomista, mutta yleisesti tiedossa olleista tekijöistä, joista tärkein on hakijan poliittinen  kanta.

Tero Tavio on alun alkaen TS:n ensimmäisessä haastattelussa  julistanut että sosialistia ei valita. Hän on toistanut tämän muoudossa  ei – Rönnholmia – uudelleen.
Nämä kannanotot viittaavat virkakieltoon, joka voi olla jopa laiton, mutta joka tapauksessa se on  hyvän hallintotavan  vastainen toimintaperiaate. Hakijat eivät näin ollen ole olleet Naantalissa tasavertaisessa lähtöasetelmassa.  Siinä rikotaan   oikeusvaltion keskeisiä yksilön oikeuksia.

Laura Leppänen ilmoittaa olevansa sitoutumaton, joten kun Tavio on hänet hyväksymässä hän ei ole siis sosialisti eikä edes vasemmistolainen. Hän on tunnetusti ollut kuvassakin mainitun  Varsinais-Suomen liiton  puheenjohtaja Ilkka Kanervan, kok ja maakuntajohtaja Kari Häkämiehen, kok suosikki. Tiettävästi häntä on Naantaliin pyydetty ilmoittautumaan kokoomuslaisten toimesta. Miksi sitten kokoomulaiset tarjoavat häntä perussuomalaislle ja keskustalle oman miehen eli Lauri Katteuksen sijasta?

Kokoomus onkin käyttäytynyt prosessin aikana  kummallisesti: Se pyysi Lauri Kattelusta,kok  hakemaan virkaa ehkä hänelle annetuilla  katteettomilla lupauksialla, jotka taisivat perustua löysiin ennakkopuheisiin. Kokoomus luotti KKK linjan pitävyyteen ja taisipa heillä olla varmuuden vakuudeksi vihreä jokerikin hihassa. Ovathan nuo ryhmät tähänkin asti nöyrästi syöneet heidän kädestä.

Miksi sitten on näin käynyt ja miksi Kokoomus on  Katteluksen hylkäämässä

Taistelu oikeistolaisten sieluista on tiukkaa.  Kokoomus on valtakunnan politiikassa liimautunut perussuomalisten kylkeen jopa EU kysymyksissä. Naantalissa taas näyttää siltä, että vaalien jälkeen perussuomalaisten Vilhelm Junnilan porukka kasvattaa kannatustaan.  Hänkin tarvitsee näkyviä paikkoja.   Naantalissa johtavia  luottamushenkilöpaikkoja ei ole liikaa eikä niitä riitä Junnilan lisäksi  kahdelle kokoomuslaiselle nokkamiehelle. Siksi yhdenkin paikan saaminen vaatii nöyryyttä. Kun perussuomalaisia ei  saada Katteluksen taakse, on  Kokoomus on tekemässä väittämättömyydestä hyveen.
Taustalla on  vielä tyhmempi selitys eli kuten eräs kokoomuslainen sivistysporvari  sanoi:
Kokoomuslaisten kärsimä Rönnholm-kompleksi.

Mikko Rönnholm

Säätiön puheenjohtaja

1 Vastaus artikkeliin

  1. Meitä pormestarimallin kannattajia tuskin suurta joukkoa toistaiseksi Naantalista löytyy. Tämä kirjoitus osaltaan osoittaa, että kannattaa muidenkin harkita.

    Tässä pormestariasiassa käynee kuten monissa asioissa, isot edellä, pienet perässä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Seuraa somessa